Vrei să investești în criptomonede? 5 alternative Bitcoin care sunt mai ecologice

20 Mai 2021, 06:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Mai 2021, 06:30 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a surprins o mulțime de oameni când a postat pe Twitter că compania de mașini electrice nu va mai accepta Bitcoin (BTC) ca plată, din cauza impactului de mediu al exploatării criptomonedelor.

Musk spune că Tesla este „îngrijorată de utilizarea în creștere rapidă a combustibililor fosili” pentru minerit. Potrivit tweet-ului său, compania se uită la criptomonede alternative care utilizează mult mai puțină energie decât rețeaua Bitcoin. Prețul Bitcoin a scăzut cu peste 13% în urma știrilor. Iată alte cinci criptomonede populare care adoptă o abordare mai ecologică decât Bitcoin.

Nano (NANO)

Facturat în mod explicit ca o monedă ecologică, Nano (NANO) nu are „extracție, imprimare sau tipărire” și folosește un model ușor de dovedire a muncii, care se presupune că durează doar câteva secunde pentru a procesa o tranzacție pe un computer tipic pentru consumatori.

Fără a fi nevoie de platforme miniere grele și GPU-uri de top, Nano este considerat o alternativă mai „verde” decât Bitcoin și Ethereum.

 

Chia (XCH)

Nou lansat Chia, creat de inventatorul BitTorrent, Bram Cohen, pune un accent pe formula familiară a dovezii de lucru. Modelul său „dovadă de spațiu și timp” folosește spațiu de stocare pe computerul dvs. pentru a stabili „parcele” de numere criptografice și pentru a le „ferma” pe măsură ce rețeaua rulează.
Este una dintre cele mai fierbinți monede noi, având în vedere că nu aveți nevoie de un GPU scump și de mare putere pentru a participa, dar atenție: agricultura Chia ar putea arde prin unele SSD-uri de consum de bază într-o chestiune de câteva săptămâni.

Cardano (ADA)

Creat de cofondatorul Ethereum Charles Hoskinson, Cardano a crescut în valoare în 2021, crescând de peste 10 ori de la începutul anului.  În prezent, este cea de-a cincea cea mai valoroasă criptomonedă, potrivit CoinMarketCap, clasată după capitalizarea totală a pieței.

Rețeaua blockchain se bazează pe cercetări evaluate de colegi și se bazează pe un model de consens dovadă miză, în care participanții dețin moneda ADA în cadrul rețelei și, prin urmare, primesc recompense. Hoskinson susține că întreaga rețea folosește doar 6 GWh de energie anual, o mică parte din ceea ce consumă Bitcoin. Cardano face curte în mod activ cu Tesla pentru a adopta ADA peste BTC.

 

Polkadot (DOT)

La fel ca Cardano, Polkadot provine de la un alt cofondator Ethereum (Gavin Wood), care a decis să încerce o abordare diferită. Polkadot a crescut, de asemenea, în valoare până în acest an, în creștere de aproape cinci ori din prețul de la începutul anului 2021, și este unul dintre cei mai buni 10 performanți în criptomonede în funcție de capitalizarea pieței.

Polkadot este conceput ca o rețea cu mai multe lanțuri care poate acoperi decalajul dintre diferite blockchains și se bazează pe un model nominal de dovadă de miză (NPoS), care se bazează pe păstrarea monedelor în rețea, mai degrabă decât pe exploatarea cu consum intensiv de energie.

Stelar (XLM)

Stellar Lumens (XLM) este o altă criptomonedă de lungă durată care a beneficiat de câștigurile de pe piața din 2021, crescând de aproape cinci ori în valoare de la începutul anului.

Modelul unic de consens al XLM pentru validarea tranzacțiilor este eficient din punct de vedere energetic, necesitând doar un număr mic de noduri distribuite pentru confirmare.  XLM nu are cerințele enorme de energie ale unor rețele blockchain, motiv pentru care ar putea fi utilizat pentru proiecte mari – de exemplu, Ucraina intenționează să își construiască moneda digitală națională pe tehnologia XLM.

 

Realitatea Live



22 Iun. 2021, 11:33
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Iun. 2021, 11:33 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Apple este din nou luată la întrebări pentru felul în care a creat sistemul de operare de pe iPhone. De data aceasta, autoritatea care supraveghează practicile companiilor în Germania este cea care cere explicații.

Apple este doar ultima companie de pe listă împotriva căreia a fost deschisă o anchetă de către Bundeskartellamt, care este autoritatea responsabilă cu monitorizarea activităților companiilor care activează în Germania, scrie Aleph News.

Acțiuni similare au fost deschise împotriva Facebook, Amazon și Google anul acesta. Asta pentru că în luna ianuarie a intrat în vigoare al 10-lea amendament al Actului German pentru competitivitate. Și de asta e investigată Apple: autoritatea vrea să vadă dacă felul în care a fost creat sistemul de operare de pe iPhone, iOS, nu suprimă șansele altor companii de a-și promova produsele pentru ca aplicațiile și serviciile Apple să fie avantajate.

Totul este legat de iOS și de felul în care acesta funcționează. În comunicatul Bundeskartellamt este menționat faptul că au fost primite plângeri din partea altor dezvoltatori, dar și investigația inițiată de Comisia Europeană împotriva Apple.

În cel mai bun caz, Apple riscă să primească o amendă. În varianta cea mai pesimistă, va trebui să facă schimbări importante.

Sunt cunoscute și cazurile cu Facebook care a criticat noua funcție care le oferă posibilitatea utilizatorilor să refuze să ofere date confidențiale către aplicații, dar și procesul cu Epic Games care contesta cota de 30% pe care o primește Apple din cheltuielile utilizator. Cu tot acest asalt împotriva modelului de afaceri Apple, aceasta poate să fie nevoita să facă schimbări.