Noul „Drum al Mătăsii” fără Putin: China va construi o cale ferată către Europa, ocolind Federația Rusă

24 Mai 2023, 08:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Mai 2023, 08:22 // Actual //  bani.md

China, Uzbekistanul și Kârgâzstan intenționează să construiască un coridor feroviar pe ruta China-Europa, ocolind teritoriul Rusiei. Un astfel de document tripartit a fost semnat la summitul „Asia Centrală – China”, transmite Radio Svoboda.

Primele acorduri privind construcția acestei linii de cale ferată au fost semnate în septembrie 2022 în Uzbekistan în cadrul summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai. Noul document a subliniat pașii suplimentari pentru implementarea proiectului, adică dezvoltarea proiectului, mecanismele de finanțare etc.

Este planificat ca noua linie de cale ferată să înceapă la pasul Torugart – la granița dintre Kârgâzstan și China, unde există deja o linie de cale ferată funcțională. În continuare, autostrada va merge spre Uzbekistan, unde va face legătura cu o altă ramură deja existentă a căilor ferate uzbece.

Una peste alta, noua autostradă va trece prin zone muntoase greu de construit, ceea ce va necesita realizarea a aproximativ o sută de tuneluri.

Liderul chinez Xi Jinping a lansat, la finele săptămânii trecute, un apel către ţara sa şi Asia Centrală să exploateze pe deplin oportunităţile de cooperare în domeniul economic, în cadrul unui plan ambiţios de dezvoltare a regiunii.

„În primul rând, trebuie să consolidăm construcţia instituţională. Am înfiinţat mecanisme de întâlnire în domeniul afacerilor externe, economie, comerţ şi vamă, precum şi un consiliu de afaceri. China a propus, de asemenea, instituirea unor mecanisme de întâlnire şi dialog în domeniul industriei şi investiţiilor, agriculturii, transporturilor, răspunsului în situaţii de urgenţă, educaţiei şi partidelor politice, care vor fi platforme pentru o cooperare reciproc avantajoasă între ţările noastre”, a declarat liderul chinez, potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing.

„Trebuie să extindem legăturile economice şi comerciale. China va lua mai multe măsuri de facilitare a comerţului, va moderniza tratatele bilaterale de investiţii şi va deschide «căile verzi» pentru vămuirea simplificată a produselor agricole şi secundare în toate porturile de frontieră dintre China şi ţările din Asia Centrală. (…) Trebuie, de asemenea, să aprofundăm conectivitatea. China se va strădui să crească volumul transportului transfrontalier de mărfuri, să sprijine dezvoltarea coridorului de transport internaţional transcaspic, să sporească capacitatea de trafic a autostrăzii China- Kârgâzstan-Uzbekistan şi a autostrăzii China-Tadjikistan-Uzbekistan şi va merge mai departe cu consultările privind calea ferată China- Kârgâzstan-Uzbekistan. China va încerca să modernizeze porturile de frontieră existente într-un ritm mai rapid. (…) Trebuie să extindem cooperarea energetică. Dorim să propunem un parteneriat de dezvoltare energetică China-Asia Centrală. Ar trebui să grăbim construcţia liniei D a gazoductului China-Asia Centrală, să extindem comerţul cu petrol şi gaze, să urmărim cooperarea în lanţurile industriale energetice şi să consolidăm colaborarea în domeniul energiei noi şi al utilizării paşnice a energiei nucleare”, a subliniat președintele Chinei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO