Rusia vinde masiv global combustibili în ciuda sancțiunilor: Metode ilegale de a face tranzacții

18 Oct. 2022, 08:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Oct. 2022, 08:09 // Actual //  Lupu Eduard

În timp ce Rusia se confruntă cu pierderi tot mai mari pe câmpul de luptă, sancțiunile crescânde au creat presiune pe regimul lui Vladimir Putin, de când a început invazia Ucrainei la 24 februarie a acestui an.

Sancțiunile masive asupra sectorului energetic al Moscovei au forțat economia rusă să înlocuiască pierderile de pe piața din Uniunea Europeană, cu vânzări de energie atât legale, cât și ilicite.

În general, Rusia a câștigat aproximativ 158 de miliarde de euro din vânzările globale de combustibili fosili din februarie până la 31 august, iar până la sfârșitul lunii septembrie, numai UE a plătit Rusiei 100 de miliarde de euro, potrivit VOX.

În general, exporturile de țiței prin intermediul navelor de marfă au înregistrat o tendință de scădere în mai, iunie și iulie, China, India și Italia fiind principalele destinații pentru țițeiul rusesc, potrivit datelor companiei de analiză a comerțului cu nave KPLER. În prima jumătate a lunii septembrie, transporturile maritime de țiței rusești au continuat să scadă, cu 314.000 de barili pe zi față de luna precedent.

Livrările de petrol sunt încă relativ stabile pentru Rusia, deoarece națiuni precum China și India au preluat o anumită cantitate din volumul care venea în țările UE, care s-au îndepărtat de petrol, iar Rusia are încă GNL, cărbune și energie nucleară pentru a ajuta economia să rămână pe linia de plutire.

Pentru a face produsele petroliere mai atractive pentru clienți precum India și Indonezia, Rusia a oferit reduceri destul de mari – o medie de 30 de dolari pe baril – față de țițeiul Brent, care a fost, de asemenea, un beneficiu pentru Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh și Cuba.

Țări precum China, India și Turcia se dovedesc parteneri dornici pentru industria rusă de combustibil, Turcia dublând importurile de petrol rusești în acest an.

Chiar și cu conducta Nord Stream 1 scoasă din funcțiune – și eliminând transferurile către China, acum cel mai mare cumpărător de gaze naturale al Rusiei – țările europene importă cantități record de GNL rusesc la prețuri de piață, precum Franța, Spania și Belgia.

India, de asemenea, a devenit un cumpărător important de energie rusească, în special de petrol, deși în anii anteriori a importat rar țiței rusesc. Prețurile scăzute ale țițeiului din Rusia au condus achizițiile din India la un vârf de 950.000 de barili pe zi în iunie, dar creșterile de preț au împins acest volum la aproximativ 477.000 de barili pe zi în septembrie.

Cum evită Rusia sancțiunile?

Rusia a dezvoltat metode ilicite de a evita sancțiunilor. Moscova are mai multe strategii ilicite pentru a se sustrage de la sancțiunile occidentale asupra produselor sale energetice și a sistemului financiar.

În general, cea mai răspândită tehnică de eludare a sancțiunilor este ca întreprinderile rusești sancționate să se ascundă în spatele companiilor-paravan care nu sunt sancționate și/sau să efectueze tranzacții prin țări terțe, care nu au probleme de sancțiuni”, a spus expertul Thomas Firestone de la Stroock & Stroock & Lavan.

Rusia are o mulțime de modele pe care să se bazeze tranzacțiile de transport maritim ilicit: transferurile multiple de la navă la navă, dezactivarea temporară a transponderelor de urmărire a navelor și utilizarea modelelor de navigație obscure.
În plus, navele au ”structuri complexe de proprietate” pentru a ascunde cine le controlează sau, adesea, navighează sub pavilionul țărilor cu respectarea statului de drept, pentru a le ascunde originea. Sau mai multe petroliere rusești expediază fără o destinație raportată.

O altă tactică pe care țările sancționate – acum, inclusiv Rusia – au folosit-o pentru a ascunde originile produselor lor petroliere este de a le amesteca cu petrol din alte țări.

Realitatea Live

22 Mart. 2023, 17:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Mart. 2023, 17:45 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Reconstruirea economiei Ucrainei, după invazia declanşată de Rusia în urmă cu un an, este estimată în prezent să coste 411 miliarde de euro, de 2,6 ori mai mult decât Produsul Intern Brut al Ucrainei în anul 2022, arată un nou studiu realizat de Banca Mondială, Naţiunile Unite, Comisia Europeană şi Ucraina, transmite Reuters.

Potrivit informațiilor, estimarea acoperă un an de la debutul invaziei ruseşti şi cuantifică pagubele fizice directe provocate infrastructurii şi clădirilor, impactul asupra vieţii şi mijloacelor de trai ale oamenilor precum şi costul reconstrucţiei.

Suma de 411 miliarde de dolari reprezintă o revizuire dramatică faţă de estimarea anterioară de 349 miliarde de dolari, avansată de Banca Mondială în luna septembrie a anului trecut.

Noua estimare vine la o zi după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat că a ajuns la un acord cu Guvernul ucrainean pentru un acord pe patru ani în valoare totală de 15,6 miliarde de dolari. Acordul cu FMI ar putea permite autorităţilor de la Kiev să obţină ajutoare suplimentare, în valoare de miliarde de dolari, de la alte organisme, după ce va fi aprobat de boardul FMI, în următoarele săptămâni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit unei evaluări rapide cu privire la nevoile urgente, Ucraina va avea nevoie de 14 miliarde de dolari pentru reconstrucţia prioritară în 2023, ceea ce va necesita o finanţare de 11 miliarde de dolari peste ceea ce este prevăzut în bugetul Ucrainei pentru acest an.

Aproximativ 22% din necesităţile de reconstrucţie sunt în sectorul transportului, în timp ce 17% sunt în domeniul locuinţelor, 11% în sectorul energiei şi 7% în agricultură.

Comparativ cu precedentele estimări, cea mai mare revizuire a fost realizată în ceea ce priveşte necesităţile din sectorul energiei, unde pagubele sunt acum de cinci ori peste nivelul din luna iunie 2022, susţine Banca Mondială. Cele mai mari creşteri au fost în regiunile de pe linia frontului precum Doneţk, Harkov, Lugansk şi Herson, care au fost vizate cu precădere de atacurile cu rachete ruseşti începând din luna octombrie.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău