Nu aurul este rege pe piața bancară din Republica Moldova. Surpriză! O bancă cu crypto îi ademenește pe moldoveni

18 Oct. 2022, 10:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Oct. 2022, 10:11 // Actual //  Lupu Eduard
Deja de aproape trei luni în Chişinău funcţionează Coinbank, care susţine că este „prima companie din Republica Moldova care asigură siguranța la tranzacțiile de vânzare și/sau cumpărare de bitcoin cât și de alte criptomonede”.

Coinbank are un ATM de criptomonede, amplasat pe strada Bănulescu Bodoni, unde anterior a activat un schimb valutar (în septembrie încă mai stătea panoul, unde era afişat cursul de schimb al valutelor) şi este deţinut de firma Coin Bank SRL, la care administator şi fondator apare Adrian Baltaga, scrie mold-street.com.

În Moldova este permisă circulația criptomonedelor?

Pe pagina WEB, se afirmă că „este pentru prima data în Republica Moldova, când utilizatorii pot procura și/sau vinde criptomonede prin intermediul ATM de criptomonede”.

Totodată compania susţine că „pe teritoriul Republicii Moldova este permisă  vînzarea-cumpărarea de criptomonede”, publicând un citat din lege potrivit căruia „bunurile pot circula liber, cu excepţia cazurilor cînd circulaţia lor este limitată sau interzisă prin lege” şi că nu există nici o limitare legală privind circulația de criptomonede.

Într-un răspuns oferit pentru Mold-Street.com, administraţia Băncii Naţionale a Moldovei susţine că firma Coin Bank SRL „nu s-a adresat la BNM pentru obținerea unei licențe de activitate privind vânzarea/cumpărarea așa-numitelor „monede virtuale” prin intermediul ATM-lor, respectiv BNM nu a oferit careva documente și/sau informații companiei Coin Bank SRL privind activitatea cu așa-numitele „monede virtuale”.

Realitatea Live

03 Mart. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mart. 2024, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică piața muncii în Republica Moldova este diversă or, există domenii unde numărul femeilor este cel mai mare. 10 sectoare în care femeile reprezintă o majoritate covârșitoare a angajaților:

 1. Producția de îmbrăcăminte – 89%: Industria confecțiilor este un domeniu în care femeile sunt bine reprezentate, contribuind semnificativ la procesul de producție.
 2. Asistență socială – 86%: Sectorul asistenței sociale oferă un cadru propice pentru angajarea femeilor dornice să sprijine și să ajute comunitatea.

3.  Asistență medicală – 84%: Sănătatea este un domeniu vital și femeile sunt implicate în mod activ în furnizarea îngrijirilor medicale esențiale.

 1. Poștă și livrare – 79%: Industria poștei și a serviciilor de livrare reprezintă un alt domeniu în care femeile dețin o pondere semnificativă în ceea ce privește forța de muncă.
 2. Biblioteci, arhive, muzee – 79%: Cultura și educația sunt domenii în care femeile se remarcă prin contribuțiile lor în conservarea și promovarea patrimoniului cultural.
 3. Educație – 77%: Femeile sunt larg reprezentate în sistemul de învățământ, ocupând diverse poziții, de la profesori la personal administrativ.
 4. Prelucrare piele – 77%: Industria prelucrării pielii oferă oportunități de angajare pentru femeile care sunt pricepute în arta lucrului manual.
 5. Activități juridice și contabile – 74%: Sectorul juridic și cel contabil sunt domenii în care femeile aduc expertiză și profesionalism.
 6. Turism – 72%**: Industria turismului oferă numeroase oportunități de angajare pentru femeile interesate de servicii în domeniul ospitalității și turismului.
 7. Sectorul financiar – 71%: Femeile sunt bine reprezentate în sectorul financiar, ocupând poziții de la contabili și auditori la manageri de investiții.

Pe de altă parte, există și sectoare în care prezența femeilor este mai scăzută. Iată cele mai puțin reprezentate 10 industrii:

 1. Producție de petrol și gaze – 6%
 2. Construcții – 13%
 3. Investigații și securitate – 13%
 4. Silvicultură – 15%
 5. Reparația și întreținerea mașinilor și echipamentelor – 16%
 6. Transport terestru – 18%
 7. Comerț cu transport – 18%
 8. Structuri metalice – 18%
 9. Colectarea și tratarea deșeurilor – 21%

10.Transport pe apă – 22%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău