Vești deloc îmbucurătoare pentru producătorii de mere – noul sezon va fi complicat. Previziunile specialiștilor

11 Aug. 2021, 11:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Aug. 2021, 11:24 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Sezonul mărului în Moldova abia începe, iar pomicultorii spun că încă nu există deloc cerere pentru mere. Potrivit analiștilor, acesta este doar începutul, iar producătorii de mere pot să se aștepte la un scenariu și mai rău, scrie eastfruit.

East Fruit amintește și despre situația anului 2020, când producătorii de mere nu au putu vinde recolta. Cu toate acestea, acum situația s-a înrăutățit și mai mult. Pe piață au apărut mere din recolta nouă, dar nu există cerere chiar și la un preț minim.

Piața moldovenească este foarte mică, iar Rusia – acolo unde se exportă majoritatea merelor din Moldova, majorează tot mai multă producția proprie an de an. Astfel, cererea de mere moldovenești este în continuă scădere.

Nici intermediarii nu cumpără mai mult de două tone de mere la moment. Iar prețul oferit de fabricile de procesare este de 1,2 lei pentru un kilogram.

Potrivit EastFruit, nici pe un astfel de preț nu trebuie de mizat, pentru că, pe măsura începerii recoltării soiurilor târzii de mere, oferta pe piață va crește foarte mult.

Totodată, o roadă record de mere se așteaptă în acest an în mai multe țări concomitent, inclusiv în Rusia, Ucraina și Serbia.

În Moldova, aceasta, de asemenea ar putea crește brusc. În același timp, chiar și în septembrie, pe piața europeană se vor vinde mere încă din recolta anului 2020, deoarece stocurile din Polonia, Italia și alte țări din regiune sunt încă mari, iar cererea este extrem de scăzută.

În ţara noastră sunt 52 de mii de hectare de livezi cu mere, iar recolta anuală este de aproximativ 500 de mii de tone de fructe. Cu toate acestea, Moldova cultivă în principal soiuri care se vând greu, spre deosebire de Ucraina și Serbia, care au diversificat și modernizat semnificativ producția, dar și depozitarea și prelucrarea acesteia. Prin urmare, noul sezon va fi cu siguranță complicat pentru producătorii de mere din Moldova.

Realitatea Live

18 Sept. 2021, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2021, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

În trei ani Republica Moldova urmează să importe curent electric din România și să scape de dependența de la Cuciurgan, care este unica sursă de achiziție a energiei electrice. Vicepremierul, Andrei Spânu declară că în câteva luni urmează să fie semnat contractul cu compania care va construi linia de înaltă tensiune de 400 kV Vulcănești-Chișinău.

”Este preconizată construirea unei stații de conversie back-to-back în Vulcănești, modernizarea și extinderea în Chișinău și în Vulcănești a stațiilor de 400 kV. proiectul de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România va fi finalizat până în 2024”, a mai punctat Spânu la TVR Moldova.

Costul total al proiectului este estimat la 260 mil. de euro și este finanțat BERD, BEI și Banca Mondială.

Anterior, implementarea proiectului de interconectare asincronă a sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România a fost împiedicată de autoritățile predecesoare, din cauza interesele acestora în domeniul energiei și implementarea anumitor scheme pentru achiziționarea de energie electrică dintr-o singură sursă prin companii interpuse.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală