O adevărată minunăție! Peste 100 de lebede, pe un lac de la Nordul Moldovei (VIDEO)

20 Mai 2021, 07:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
20 Mai 2021, 07:29 // Actual //  Otilia Cotruța

An de an, numărul lebedelor de pe lacul din satul Putinești, raionul Florești, crește. Fenomenul este privit de localnici ca o binecuvântare. Lebedele grațioase bucură ochii sătenilor deja de zece ani și sunt o adevărată atracție pentru turiști.

Localnicii vor ca lebedele să rămână aici încă mult timp înainte, așa că le alintă cu mâncare și multă atenție, scrie NordNews.

„Este o frumusețe, dacă nu o să mai vină vreo lebădă sau vreo rățușcă, la ce bun mai există iazul? Este foarte frumos, spre exemplu, când trec pe acolo îmi este drag să le plivesc.”

„Cum să nu fim fericiți dacă avem așa frumusețe în sat. Avem și un iaz frumos și lebede frumoase. Cineva le mai duce hrană furajeră și le aruncă. Eu am un nepoțel care în fiecae duminică se duce la dânsele cu franzele și le dă, ele vin până la mal și mănâncă”, au spus localnicii.

În acest an, lebedele au rămas pe lacul din Putinești chiar și iarna, pentru că spun localnicii, grațioasele dispun de toate condițiile necesare.

„Lebedele, ca și oamenii, își caută locul, de aceea iazul nostru a dat dovadă că oamenii din sat sunt buni. Lebedele nu au plecat în această iarnă, ele ne-au arătat că trebuie să fim mai buni și să le simțim în apropierea noastră. Nimeni nu aruncă cu pietre, nu le vânează, ele se simt în apele lor. Bazinul acvatic Cubolta are toate cele necesare și hrană și verdeață, este și acest stuf care le permite să depună ouă sau să se ferească vara de razele solare”, a declarat profesorul Baleriu Dujii.

„În satul nostru, lebedele sunt apărate de cetățeni, copiii le admiră, oamenii din sat le dau hrană, iar mulți cetățeni vin să admire frumusețea de pe lacul din Putinești. Lebedele sunt diferite, au fost și negre și gri, nu am auzit niciun caz de braconaj”, a declarat primarul satului Putinești, Ghenadie Chefu.

Lebăda este inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Este considerată cea mai devotată pasăre. O legendă spune că, dacă unul din parteneri moare, celălalt se ridică până dincolo de nori, își strânge aripile și cade în gol.

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 18:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Sept. 2021, 18:55 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Primii 1% dintre câştigătorii americani evită impozite de aproximativ 163 miliarde de dolari în fiecare an, au declarat cercetătorii de la Departamentul Trezoreriei într-un raport publicat miercuri, scrie Business Insider.

Acest lucru contează pentru aproximativ 28% din totalul decalajului fiscal din SUA, o măsurare a impozitelor datorate în comparaţie cu impozitele colectate. Decalajul total este de aproximativ 600 de miliarde de dolari anual şi va aduce guvernului pierderi de venituri de 7 trilioane de dolari în următorul deceniu, a declarat departamentul.

O mare parte a disparităţii este determinată de capacitatea americanilor bogaţi de a se proteja de plata impozitelor. Contribuabilii cu venituri mai mari pot recurge la contabili, pregătitori de impozite sau alte servicii pentru a-şi reduce datoria fiscală reală. Aceşti americani ştiu, de asemenea, că guvernul are puţine resurse pentru a contracara o astfel de evaziune, scrie Ziarul Financiar.

Această practică contribuie la alimentarea inegalităţilor economice din întreaga ţară, au declarat reprezentaţii departamentului. Exacerbând decalajul fiscal, americanii bogaţi îi obligă pe parlamentari să aleagă între deficitele bugetare mai mari sau majorările fiscale pentru a putea finanţa programele sociale. Ambele opţiuni sunt din punct de vedere istoric nepopulare şi tind să împiedice Congresul să susţină indemnizaţiile de şomaj, timbrele alimentare şi cheltuielile legate de infrastructură.

Administraţia Biden are un plan pentru a opri decalajul fiscal. Totuşi, convingerea Congresului de a acţiona rămâne o luptă dură.

Casa Albă încearcă să consolideze aplicarea impozitelor pentru a compensa o parte din costul propunerii sale de infrastructură de 3,5 trilioane de dolari. Trezoreria estimează că investiţia  de 80 de miliarde de dolari propusă de Biden pentru IRS (Internal Revenue Service) ar putea aduce încă 700 de miliarde de dolari în decurs a 10 ani.

Finanţarea lui Biden ar pune, de asemenea, un accent mai mare pe decalajele fiscale ale celor mai bogaţi americani. Numărul agenţilor dedicaţi combaterii evaziunilor fiscale a scăzut cu 35% în utlimul deceniu, potrivit Trezoreriei. Bugetul IRS a scăzut cu 20%, în timp ce auditurile au scăzut cu 42% din 2010 până în 2017. Potrivit unei fişe informative de la Casa Albă, din 2011 până în 2018 a existat o scădere cu 80% a ratei de audit pentru cei care câştigă peste 1 milion de dolari pe an.

Măsura de evaziuni fiscale a americanilor bogaţi ar putea fi chiar mai mare decât estimările Trezoreriei. Charles Retting, comisar IRS, a declarat că decalajul fiscal ar putea depăşi 1 trilion de dolari.

Aşteptările din reforma IRS ar putea depăşi estimările iniţiale. Casa Albă a solicitat, de asemenea, utilizarea informaţiilor de la instituţiile financiare pentru a impune impozitele pe venit. Creşterea bugetului IRS şi extinderea setului de instrumente ar putea genera până la 1,6 trilioane de dolari în venituri fiscale neîncasate în următorul deceniu, a declarat Trezoreria, mai mult decât dublul jackpotului de 700 de miliarde de dolari estimat de adminsitraţia Biden.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală