Mutare pe piața energiei și a gazelor! OPCOM va deveni operator de piață în Moldova

27 Ian. 2023, 05:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Ian. 2023, 05:37 // Actual //  Lupu Eduard

Viceprim-ministru și ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în Republica Moldova, Andrei Spînu s-a întâlnit joi cu liderii Parlamentului României, președinții Camerei Deputaților și Senatului Marcel Ciolacu și Alina Gorghiu, tema principală de discuție fiind suportul coaliției de guvernare din România pentru proiectele comune din energie și infrastructură.

„Am primit asigurări că putem conta pe tot suportul României”, a transmis Andrei Spînu.
Acesta a punctat că a făcut o vizită la sediul Transelectrica și că împreună cu reprezentanții companiei au fost agreați pașii următori pentru ca OPCOM (Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale din România) să devină operatorul de piață electrică din Republica Moldova.

„Am discutat la Comisia pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale din Senatul României despre suportul legislativ necesar pentru proiectele comune din Moldova și România. La Ministerul Transportului și Infrastructurii din România am discutat împreună cu dl Sorin Grindeanu, Ministru, despre podurile și interconectările feroviare care să unească malurile Prutului. Mulțumesc, România, pentru sprijin!”, a mai transmis Andrei Spînu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 11:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 11:57 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Mondială a aprobat o finanțare de 55 de milioane de dolari pentru îmbunătățirea prestării serviciilor agricole publice, stimularea creșterii orientate spre piață și asigurarea, în același timp, a mecanismelor eficiente de răspuns la crizele emergente, potrivit unui comunicat al instituțiței financiare.

Proiectul va sprijini, de asemenea, oportunitățile de creștere în cadrul lanțurilor valorice pentru lactate, carne, producția horticolă de legume și produse de nișă. Aceste subsectoare oferă un potențial semnificativ pentru antreprenoriat și crearea de locuri de muncă în zonele rurale, în special pentru femei, și pot contribui la realizarea obiectivelor țării în materie de sustenabilitate a mediului și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în agricultură, într-un mod compatibil cu cerințele de finanțare ale UE pentru sistemele de producție agricolă.

„Sectorul agricol este vital pentru economia Moldovei și mă bucur că, datorită sprijinului acordat de Banca Mondială, țara va îmbunătăți prestarea serviciilor agricole publice, va stimula creșterea orientată spre piață și va spori reziliența beneficiarilor”, a declarat Inguna Dobraja, Directoarea de Țară al Băncii Mondiale pentru Moldova. „De asemenea, proiectul va ajuta Moldova să răspundă prompt și eficient la crizele sau urgențele eligibile, în cazul producerii acestora”.

Pe lângă obiectivele menționate mai sus, Proiectul AGGRI va contribui la îmbunătățirea sistemelor esențiale de elaborare și implementare a politicilor, de monitorizare și evaluare a cheltuielilor publice. De asemenea, proiectul prevede digitalizarea serviciilor și instituțiilor de bază, îmbunătățirea practicilor de gestionare a cunoștințelor și consolidarea conexiunilor dintre furnizorii de servicii pentru întreprinderi și fermierii care solicită sprijin pentru respectarea legislației UE.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău