Gazprom a picat în plasa Parlamentului de la Chișinău! România semnează preluarea transportului de metan

04 Sept. 2023, 16:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Sept. 2023, 16:45 // Actual //  Lupu Eduard

Operatorul național de transport al gazelor naturale din România, Transgaz, se află în faza finală a negocierilor pentru preluarea sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, inclusiv din regiunea separatistă Transnistria. Această preluare este planificată să aibă loc după semnarea unui contract cu reprezentanții gigantului rus Gazprom, acționar majoritar al companiei Moldovagaz, care nu a respectat recentele reglementări adoptate de legislativul moldovean, în concordanță cu directivele europene privind gestionarea sistemului național de transport al gazelor naturale.

Conform declarațiilor directorului general al Transgaz, Ion Sterian, pentru gândul.ro, negocierile se află în faza finală, și un contract va fi semnat cu reprezentanții Moldovagaz, care are acționar majoritar Gazprom. Contractul va fi semnat și de către Vestmoldtransgaz, filiala Transgaz din Republica Moldova, la care Transgaz deține 75% din acțiuni, iar BERD deține 25%. Semnarea acestui contract este programată să aibă loc în cursul zilei de luni, 4 septembrie.

Transferul devine oficial la două săptămâni de la momentul parafării înțelegerii.

Conform declarațiilor lui Sterian, preluarea efectivă a sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova va începe pe data de 19 septembrie 2023, și va include operațiuni precum dispecerizarea, comercializarea și exploatarea sistemului.

Un aspect cheie al negocierilor se referă la Transnistria, o regiune cu statut special, unde regulile autorităților moldovene nu se aplică. În această privință, Transgaz și Moldovagaz negociază direct cu Ministerul Energiei din Republica Moldova și Autoritatea Națională de Reglementare în Energetică.

Această preluare nu ar fi fost posibilă fără modificările legislative recente adoptate în Parlamentul Republicii Moldova, care au fost criticate de opoziție. Aceste modificări permit transferul funcțiilor operatorului de transport al gazelor, Moldovatransgaz (acționar majoritar Gazprom), către Vestmoldtransgaz, controlată de Transgaz.

Cu această preluare, Republica Moldova urmează să îndeplinească angajamentele asumate în fața Uniunii Europene, care cereau separarea și certificarea operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale pentru a obține licențe europene. Gazprom s-a opus acestor modificări, iar acum Transgaz și Vestmoldtransgaz se pregătesc să preia operațiunile sistemului de transport al gazelor în Republica Moldova.

Această mișcare marchează o etapă semnificativă în îndeplinirea obiectivului Republicii Moldova de a integra infrastructura sa energetică cu standardele europene și deschide noi perspective în ceea ce privește diversificarea surselor de gaze naturale și consolidarea securității energetice a țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău