O companie aeriană din Moldova a ajuns al patrulea operator din România după numărul de pasageri transportați

14 Iul. 2023, 13:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iul. 2023, 13:52 // Actual //  bani.md

Compania aeriană HiSky anunţă că 537.000 de persoane au zburat cu HiSky în 2023, de peste două ori şi jumătate mai mult faţă de perioada similară a anului trecut (194.000 de pasageri). Compania ajunge pe locul 4 în România, după cota de piaţă, după Wizzair, Ryanair şi Tarom.

”Compania aeriană HiSky continuă să depăşească recorduri în rata de creştere a numărului de pasageri. 537.000 de persoane au zburat cu HiSky în 2023, conform datelor de trafic, raportate la jumătatea anului. Prin comparaţie, în primele şase luni ale anului anterior, compania înregistra un număr de 194.000 de pasageri. Conform estimărilor bazate pe cursele planificate în acest sezon, numărul de un milion de pasageri transportaţi, în acest an, va fi atins în luna septembrie. Raportul consolidează poziţia HiSky ca cel de-al patrulea cel mai mare operator aerian pe piaţa din România, după Wizzair, Ryanair şi Tarom şi a doua cea mai importantă companie aeriană înregistrată în ţara noastră”, anunţă compania.

Cel mai semnificativ volum de trafic a fost înregistrat în luna iunie, cu 160.000 de pasageri, dublu faţă de 2022, urmată, în ordine, de lunile mai şi aprilie cu 110.000, respectiv 107.000.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

„Am prevăzut faptul că sezonul de vară al acestui an se va apropia de valorile din 2019, în ceea ce priveşte cerinţa pentru servicii de transport aerian de pasageri. Compania noastră a început operarea în 2020, deci, pentru noi, acesta este primul sezon în care avem ocazia de ne a demonstra capacitatea într-o piaţă care funcţionează în parametri. Anii de pandemie, deşi extrem de complicaţi, ne-au dat timp pentru a pregăti această creştere. Am cumpărat aeronave noi şi am reuşit să ne construim o flotă pe care ne putem baza, astfel încât să nu fim nevoiţi să anulăm curse, din cauza problemelor tehnice. Operăm pe rute regulate către cele mai căutate destinaţii şi avem parteneriate cu cei mai mari touroperatori. Această serie de decizii bune pe care am reuşit să le luăm se reflectă pe deplin în cifre”, spune Iulian Scorpan, CEO HiSky.

În ceea ce priveşte traficul pe cele trei baze operaţionale ale companiei, Otopeni rămâne aeroportul cu cea mai importantă contribuţie la volumele înregistrate, cu 252.000 de pasageri, urmat de aeroportul Chişinău, cu 152.000 şi Cluj, cu 92.000.

HiSky operează din România zboruri internaţionale directe cu plecare de pe aeroporturile din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Baia Mare către Barcelona, Malaga, Tel Aviv, Bruxelles, Paris şi Dublin. Din Republica Moldova, pasagerii pot călători cu HiSky către noua destinaţii externe: Milano, Paris, Dublin, Frankfurt, Tel Aviv, Roma, Bologna, Londra şi Veneţia.

Realitatea Live

Ședința Guvernului Republicii Moldova din 3 aprilie 2025
03 Apr. 2025, 12:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:53 // Actual //  Ursu Victor

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat miercuri o nouă ofensivă tarifară globală, în care a inclus 183 de state și teritorii – printre care și… Insula Heard și Insulele McDonald, situate la peste 1.700 km de Antarctica și populate exclusiv de pinguini, foci și păsări marine. Populație umană: zero. Exporturi către SUA: tot zero.

Măsura face parte dintr-o strategie autointitulată „protecționism reciproc”, prin care SUA impune tarife de până la 50% statelor și regiunilor cu care are un deficit comercial.

Insulele Heard și McDonald, teritorii izolate ce aparțin Australiei, au fost incluse pe listă fără să aibă vreo activitate economică internațională. Alături de ele, și Diego Garcia, un atol din Teritoriul Britanic din Oceanul Indian, a fost vizat de un tarif „general” de 10% – deși acolo nu trăiesc civili, ci doar personal militar, în proporție covârșitoare american.

„Trump a reușit performanța să taxeze teritorii care nu exportă nimic și unde singurii rezidenți sunt foci, pinguini și soldați americani. Asta da reciprocitate!”, a comentat ironic un analist internațional pe platforma X.

În lista de ținte comerciale se regăsesc însă și parteneri economici majori:

China – tarif de 34%
Uniunea Europeană – 20%
Vietnam – 46%
Indonezia – 32%, în special pentru cafea
Marea Britanie, Mexic și Canada – 10%

Tarifele se aplică în mod uniform, fără a ține cont de relațiile economice strategice sau de efectele colaterale: Vietnamul, de exemplu, este locul unde multe companii americane, precum Nike, și-au relocat producția pentru a evita tarifele anti-China. Acum, aceste mutări devin inutile.

În cazul Indoneziei, consumatorii americani vor plăti mai mult pentru cafea, chiar dacă SUA nu exportă aproape deloc cafea în regiune. „Reciprocitatea” lui Trump riscă să lovească exact în consumatorul american, spun economiștii.

Paradoxal, țări precum Rusia, Iran, Cuba, Brunei, Somalia, Seychelles sau Tuvalu NU au fost vizate de noile măsuri. Rusia, de exemplu, a fost scutită, în ciuda unui volum comercial de 3,5 miliarde USD în 2024, în principal din comerțul cu îngrășăminte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!