Un miliardar rus care a fugit la Dubai vorbește fără teamă: Cum l-a alungat Putin din Elveția și implicarea CIA

05 Sept. 2023, 06:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Sept. 2023, 06:45 // Actual //  Lupu Eduard

Unul dintre cei mai bogați oligarhi ai Rusiei, Andrei Melnichenko, se plânge că viața sa s-a transformat radical, după invazia Rusiei din Ucraina. Liniștea sa pe care o avea într-o vilă din Elveția a fost bulversată de Putin, care a declanșat războiul, iar sancțiunile occidentale l-au alungat la Dubai.

Miliardarul rus mărturisește că a devenit ”un paria” la Dubai și vorbește fără teamă de crimele de război ale Rusiei și de eșecul CIA de a preîntâmpina conflictul pornit de Kremlin, într-un interviu din Financial Times.
UE l-a sancționat pe Melnichenko în martie 2022 pentru participarea la o masă rotundă a oligarhilor cu Putin la Kremlin cu câtva timp mai devreme, de 24 februarie, prima zi a războiului.

Acest lucru l-a determinat să-și părăsească vila din St. Moritz, Elveția, pentru Emiratele Arabe Unite, unde devenise cetățean în 2021, și să se îndepărteze ca beneficiar al trustului care deține imperiul său. Iahtul său cu motor A de 300 de milioane de dolari are o dană la Dubai, un refugiu sigur în comparație cu fratele său mai mare, iahtul cu vele A de 600 de milioane de dolari, care a fost confiscat de autoritățile italiene la Trieste.

O creștere pe timp de război a prețurilor la îngrășăminte a dublat, totuși, averea lui Melnichenko la peste 25 de miliarde de dolari, potrivit Forbes. Și pentru elita Moscovei, Emiratele Arabe Unite sunt locul unde să-și petreacă timpul. Sancționați în vest, rușii bogați precum Melnichenko și-au găsit o nouă casă, în mijlocul deșertului, la Dubai.

Elita de afaceri a Rusiei a stat cu fața cenușie, când Putin le-a spus că a fost forțat să înceapă războiul și le-a cerut să se adune în jurul Kremlinului. Mulți dintre participanți s-au plâns că imperiile pe care le-au construit zeci de ani au fost ruinate și s-au scufundat în disperare.

Dar Melnichenko nu este genul disperat. El menționează în mod repetat un discurs recent al directorului CIA William Burns, care a spus că lumea trece printr-un „moment plastic” de genul nemaivăzut de la sfârșitul Războiului Rece. „Se schimbă atât de multe”, remarcă Melnichenko.

Gladiatorii se luptă pentru putere în Rusia, ca la Colosseum

Conform noilor reguli ale jocului, Melnichenko a transformat EuroChem într-unul dintre cei mai mari producători de îngrășăminte din lume, iar Suek, cea mai mare companie de cărbune din Rusia. Pe măsură ce afacerile sale au crescut, s-a căsătorit cu cântăreața și modelul sârb Aleksandra Nikolić și s-a mutat în Europa, petrecând doar cinci săptămâni pe an în Rusia.

Șocul războiului nu a fost suficient pentru a-l zgudui pe Melnichenko să-și dea seama că vechea lui viață s-a terminat. A descoperit că la o zi după începerea războiului lui Putin, UE l-a sancționat. „Trăiesc în Elveția de 14 ani. Nu fac arme pentru război. Fac hrană pentru oameni și energie pentru centrale electrice din întreaga lume. Nu promovez războiul. Nu sunt implicat în politică. Care e ideea?”
Melnichenko susține că Occidentul a lăsat lucrurile să scape de sub control când a decis că Rusia este o „stație de benzină ruginită” în declin terminal din cauza dependenței sale excesive de petrol și gaze. „Ce face o putere care slăbește? Nu poți rezolva problemele casnice? Apoi te duci la război.”

El crede că CIA-ul lui Burns a eșuat când SUA a desecretizat informațiile conform cărora Putin plănuia invazia. „Asta înseamnă că și-a făcut treaba prost și nu a reușit să realizeze ceea ce avea nevoie – să evite războiul.”
Fiind întrebat dacă ceea ce face Rusia în Ucraina este o crimă, Melnichenko a spus: ” Din punctul meu de vedere, da. Nu am fost pe teren, ce pot să spun? Suntem distrași aici. Războiul scoate la suprafață tot felul de oameni odioși din ambele părți. Cu siguranță există crime de război din ambele părți. Asta se întâmplă în orice război. Este natural. Nu contează cine a început.”

Melnichenko spune că stabilitatea regimului lui Putin depinde mai puțin de conflictele interne decât de capacitatea sa de a câștiga războiul. „Cum va arăta liderul țării mele peste cinci ani? Cineva care a apărat țara de un parazit care a crescut și ar fi putut crește, dar l-a împiedicat să treacă linia? Sau un ratat care s-a izolat și a început să ia decizii maniacale? Câștigătorul va decide”, spune el. În acel timp, „haosul se va intensifica… par gladiatori care luptă în Colosseum.”

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău