Părinții care cresc copii inteligenți și dezvoltați multilateral evită întotdeauna aceste 4 fraze. Ce spui în schimb

11 Aug. 2021, 10:39
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Aug. 2021, 10:39 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Modul în care vorbim cu copiii noștri despre utilizarea tehnologiei poate avea un impact uriaș asupra capacității lor de a deveni adulți inteligenți și dezvoltați multilateral. În acest sens, un expert în educație tehnologic recomandă părinților să renunțe la aceste fraze și să folosească altele.

1. „Ești dependent de telefonul tău.”

Această afirmație poate fi cea mai comună dintre toate, dar este un mesaj confuz pentru un copil. În majoritatea cazurilor, dispozitivul în sine nu creează dependență, ci o anumită aplicație sau site web care, atunci când este utilizat continuu, poate crea dezechilibre sau chiar dependență.

Pentru a reformula această afirmație, spuneți care este preocuparea reală. Este problema că copilul tău nu participă la activități din lumea fizică pe care le consideri importante?

Dacă da, în loc să comunicați că aveți o problemă cu timpul pe care îl petrec pe un dispozitiv, reformulați cu un motiv imperios pentru a face altceva.

Exemple de enunțuri reformulate:

„Se pare că nu ai făcut încă niciun exercițiu azi.”
„Am observat că nu ai petrecut timp cu familia de când ai ajuns acasă de la școală; hai să facem asta  puțin, astfel încât să putem echilibra modul în care îți petreceți ziua. ”

2. „Joci acel joc de prea mult timp.”

Această declarație se concentrează, de asemenea, pe cantitatea de timp pe care o petrec copiii dvs. pentru o singură activitate digitală. Și este problematic, deoarece nu abordează ceea ce nu este în regulă cu activitatea.

S-ar putea chiar să observe că, dacă ar fi urmărit un film – și pe un ecran – pentru aceleași două ore, probabil că nu ai spune nimic.

Reîncadrarea echilibrului digital cere părinților să evalueze calitățile jocului. Dacă simțiți că jocul are mai puțină valoare decât alte activități digitale, atunci spuneți-i despre asta.

Exemple de enunțuri reformulate:

„Se pare că acest joc vă atrage mai multă atenție decât merită, dat fiind faptul că se bazează în cea mai mare parte pe repetare și noroc”.

Declarația de mai sus ar putea conduce la o conversație despre valoarea diferitelor aplicații instalate pe dispozitiv și dacă acestea oferă un randament mai bun al atenției investite. Părinții ar putea întreba ceva de genul: „Ce alte activități mai vrei să faci în telefonul tău în timpul care ți-a mai rămas?”

3. „Nu mai sta toată ziua la computer.”

Acesta este un mesaj deosebit de confuz, dacă sugestia pentru o activitate de înlocuire este de a citi o carte.

Se pare că citirea unei cărți este chiar mai puțin activă decât utilizarea unui dispozitiv. Nu spun că cititul nu este o activitate bună pentru ca un copil să găsească echilibru în acel moment. Doar că motivul prezentat, „opriți șederea”, nu are sens pentru un copil căruia i se oferă o activitate alternativă care implică la fel de mult să stea în jur.

De asemenea, este complet posibil ca copilul tău să citească o carte pe dispozitivul său în primul rând. Scopul este de a fi cât mai specific.

Exemple de enunțuri reformulate:

Dacă îngrijorarea este că nu petrece suficient timp citind, este o conversație excelentă. S-ar putea să discutați despre importanța de a vă asigura că există timp pentru citit de pe un dispozitiv, la un moment dat în fiecare zi.
Dacă îngrijorarea este necesitatea activității fizice, reformularea ar fi mai puțin despre neutilizarea computerului și mai mult despre găsirea unui moment adecvat pentru a merge la o plimbare cu bicicleta sau o alergare.

4. „Trebuie să interacționezi cu oameni reali.”

A spune unui copil să „lasă telefon pentru a petrece timp cu oamenii” este o afirmație care nu are sens pentru cineva care se angajează cu mai mulți oameni prin intermediul telefonului lor decât sunt atunci când este de pe telefon.

Unul dintre principalele avantaje ale participării la lumea virtuală este că ne permite să interacționăm cu o varietate mai mare de oameni decât am putea doar în lumea fizică.

Încă o dată, reformularea cere părinților să se întrebe mai întâi ce se simte dezechilibrat.

Realitatea Live

28 Ian. 2023, 20:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Ian. 2023, 20:09 // Actual //  Lupu Eduard

Taylor Sheridan, creatorul seriei de succes Yellowstone şi a prequel-ului său, 1883 şi 1923, a dovedit că sfatul pe fiecare scriitor primeşte: ‘Scrie despre ceea ce cunoşti’, este bine de urmat, după cum scrie Daily Mail, într-un articol despre parcursul său atipic.
El a scris despre viaţa emoţionantă a unui cowboy – una cu care el este foarte familiar. Este o viaţă pe care a trăit-o în fiecare zi, nu doar ca un copil, ci şi acum – în ciuda faptului că este unul dintre cele mai mari nume din Hollywood, scrie businessmagazin.ro.

El, soţia sa de 10 ani, Nicole, şi fiul lor, Gus, trăiesc în Texas, unde deţine mai multe ferme, unde îşi creşte caii şi vitele.
Conexiunea lui Sheridan cu acest mod de viaţă fără îndoială oferă o inspiraţie nesfârşită pentru spectacolul său despre Duttons, o familie de fermieri care administrează cea mai mare fermă din SUA. Actorul-scenarist dovedeşte că poţi transforma viaţa de zi cu zi pe care o duci în recunoaştere critică, în armate de fani şi în venituri de sute de milioane de dolari.

Yellowstone a fost ignorat la premiile Golden Globe din momentul lansării sale din 2018, dar drama western modernă a fost finalmente nominalizată pentru o statuetă în ultimul an, iar Kevin Costner a şi câştigat premiul pentru „Cel mai bun actor într-o serie de dramă” pentru rolul său ca John Dutton, patriarhul familiei.Serialul a fost inclus în lista celor mai urmărite pe platformele de streaming. În acelaşi timp, în clasamentul transmisiunilor TV, Yellowstone a luat primul loc, învingând America’s Got Talent, iar 1923 a ajuns pe locul şapte.

Toate aceste realizări nu ar fi fost posibile fără parcursul atipic al scenaristului seriilor.

Sheridan s-a născut în Cranfills Gap, un orăşel situat la sud-vest de Dallas, cu o populaţie de sub 300 de locuitori, unde familia sa avea o fermă. După divorţul părinţilor săi, mama sa a vândut ferma şi s-a mutat în Wyoming, potrivit revistei Fort Worth Magazine. Şi-a petrecut verile şi weekend-urile călărind caii. În anii ‘90, Sheridan a studiat teatrul la Texas State University, deşi se spune că şi-a dorit să devină şeriful oraşului său natal, dar a renunţat şi s-a mutat în Austin.
Acolo tundea peluze şi vopsea case pentru bani, când a fost descoperit de o agenţie de talent din Chicago, în timp ce căuta un loc de muncă într-un mall. Aceştia i-au cumparat un bilet de avion, dar el l-a vândut şi a folosit banii pentru a conduce camionul său până în Chicago, deoarece nu-i plăcea să zboare, potrivit Austin American-Statesman.

Cariera lui ca actor l-a dus la New York şi apoi la Los Angeles, unde a continuat să aibă dificultăţi financiare. În acea perioadă, nu câştiga mulţi bani, aşa că a locuit într-un camion şi a închiriat un cort pe o rezervaţie unde locuiau prietenii lui, la nord de LA. „Am fost foarte sărac, dar am ales să nu renunţ şi să nu mă întorc acasă”, a spus Sheridan. Este o schimbare radicală faţă de acum, când generează mai mult de 1 miliard de dolari în show-uri TV, potrivit Australian Financial Review.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău