O companie din Elveția vrea să creeze o fabrică de prelucrare a legumelor și fructelor la Ștefan-Vodă

11 Aug. 2021, 10:49
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Aug. 2021, 10:49 // Actual //  MD Bani

O compania din Elveția investește 1,5 milioane de euro în construcția unei fabrici de prelucrare a legumelor și fructelor în raionul Ștefan Vodă. Este vorba de Schoeni, care va activa ca rezindent al Zonei Economice Libere Bălți (subzona Ștefan Vodă). Întregul volum al producției fabricate este planifcat să fie exportat în Elveția și țările Uniunii Europene, scrie agricol.md.

Întreprinderea este planificat să aibă o suprafață de 2000 de metri pătrați. La prima etapă, vor fi create 30 de locuri de muncă, cu un salariu mediu de circa 12.000 de lei. Planul de afaceri presupune ca, în primul an de activitate, volumul producției să atingă 18 milioane de lei.

În perspectivă mai îndelungată, investitorii planificată extinderea capacităților și a suprafețelor de producere până la 10.000 de metri pătrați.

Întreprinderea va începe prelucrarea legumelor (varză, sfeclă, morcovi, cartofi, ceapă), a pomușoarelor (zmeură,căpșune) și a fructelor (mere, pere). Vor fi produse atât semifabricate congelate, cât și producție finită. În special, din pomușoare și fructe compania va face, în baza rețetelor Schoeni Food, piure, care sunt solicitate de către consumatorii din Elveția și din țările Uniunii Europene. Inaugurarea fabricii este planificată pentru începutul următorului sezon agricol, în mai-iunie 2022. În prezent, în subzona ZEL Bălți, din Ștefan Vodă, au loc lucrări de creare a rețelelor inginerești, se pregătește platforma pentru construcția acesteia.

Schoeni este un holding elvețian, cu peste 1.000 de angajați în Elveția, Italia și Slovacia. Schoeni Food și-a început activitatea în 1920, în Elveția, cu producerea verzei murate în cantități industriale. Compania este pionier în domeniul producției organice și își extinde permanent gama de produse. În 2020, compania a lansat o nouă serie de produse, dedicate aniversării sale de un secol.

Din 1969, compania a început să dezvolte afacerea de transport și logistică Schoeni Transport AG. Aceasta a devenit cel mai mare operator de pe piețele din Elveția și Italia, cu un parc auto de mii de vehicole pentru transportarea oricăror tipuri de încărcături – de la lemn și până la frigidere, cu centre logistice mari și hub-uri.

Realitatea Live

03 Nov. 2024, 12:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Nov. 2024, 12:49 // Actual //  Ursu Victor

Rusia a solicitat sprijin din partea „țării prietene” pentru a combate criza de pe piața untului, unde prețurile au crescut cu aproape 26% de la începutul anului. Autoritățile ruse au anunțat că pentru prima dată în istorie, Emiratele Arabe Unite au început să exporte unt în Rusia, conform unei declarații a serviciului de presă al Rosselchoznadzor, citată de Izvestia.

Din 18 octombrie, au fost importate 90 de tone de unt din Emiratele Arabe Unite, iar începând cu 27 octombrie, au început importurile și din Turcia. De asemenea, au avut loc negocieri pentru achiziții din India și Iran, au raportat surse din Ministerul Agriculturii.

Creșterea rapidă a prețurilor untului a început odată cu venirea toamnei, prețul crescând cu 5,07% în septembrie și cu 6,58% între 1 și 28 octombrie. Conform datelor de la Rosstat, acest salt de prețuri a fost cel mai mare înregistrat din octombrie 2007, când untul s-a scumpit cu 12,7% într-o lună. La sfârșitul lunii octombrie, creșterea anuală a prețului untului a ajuns la 25,7%, iar în supermarketurile din marile orașe, inclusiv Moscova, Sankt Petersburg și Ekaterinburg, au fost raportate numeroase cazuri de furturi.

Dmitri Leonov, vicepreședinte al „Rusprodsoyuz”, a explicat că criza pe piața untului a fost provocată de creșterea prețurilor la grăsimile importate, dificultățile întâmpinate de fabrici în operarea echipamentului importat și de deficitul de materie primă. De asemenea, lipsa personalului și creșterea ratei de politică monetară au contribuit la această situație. La sfârșitul lunii octombrie, mai multe mari fabrici au suspendat parțial sau complet producția de unt, inclusiv compania H&N (brandul „Prostokvashino”), „Milkom”, și diverse fabrici de lapte.

Pe 31 octombrie, vicepremierul Dmitri Patrușev a convocat o întâlnire urgentă pentru a discuta situația de pe piața untului, dând oficialilor un termen de două săptămâni pentru a stabiliza prețurile. Boris Cernîșov, vicepreședintele Dumei de Stat, a propus înghețarea prețurilor untului în rețelele de retail, care sunt acum monitorizate de FAS.

Autoritățile iau măsuri pentru a importa unt din străinătate, iar surse din Ministerul Agriculturii au menționat că se consideră posibilitatea de a scuti de taxe vamale untul importat din țări „prietene”, care nu fac parte din Uniunea Economică Eurasiatică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău