Moscova aprovizionează Siria cu grâu furat din Ucraina – acuzații

27 Dec. 2022, 11:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Dec. 2022, 11:57 // Actual //  Lupu Eduard

De la începutul războiului din Ucraina, navele siriene și rusești, ultimele sub sancțiuni internaționale, aprovizionează Siria cu grâu din portul Sevastopol, din Crimeea, relatează Le Monde.

La sfârșitul lunii noiembrie, aprovizionările din acest port, situat în teritoriul ucrainean anexat de Moscova în 2014, ajunseseră la 500.000 de tone pentru anul 2022, față de 28.000 de tone în 2021, potrivit datelor colectate de firma specializată în monitorizarea piețelor financiare Refinitiv. Autoritățile ucrainene cred că acest grâu provine, cel puțin parțial, din culturi care au fost furate de Rusia de la fermierii ucraineni din zonele pe care le ocupă.

„Douăzeci și trei de transportoare de cereale au navigat din porturile Crimeei în Siria din luna mai, inclusiv trei din 27.000 de tone fiecare săptămâna trecută. Aceste porturi sunt închise comerțului internațional și aceste nave sunt ilegale”, a declarat o sursă de la Ambasada Ucrainei în Liban.

Acesta din urmă acuză Moscova că aprovizionează regimul sirian cu grâu furat din regiunile agricole Zaporijia, Herson și, înainte de eliberarea acestuia, Harkov. În iunie, guvernatorul Zaporizhia, numit de Moscova, a recunoscut că porturile din Crimeea erau folosite pentru a exporta cereale din regiune, spunând că fermierii sunt plătiți.

Siria își importă în principal grâul din Rusia. În aprilie, revista americană online New Lines a dezvăluit că Moscova a acordat regimului sirian două împrumuturi în valoare de 700 de milioane de dolari la sfârșitul anului 2020 pentru importul de cereale.

În octombrie 2022, regimul sirian a anunțat că va cumpăra până la 1 milion de tone de grâu rusesc pentru a-și acoperi nevoile până la jumătatea anului 2023. Aceste aprovizionări se adaugă contractelor deja încheiate cu Rusia pentru importul a 600.000 de tone de grâu, din care o parte a fost livrată, potrivit ziarului economic online Syria Report.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 08:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 08:57 // Actual //  Lupu Eduard

În cazul în care proiectul de lege privind tutunul și vapatul va fi adoptat în cele din urmă, vânzarea de produse din tutun oricărei persoane născute după 1 ianuarie 2009 în Marea Britanie va fi o infracțiune.

Acest lucru înseamnă că, în prezent, copiii cu vârsta de 15 ani sau mai tineri nu vor putea cumpăra niciodată o țigară în mod legal, relatează Sky News.

Planul s-a numărat printre cele trei politici cheie anunțate de premierul britanic Rishi Sunak la conferința Partidului Conservator de anul trecut.

Cu toate acestea, unii conservatori mai permisivi au criticat interdicția, ceea ce înseamnă că premierul ar putea fi nevoit să se bazeze pe sprijinul din partea cealaltă a Camerei Comunelor pentru a trece proiectul de lege.

Printre cei care se opun interdicției se numără predecesoarea lui Sunak, Liz Truss, care a descris planurile ca fiind „profund neconservatoare” și Boris Johnson, care a catalogat mișcarea drept „o nebunie”.

Parlamentarilor conservatori li s-a acordat un vot liber cu privire la legislație și se așteaptă ca mai mulți să se opună atunci când va avea loc prima dezbatere completă în Camera Comunelor, marți.

Cu toate acestea, Partidul Laburist va susține propunerile, ceea ce face probabil ca legislația să treacă acest prim obstacol, indiferent de opoziția conservatorilor.

Proiectul de lege nu ar incrimina fumatul în sine, iar cei cu vârsta de 18 ani sau mai mult pot cumpăra țigări pentru totdeauna fără repercusiuni legale. Cu toate acestea, persoanele mai în vârstă ar putea fi nevoite să aibă asupra lor un act de identitate dacă vor să cumpere țigări în viitor.

Scopul interdicției este de a împiedica oamenii să fumeze chiar înainte de a se apuca de fumat, deoarece guvernul a atras atenția asupra faptului că fumatul creează o dependență foarte mare, patru din cinci fumători începând să fumeze înainte de vârsta de 20 de ani și rămânând dependenți pe viață.

Magazinele care nu respectă regulile vor fi sancționate imediat, iar guvernul spune că banii îi va folosi pentru alte măsuri de reprimare.

La începutul acestui an, noua coaliție guvernamentală din Noua Zeelandă a abrogat ceea ce ar fi fost prima interdicție la nivel mondial privind posibilitatea tinerilor de a cumpăra țigări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău