SUA vor trimite în Ucraina versiunea M1A2, mai modernă și mai letală, a tancului Abrams

27 Ian. 2023, 05:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Ian. 2023, 05:27 // Actual //  Lupu Eduard

SUA va trimite Ucrainei tancul M1A2 Abrams, care are capacități semnificativ îmbunătățite în comparație cu modelul anterior M1A1, scrie CNN.

Adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, a confirmat joi că M1A2 va fi versiunea de Abrams furnizată ucrainenilor. Ea a precizat că SUA nu „au aceste tancuri disponibile în exces în stocurile noastre americane” și că va dura „luni de zile pentru a transfera” tancurile către Ucraina.

M1A2 este un upgrade semnificativ față de vechiul M1A1, în principal datorită faptului că A2 funcționează pe un sistem digital, spre deosebire de sistemul analogic al A1.

Este „diferența dintre un telefon cu priză – un telefon cu disc – și acel iPhone pe care îl aveți în mână”, a explicat generalul în retragere al armatei Robert Abrams, fostul comandant al forțelor americane din Coreea, al cărui tată a dar numele tancului de 70 de tone.
Oficialii americani au anunțat săptămâna aceasta că 31 de tancuri Abrams vor fi trimise în Ucraina, după zile de dispute între SUA și aliații săi.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat miercuri de la Casa Albă că tancurile vor „spori capacitatea Ucrainei de a-și apăra teritoriul și de a-și atinge obiectivele strategice”.

În plus față de schimbarea digitală cu A2, noua versiune a tancului este „semnificativ” mai letală decât A1, a spus Abrams. Acesta include un vizor termic independent pentru comandant. În timp ce înainte doar artileristul avea un site termic, acum comandantul tancului are și el unul, ceea ce îi permite să ajute la scanarea și identificarea țintelor. Sistemul digital permite, de asemenea, echipajului tancului să ruleze propriile diagnostice la bord, a spus Abrams, în loc să aștepte ca mecanicii să efectueze teste pentru a determina orice problemă care apare.

Când vine vorba de asta, a spus Abrams, M1A2 este „mult superior în ceea ce privește letalitatea, capacitatea de supraviețuire și mobilitatea” față de tot ceea ce are Rusia pe câmpul de luptă.

Nu este clar ce variantă a tancului A2, din care există trei, va fi aleasă. Singh a refuzat să se pronunțe în timpul ședinței de informare de joi de la Pentagon.

Șeful de achiziții al armatei, Doug Bush, a explicat, de asemenea, că armata nu produce tancuri noi de la zero și că, în schimb, a modificat modelele mai vechi existente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău