Noua ordine mondială a lui Putin: Alianța concepută de el are un punct fierbinte cu China

21 Mart. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Mart. 2023, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Războiul declanșat de Putin în Ucraina în februarie 2022 a declanșat schimbări în strategia geopolitică a statelor, după ce Statele Unite și țările occidentale au instituit pachete de sancțiuni împotriva Moscovei. Acum, președintele rus vede oportunitatea de a prezenta lumii o nouă ordine mondială, alături de China și Iran, una realizată împotriva Americii și a NATO.

Vizita în Rusia a președintelui chinez Xi Jinping îi oferă lui Putin o creștere a moralului și o șansă de a vorbi despre noua ordine mondială mult visată de liderul de la Kremlin, pe care el crede că o dezvoltă prin războiul său din Ucraina, în care SUA și NATO nu mai pot dicta nimic nimănui, potrivit unei analize din The Washington Post. Dar planul lui Putin are un punct fierbinte, care l-ar poziționa pe locul al doilea: Xi vrea să conducă el confruntarea cu America și Occident.

Vizita lui Xi la Moscova pregătește scena unei confruntări globale, Beijingul fiind dispus să folosească parteneriatul cu Rusia pentru a contracara Washingtonul, chiar dacă asta va însemna acordul tacit în privința războiului brutal al lui Putin.

„Perspectiva sumbră din China este că intrăm în această eră a confruntării cu SUA, mănușile sunt scoase, iar Rusia este un atu și un partener în această luptă”, a spus Alexander Gabuev, analist la Carnegie Endowment for International Peace.
Rămâne de văzut dacă această confruntare se va încălzi, împingând trei puteri nucleare în pragul celui de-Al Treilea Război Mondial, sau doar marchează acordurile de deschidere a Războiului Rece 2.0. Dar vizita lui Xi arată că sunt constituite părți ale lumii, China, Rusia și Iran care se aliniază împotriva Statelor Unite, Marii Britanii și a altor aliați NATO – într-o competiție pentru influența globală și pentru alianțe cu națiuni precum Africa de Sud și Arabia Saudită, care par ambivalente, dar de luat în seamă.

Într-un articol publicat duminică seara în China People Daily, Putin a vorbit despre prietenia frățească dintre Rusia și China, despre care a spus că stau „umăr la umăr”, inclusiv împotriva hegemoniei occidentală.

Xi vrea ca Putin să fie partenerul său junior pe plan mondial

„Lipindu-se mai încăpățânat ca niciodată de dogmele sale învechite și de dominația care dispare, „Vestul Colectiv” pariază pe soarta unor state și popoare întregi”, a scris Putin. „Politica SUA de a descuraja simultan Rusia și China, precum și pe toți cei care nu se aplecă în fața dictatului american, devine din ce în ce mai acerbă și mai agresivă.” El a avertizat, de asemenea, că NATO „căută să pătrundă în Asia-Pacific”.

Având în vedere o a doua strategie militară a lui Putin, prezentarea Chinei și Rusiei ca aliați împotriva Statelor Unite va da credibilitate, de asemenea, afirmațiilor lui Putin că războiul din Ucraina este creuzetul prin care Rusia creează noua ordine post-americană.

Alinierea liderilor autoritari poate vedea lumea împărțită în tabere opuse timp de decenii, împiedicând cooperarea în domeniul schimbărilor climatice, sufocând acțiunile globale privind încălcările drepturilor omului, paralizând instituțiile internaționale și crescând tensiunile în regiunile contestate.

”Vizita lui Xi la Moscova este, de asemenea, un avertisment, a spus Aleksei Chigadaiev, analist de la Universitatea din Leipzig, Germania, pentru Washington cu privire la necesitatea de a negocia cu Beijingul și pentru Europa cu privire la importanța Chinei ca putere globală majoră. El a adăugat că vizita trimite un mesaj către Asia Centrală, Africa și Orientul Mijlociu că China este o sursă de sprijin mai viabilă decât Statele Unite.

Xi ar putea, de asemenea, să intenționeze să-i demonstreze lui Putin că, dacă există o nouă ordine mondială, atunci China o va conduce. China a manifestat recent o influență globală în creștere prin medierea unei apropieri diplomatice între Iran și Arabia Saudită.
Alexey Maslov, directorul Institutului de Studii Asiatice și Africane a Universității de Stat din Moscova, a declarat că noua eră de confruntare „va fi un război rece de lungă durată între diferite tabere”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău