„Ne duc faima”: 8 moldoveni, investigați pentru prejudicierea statului francez cu peste 2 milioane de euro

06 Iul. 2021, 16:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
06 Iul. 2021, 16:35 // Actual //  Otilia Cotruța

Noi detalii de la procurorii PCCOCS despre schema infracțională prin care, din fondurile statului francez, au fost delapidate peste 2 milioane de euro.

Potrivit PCCOCS, în rezultatul măsurilor speciale de investigații, efectuate în paralel pe teritoriul Franței și Republicii Moldova, a fost posibil de stabilit că în perioada anilor 2018-2020, grupul criminal organizat a recrutat peste 1 000 de cetățeni moldoveni ca să aplice în cadrul unui program francez.

„Astfel, membrii grupului criminal transportau persoanele cu microbusul, din Briceni în Paris, unde, în baza documentelor false, aplicau la programul vizat și primeau de la membrii grupului criminal între 700-1350 euro, iar grupul criminal însușea restul banilor: între 5000-7000 euro pentru fiecare dosar fals depus”, anunță PCCOCS.

Recent, în urma a 27 de percheziții în Moldova și 9 în Franța, efectuate simultan de către angajații organelor de drept formate din procurori și ofițeri de investigații moldavi și francezi, a devenit posibilă deconspirarea activității criminale și reținerea, pe teritoriul Franței, a nouă persoane (opt moldoveni – patru bărbați și patru femei, cu vârste de peste 40 ani – și un francez)

„Urmăririle penale, atât în Franța, cât și în Moldova, continuă întru stabilirea tuturor figuranților ce au avut atribuții la activitatea acestui grup criminal, inclusiv în privința agenților economici care au prestat servicii de transportare a pasagerilor, precum și în privința a 2 organizații neguvernamentale”, anunță PCCOCS.

Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă pușcărie de la 7 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

După discuțiile intense dintre fermieri și reprezentanții Guvernului, agricultorii au hotărât să retragă tehnica agricolă care a blocat Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Cu toate acestea, fermierii afirmă că protestul nu se încheie aici și vor continua să își facă auzită vocea în raioanele țării.

Președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, a declarat că, deși se suspendă protestul în PMAN, lupta agricultorilor nu se oprește. Înainte de a părăsi piața, fermierii au făcut o scurtă oprire la Ministerul Agriculturii pentru a lăsa un mesaj.

„Protestul se suspendă și nu se oprește. Continuăm lupta în teritoriu, iar chiar azi protestul nostru se va solda cu mișcarea tehnică. Chiar dacă plecăm, o să facem gălăgie, iar ultimul act va fi după noi”, a subliniat Slusari.

În dimineața zilei de astăzi, într-un comunicat de presă emis astăzi, Asociația Forța Fermierilor a dezvăluit că Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a furnizat informații false cu privire la acordurile și sprijinul acordat fermierilor. Este vorba de lista fermierilor care au probleme cu rambursarea creditelor, dar și motorina care le-ar fi fost livrată.

În data de 30 noiembrie fermierii au adus saci cu balegă și fân în fața Guvernului. De asemenea, agricultorii au scos mai multe lăzi cu struguri în stradă.

Protestul a început după ce, acum două săptămâni, fermierii au exprimat nemulțumirea lor printr-un protest sonor în PMAN, imediat după ce au ascultat briefingul ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea. Au semnalat că se află în pragul falimentului, presați de datorii, și au cerut Guvernului un moratoriu asupra penalităților și executării silite, o solicitare care a fost respinsă anterior.

Printre revendicările fermierilor se numără și compensații din fondul de subvenționare pentru produsele de floarea-soarelui și porumb. Guvernul alocase anterior 200 de milioane de lei pentru compensarea fermierilor afectați de criza de anul trecut la culturile de grâu, orz și rapiță, însă fermierii susțin că suma este insuficientă și ar fi necesare 700 de milioane de lei pentru a acoperi integral pierderile. Guvernul anunțase anterior că a solicitat ajutor extern în acest sens. Protestul fermierilor marchează o nouă etapă a tensiunilor din sectorul agricol și ilustrează nevoia continuă de dialog și rezolvare a problemelor cu care se confruntă această comunitate vitală pentru economia țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău