O companie din Elveția vrea să creeze o fabrică de prelucrare a legumelor și fructelor la Ștefan-Vodă

11 Aug. 2021, 10:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Aug. 2021, 10:49 // Actual //  Dumitrita Culiuc

O compania din Elveția investește 1,5 milioane de euro în construcția unei fabrici de prelucrare a legumelor și fructelor în raionul Ștefan Vodă. Este vorba de Schoeni, care va activa ca rezindent al Zonei Economice Libere Bălți (subzona Ștefan Vodă). Întregul volum al producției fabricate este planifcat să fie exportat în Elveția și țările Uniunii Europene, scrie agricol.md.

Întreprinderea este planificat să aibă o suprafață de 2000 de metri pătrați. La prima etapă, vor fi create 30 de locuri de muncă, cu un salariu mediu de circa 12.000 de lei. Planul de afaceri presupune ca, în primul an de activitate, volumul producției să atingă 18 milioane de lei.

În perspectivă mai îndelungată, investitorii planificată extinderea capacităților și a suprafețelor de producere până la 10.000 de metri pătrați.

Întreprinderea va începe prelucrarea legumelor (varză, sfeclă, morcovi, cartofi, ceapă), a pomușoarelor (zmeură,căpșune) și a fructelor (mere, pere). Vor fi produse atât semifabricate congelate, cât și producție finită. În special, din pomușoare și fructe compania va face, în baza rețetelor Schoeni Food, piure, care sunt solicitate de către consumatorii din Elveția și din țările Uniunii Europene. Inaugurarea fabricii este planificată pentru începutul următorului sezon agricol, în mai-iunie 2022. În prezent, în subzona ZEL Bălți, din Ștefan Vodă, au loc lucrări de creare a rețelelor inginerești, se pregătește platforma pentru construcția acesteia.

Schoeni este un holding elvețian, cu peste 1.000 de angajați în Elveția, Italia și Slovacia. Schoeni Food și-a început activitatea în 1920, în Elveția, cu producerea verzei murate în cantități industriale. Compania este pionier în domeniul producției organice și își extinde permanent gama de produse. În 2020, compania a lansat o nouă serie de produse, dedicate aniversării sale de un secol.

Din 1969, compania a început să dezvolte afacerea de transport și logistică Schoeni Transport AG. Aceasta a devenit cel mai mare operator de pe piețele din Elveția și Italia, cu un parc auto de mii de vehicole pentru transportarea oricăror tipuri de încărcături – de la lemn și până la frigidere, cu centre logistice mari și hub-uri.

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 15:08
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2021, 15:08 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

În luna august leul moldovenesc avea tendința să se deprecieze. Astfel că la începutul lunii un euro a ajuns să coste 21,28 lei, însă ca urmare a intervențiilor BNM pe piața valutară la sfârșit de lună un euro costa deja 20,78 lei.

Pentru a menține echilibrul pe piața valutară BNM a intervenit pe piața interbancară locală, atât prin procurare, cât și vânzare de valută, în funcție de condițiile pieței.  Astfel, pe ansamblul lunii, BNM a vândut în volum net 8,2 milioane USD.

În luna august, leul moldovenesc a devenit mai tare, cu 1,6% în raport cu dolarul SUA, până la 17,7357 USD/MDL comparativ cu 18,0233 USD/MDL în luna iulie. Potrivit valorilor de la finele lunii august, leul s-a apreciat cu 1,3%4 în raport cu dolarul SUA.

În luna august 2021, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 79,8%, comparativ cu 97,9% în luna iulie.

În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 16,3 milioane USD (-6,6%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut cu 37,0 milioane USD (14,7%).

În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (77,1%).

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală