O adevărată minunăție! Peste 100 de lebede, pe un lac de la Nordul Moldovei (VIDEO)

20 Mai 2021, 07:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
20 Mai 2021, 07:29 // Actual //  Otilia Cotruța

An de an, numărul lebedelor de pe lacul din satul Putinești, raionul Florești, crește. Fenomenul este privit de localnici ca o binecuvântare. Lebedele grațioase bucură ochii sătenilor deja de zece ani și sunt o adevărată atracție pentru turiști.

Localnicii vor ca lebedele să rămână aici încă mult timp înainte, așa că le alintă cu mâncare și multă atenție, scrie NordNews.

„Este o frumusețe, dacă nu o să mai vină vreo lebădă sau vreo rățușcă, la ce bun mai există iazul? Este foarte frumos, spre exemplu, când trec pe acolo îmi este drag să le plivesc.”

„Cum să nu fim fericiți dacă avem așa frumusețe în sat. Avem și un iaz frumos și lebede frumoase. Cineva le mai duce hrană furajeră și le aruncă. Eu am un nepoțel care în fiecae duminică se duce la dânsele cu franzele și le dă, ele vin până la mal și mănâncă”, au spus localnicii.

În acest an, lebedele au rămas pe lacul din Putinești chiar și iarna, pentru că spun localnicii, grațioasele dispun de toate condițiile necesare.

„Lebedele, ca și oamenii, își caută locul, de aceea iazul nostru a dat dovadă că oamenii din sat sunt buni. Lebedele nu au plecat în această iarnă, ele ne-au arătat că trebuie să fim mai buni și să le simțim în apropierea noastră. Nimeni nu aruncă cu pietre, nu le vânează, ele se simt în apele lor. Bazinul acvatic Cubolta are toate cele necesare și hrană și verdeață, este și acest stuf care le permite să depună ouă sau să se ferească vara de razele solare”, a declarat profesorul Baleriu Dujii.

„În satul nostru, lebedele sunt apărate de cetățeni, copiii le admiră, oamenii din sat le dau hrană, iar mulți cetățeni vin să admire frumusețea de pe lacul din Putinești. Lebedele sunt diferite, au fost și negre și gri, nu am auzit niciun caz de braconaj”, a declarat primarul satului Putinești, Ghenadie Chefu.

Lebăda este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Este considerată cea mai devotată pasăre. O legendă spune că, dacă unul din parteneri moare, celălalt se ridică până dincolo de nori, își strânge aripile și cade în gol.

Realitatea Live21 Iun. 2021, 16:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Iun. 2021, 16:41 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

O replică a picturii de renume mondial „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci s-a vândut vineri unui colecționar european pentru aproximativ 3,4 milioane de dolari la Casa de licitații Christie’s.

Copia, cunoscută sub numele de „Hekking Mona Lisa”, se aștepta să se vândă cu o sumă de 200.000 până la 300.000 de euro într-o licitație online. S-a vândut de aproximativ 10 ori mai mult.

„Aceasta este o nebunie, acesta este un record absolut pentru o replică „Mona Lisa”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Christie pentru Reuters.

Numită după proprietarul său anterior, Raymond Hekking, se credea că replica a fost pictată la începutul secolului al XVII-lea de un pictor italian.

Hekking a spus că deține adevărata „Mona Lisa”, potrivit casei de licitații. El a spus că un aspect similar a fost returnat la Muzeul Luvru după ce tabloul adevărat a fost furat în 1914.

„Arta provoacă, fascinează, uneori obsedează”, a spus Pierre Etienne, director internațional de picturi Old Master la casa de licitații.

„Această lucrare și istoria sa ilustrează fascinația pe care Mona Lisa și aura lui Leonardo da Vinci le-au păstrat întotdeauna”, a spus casa de licitații.