Rusia recunoaşte că plafonarea preţului petrolului ar putea agrava deficitul bugetar în 2023

27 Dec. 2022, 11:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Dec. 2022, 11:49 // Actual //  Lupu Eduard

Săptămâna trecută, oficialii ruşi au estimat că plafonarea preţurilor pentru petrolul şi produsele sale rafinate ar putea conduce anul viitor la o diminuare a producţiei de petrol a Rusiei cu 5% până la 7%, însă indiferent de cât de mare va fi această reducere a producţiei, Siluanov a promis că angajamentele de cheltuieli vor fi îndeplinite, prin accesarea pieţelor de împrumuturi şi fondul de rezervă a ţării dacă va fi nevoie.

„Este posibil un deficit bugetar mai mare? Este posibil dacă veniturile vor fi mai mici decât s-a planificat. Care sunt riscurile pentru anul următor? Riscuri pe partea de preţuri şi restricţii”, a spus marţi Anton Siluanov. Potrivit acestuia o reducere a volumului exporturilor de energie este posibilă, în contextul în care unele ţări vor evita să facă afaceri cu Rusia iar Moscova încearcă să dezvolte noi pieţe, un proces care va dicta veniturile din exporturi ale Rusiei. „Plafonul de preţ este important în măsura în care, pentru acele ţări care au impus plafonul, nu vor fi făcute livrări. Aceasta înseamnă că vor fi alte ţări. Da, costurile cu logistica vor creşte. În consecinţă, este posibil să fie modificate discounturile”, a apreciat Siluanov.

În situaţia în care volumul exporturilor va scădea, Siluanov a spus că Rusia are două surse suplimentare de finanţare: fondul de rezervă (NWF), unde se acumulează rezervele statului rus, şi împrumuturi.

În trimestrul patru al acestui an, Guvernul rus a împrumutat sume mari de pe piaţă, după ce Moscova a decis să trimită zeci de mii de militari în Ucraina pentru o „operaţiune specială”. În prezent, autorităţile ruse se aşteaptă să utilizeze peste 2.000 de miliarde de ruble (29,24 miliarde de dolari) de la fondul de rezervă în 2022, în condiţiile în care cheltuieile totale ale statului rus vor depăşi 30.000 de miliarde de ruble, mai mult decât se preconiza la începutul anului.

„De la începutul operaţiunii speciale, condiţiile macroeconomice s-au schimbat, inflaţia a crescut iar resurse mari au fost necesare pentru a susţine familiile”, a mai spus marţi Siluanov.

În luna decembrie, cheltuielile fondului de rezervă ar putea să se ridice la 1.500 de miliarde de ruble. Aceasta în condiţiile în care la 1 decembrie 2022, activele lichide ale fondului de rezervă se ridicau la 7.600 de miliarde de ruble sau 5,7% din Produsul Intern Brut al Rusiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău