Pentagonul trimite două sisteme avansate de rachete sol-aer în Ucraina

18 Oct. 2022, 08:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Oct. 2022, 08:02 // Actual //  bani.md

Departamentul american al Apărării încearcă să accelereze livrarea către Ucraina a două sisteme avansate de rachete sol-aer, în condiţiile în care Rusia a folosit din ce în ce mai mult drone furnizate de Iran, care explodează la impact, pentru a bombarda oraşele şi infrastructura ucrainene.

Departamentul de Stat a declarat că dronele reprezintă o încălcare a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care restricţionează anumite transferuri de arme către sau dinspre Iran.

Efortul Pentagonului este doar cea mai recentă dovadă a unui nou impuls urgent al SUA şi al aliaţilor săi de a ajuta Ucraina să construiască un sistem cuprinzător de apărare aeriană şi antirachetă pentru a se proteja împotriva acestor drone, care au ucis patru persoane într-un atac asupra Kievului luni.

Dronele au devenit o problemă din ce în ce mai urgentă pentru Ucraina, care a atras condamnarea SUA.

Luni, Departamentul de Stat a declarat că dronele reprezintă o încălcare a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care restricţionează anumite transferuri de arme către sau dinspre Iran.

În condiţiile în care rezervele sale de muniţie de precizie se pare că se epuizează, Moscova a apelat la aceste drone pentru a-şi menţine capacitatea de a lovi ţinte de mare valoare – şi de a teroriza oraşele ucrainene – de la distanţă, spun analiştii occidentali. În ultimele zile, acestea au fost folosite pentru a lovi infrastructura energetică.

Spre deosebire de dronele militare mai tradiţionale, mai mari şi mai rapide, care se întorc la bază după ce lansează rachete, dronele furnizate de Iran sunt proiectate să se prăbuşească pe o ţintă şi să explodeze, detonându-şi focosul şi distrugând dronele în acest proces. Acestea sunt mai mici şi mai uşor de controlat decât rachetele de croazieră.

Statele Unite nu ştiu exact câte drone a furnizat Iranul Rusiei, dar analiştii militari spun că numărul este în mod clar substanţial.
Rusia a tras 43 de focuri numai luni, dintre care 37 au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană, potrivit Forţelor Aeriene ucrainene. Un oficial american din domeniul apărării a estimat că numărul total este de ordinul sutelor.

Realitatea Live

04 Oct. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Oct. 2024, 16:46 // Actual //  bani.md

Oligarhul Ilan Șor, implicat în fraude bancare și aflat sub sancțiuni internaționale, a creat cinci companii la Moscova în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale și referendumul de aderare a Moldovei la UE din 20 octombrie 2024, conform unei investigații RISE Moldova. Aceste firme sunt specializate în servicii financiare, credite și împrumuturi, iar în două dintre ele Șor s-a asociat cu corporații de stat rusești, inclusiv cu Promsvyazbank, o bancă de stat sancționată internațional.

Conform investigației, Șor ar fi folosit aceste structuri pentru a transfera 15 milioane de dolari în Moldova, bani destinați cumpărării voturilor. Alegătorii racolați urmau să voteze „Nu” la referendum și să sprijine un candidat indicat prin aplicația Telegram din Rusia.

Procurorii Anticorupție și poliția au desfășurat percheziții la persoanele apropiate lui Șor, care au fost implicate în racolarea alegătorilor. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că banii au fost transferați prin intermediul Promsvyazbank, către conturile unor lideri locali și simpatizanți, care gestionau aceste fonduri printr-o aplicație bancară rusească.

În Găgăuzia, o regiune autonomă din sudul Moldovei, guvernatoarea Evghenia Guțul a confirmat un parteneriat cu Promsvyazbank, care oferă carduri pensionarilor și angajaților din sectorul public, facilitând plăți suplimentare prin sistemul MIR.

De asemenea, RISE Moldova a descoperit că Ilan Șor a creat compania А7 împreună cu Promsvyazbank, deținând 51% din acțiuni. În plus, a fondat alte două filiale sub denumiri similare, toate având ca obiectiv oferirea de credite și servicii financiare.

Procuratura Anticorupție monitorizează aceste fluxuri financiare, susținând că beneficiarii fondurilor sunt unii candidați la alegerile prezidențiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău