Nervozitate la Moldovagaz! A pierdut monopolul la furnizarea și tranzitul metanului

08 Apr. 2024, 10:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Apr. 2024, 10:07 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz în disperare atacă Energocom. Acest lucru se întâmplă după ce compania națională a ieșit pe piața furnizării gazelor pentru consumători industriali. Recent Energocom a câștigat licitația privind livrarea gazului pentru fabrica de sticlă și în continuare negociază furnizarea metanului către alte întreprinderi mari la prețuri avantajoase. Toate aceste tranzacții urmează să fie efectuate în luna mai. Până atunci Energocom era și este preocupat exclusiv cu securitatea energetică și furnizarea gazului doar pentru Moldovagaz, constată membrul Consiliului Energocom, Alexandr Slusari.

„Extinderea activităților Energocom-ului a stârnit furia companiei afiliate Gazpromului, care în ultimii 2 ani a pierdut atât funcția de furnizor de gaze pentru malul drept al Nistrului, cât și controlul asupra tranzitului. Imediat după licitația la fabrica de sticlă au început sunete la Energocom cu presiuni. Moldovagaz era sigură că licitația ar trebui să câștige compania-fiica TransAutoGaz. Când metodele în stilul Plahotniuc nu au ajutat, au recurs la serviciile politicienilor”, spune Slusari.

Membrul Consiliului Energocom s-a arătat deranjat de manipulările liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi.

„Dânsul în stilul lui Goebbels manipulează cu semi adevărul și cheamă de sufocat Energocom, altă explicație la mine nu există. Politicianul nu cheamă lume să ceară socoteală de la Spânu, care a decis să procure gaz în exces în sezonul rece 2022-2023 și țara noastră aproape un an a achitat un tarif exagerat. Cum se poate, când primarul lui din Bălți a primit promisiuni de finanțare de la acest ministru, care visează să devină a doilea Plahotniuc. Mai bine să ataci compania națională, care a distrus monopolul Gazpromului”, spune Slusari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău