Mutare inteligentă a unei țări prietene cu Putin, luând fața Occidentului: A inundat cu dolari Rusia

05 Sept. 2023, 06:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Sept. 2023, 06:50 // Actual //  Lupu Eduard

După începutul invaziei lui Vladimir Putin din Ucraina acum mai mult de 550 de zile, Statele Unite și aliații săi europeni și asiatici au impus mai multe pachete de sancțiuni Moscovei. De acest lucru a profitat o țară prietenă cu Putin, China, care a inundat pur și simplu piața financiară din Rusia cu dolari, existând o creștere de 440% în primele 14 luni de război.

Astfel, patru mari bănci din China și-au crescut expunerea în Rusia de la 2,2 miliarde de dolari la 9,7 miliarde de dolari, potrivit datele publicate de Banca Centrală de la Moscova. Practic, creditorii chinezi au luat locul băncilor occidentale, care au renunțat la afacerile cu regimul lui Putin, potrivit Financial Times.

Creditorii chinezi au intervenit pentru a împrumuta miliarde de dolari băncilor ruse, în timp ce instituțiile occidentale și-au retras operațiunile din țară, în primul an al invaziei Ucrainei de către Moscova.

Mișcările a patru dintre cele mai mari bănci din China fac parte din eforturile Beijingului de a promova renminbi ca monedă globală alternativă la dolarul american.

Expunerea Chinei la sectorul bancar al Rusiei a crescut de patru ori în cele 14 luni până la sfârșitul lunii martie a acestui an, potrivit celor mai recente date oficiale analizate pentru sursa citată de către Școala de Economie din Kiev.

Creditorii au luat locul băncilor occidentale, care au fost supuse unei presiuni acute din partea autorităților de reglementare și a politicienilor din țările lor de origine pentru a părăsi Rusia, în timp ce sancțiunile internaționale au îngreunat activitatea de afaceri.

Banca Industrială și Comercială a Chinei, Bank of China, China Construction Bank și Agricultural Bank of China și-au crescut expunerea combinată față de Rusia de la 2,2 miliarde USD la 9,7 miliarde USD în cele 14 luni până în martie, potrivit datelor Băncii Centrale ruse, cu ICBC și China Bank reprezentând 8,8 miliarde de dolari din activele ei.

Raiffeisen rămâne cea mai mare bancă occidentală din Rusia

În aceeași perioadă, Raiffeisen Bank din Austria – banca străină cu cea mai mare expunere în Rusia – și-a crescut activele în țară cu peste 40%, de la 20,5 miliarde dolari la 29,2 miliarde dolari. Banca Raiffeisen, prezentă și în România, a spus că caută modalități de retragere din țară și și-a redus activele la 25,5 miliarde de dolari din martie.
Mișcările băncilor chineze fac parte dintr-o schimbare din partea Rusiei de a adopta renminbi mai degrabă decât dolarul american sau euro ca monedă de rezervă.
„Împrumuturile acordate de băncile chineze băncilor și instituțiilor de credit din Rusia, care sunt în cea mai mare parte în situația ca yuanul să ia locul dolarilor și euro, arată că sancțiunile își fac treaba”, a declarat Andrii Onopriienko, director adjunct de dezvoltare la Şcoala de Economie din Kiev, care a compilat datele.

Creșterea tranzacționării cu renminbi evidențiază pivotul economic al Rusiei către China, deoarece comerțul dintre cele două țări a atins un record de 185 de miliarde de dolari în 2022.

Înainte de invazia de anul trecut, peste 60% din plățile Rusiei pentru exporturile sale erau făcute în ceea ce autoritățile țării le numesc acum „monede toxice”, cum ar fi dolarul și euro, cu renminbi reprezentând mai puțin de 1%.

Banca Centrală Europeană crește presiunea asupra creditorilor pe care îi supraveghează, inclusiv Raiffeisen Bank, pentru a părăsi Rusia. Raiffeisen a spus că încearcă să găsească modalități de a-și vinde sau de a-ți închide afacerile din Rusia, respectând în același timp legile și reglementările locale și internaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău