O companie din Elveția vrea să creeze o fabrică de prelucrare a legumelor și fructelor la Ștefan-Vodă

11 Aug. 2021, 10:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Aug. 2021, 10:49 // Actual //  Dumitrita Culiuc

O compania din Elveția investește 1,5 milioane de euro în construcția unei fabrici de prelucrare a legumelor și fructelor în raionul Ștefan Vodă. Este vorba de Schoeni, care va activa ca rezindent al Zonei Economice Libere Bălți (subzona Ștefan Vodă). Întregul volum al producției fabricate este planifcat să fie exportat în Elveția și țările Uniunii Europene, scrie agricol.md.

Întreprinderea este planificat să aibă o suprafață de 2000 de metri pătrați. La prima etapă, vor fi create 30 de locuri de muncă, cu un salariu mediu de circa 12.000 de lei. Planul de afaceri presupune ca, în primul an de activitate, volumul producției să atingă 18 milioane de lei.

În perspectivă mai îndelungată, investitorii planificată extinderea capacităților și a suprafețelor de producere până la 10.000 de metri pătrați.

Întreprinderea va începe prelucrarea legumelor (varză, sfeclă, morcovi, cartofi, ceapă), a pomușoarelor (zmeură,căpșune) și a fructelor (mere, pere). Vor fi produse atât semifabricate congelate, cât și producție finită. În special, din pomușoare și fructe compania va face, în baza rețetelor Schoeni Food, piure, care sunt solicitate de către consumatorii din Elveția și din țările Uniunii Europene. Inaugurarea fabricii este planificată pentru începutul următorului sezon agricol, în mai-iunie 2022. În prezent, în subzona ZEL Bălți, din Ștefan Vodă, au loc lucrări de creare a rețelelor inginerești, se pregătește platforma pentru construcția acesteia.

Schoeni este un holding elvețian, cu peste 1.000 de angajați în Elveția, Italia și Slovacia. Schoeni Food și-a început activitatea în 1920, în Elveția, cu producerea verzei murate în cantități industriale. Compania este pionier în domeniul producției organice și își extinde permanent gama de produse. În 2020, compania a lansat o nouă serie de produse, dedicate aniversării sale de un secol.

Din 1969, compania a început să dezvolte afacerea de transport și logistică Schoeni Transport AG. Aceasta a devenit cel mai mare operator de pe piețele din Elveția și Italia, cu un parc auto de mii de vehicole pentru transportarea oricăror tipuri de încărcături – de la lemn și până la frigidere, cu centre logistice mari și hub-uri.

Realitatea Live

02 Oct. 2022, 05:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Oct. 2022, 05:43 // Actual //  Lupu Eduard

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare cu randament scăzut în Ucraina după o nouă înfrângere majoră pe câmpul de luptă, informează Reuters.

După ce Rusia a confirmat pierderea bastionului său de la Lyman, în estul Ucrainei, Kadîrov i-a criticat pe comandanţi pentru eşecurile lor şi a scris pe Telegram: „După părerea mea personală, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marţiale în zonele de frontieră şi utilizarea armelor nucleare cu randament scăzut”.

Conducătorul Ceceniei este un susţinător al războiului din Ucraina, forţele cecene făcând parte din avangarda armatei ruse de acolo. Se crede că Kadîrov este un apropiat al lui Putin, care l-a numit la conducerea Ceceniei în 2007.

În mesajul său, Kadîrov l-a descris pe colonelul-general Alexander Lapin, comandantul forţelor ruseşti care luptă la Lyman, drept o „mediocritate” şi a sugerat ca acesta să fie retrogradat.

Ministerul rus al Apărării a anunţat sâmbătă o retragere din Lyman, un bastion important şi un centru logistic pentru forţele ruseşti din regiunea ucraineană Doneţk.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău