Părinții care cresc copii inteligenți și dezvoltați multilateral evită întotdeauna aceste 4 fraze. Ce spui în schimb

11 Aug. 2021, 10:39
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
11 Aug. 2021, 10:39 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Modul în care vorbim cu copiii noștri despre utilizarea tehnologiei poate avea un impact uriaș asupra capacității lor de a deveni adulți inteligenți și dezvoltați multilateral. În acest sens, un expert în educație tehnologic recomandă părinților să renunțe la aceste fraze și să folosească altele.

1. „Ești dependent de telefonul tău.”

Această afirmație poate fi cea mai comună dintre toate, dar este un mesaj confuz pentru un copil. În majoritatea cazurilor, dispozitivul în sine nu creează dependență, ci o anumită aplicație sau site web care, atunci când este utilizat continuu, poate crea dezechilibre sau chiar dependență.

Pentru a reformula această afirmație, spuneți care este preocuparea reală. Este problema că copilul tău nu participă la activități din lumea fizică pe care le consideri importante?

Dacă da, în loc să comunicați că aveți o problemă cu timpul pe care îl petrec pe un dispozitiv, reformulați cu un motiv imperios pentru a face altceva.

Exemple de enunțuri reformulate:

„Se pare că nu ai făcut încă niciun exercițiu azi.”
„Am observat că nu ai petrecut timp cu familia de când ai ajuns acasă de la școală; hai să facem asta  puțin, astfel încât să putem echilibra modul în care îți petreceți ziua. ”

2. „Joci acel joc de prea mult timp.”

Această declarație se concentrează, de asemenea, pe cantitatea de timp pe care o petrec copiii dvs. pentru o singură activitate digitală. Și este problematic, deoarece nu abordează ceea ce nu este în regulă cu activitatea.

S-ar putea chiar să observe că, dacă ar fi urmărit un film – și pe un ecran – pentru aceleași două ore, probabil că nu ai spune nimic.

Reîncadrarea echilibrului digital cere părinților să evalueze calitățile jocului. Dacă simțiți că jocul are mai puțină valoare decât alte activități digitale, atunci spuneți-i despre asta.

Exemple de enunțuri reformulate:

„Se pare că acest joc vă atrage mai multă atenție decât merită, dat fiind faptul că se bazează în cea mai mare parte pe repetare și noroc”.

Declarația de mai sus ar putea conduce la o conversație despre valoarea diferitelor aplicații instalate pe dispozitiv și dacă acestea oferă un randament mai bun al atenției investite. Părinții ar putea întreba ceva de genul: „Ce alte activități mai vrei să faci în telefonul tău în timpul care ți-a mai rămas?”

3. „Nu mai sta toată ziua la computer.”

Acesta este un mesaj deosebit de confuz, dacă sugestia pentru o activitate de înlocuire este de a citi o carte.

Se pare că citirea unei cărți este chiar mai puțin activă decât utilizarea unui dispozitiv. Nu spun că cititul nu este o activitate bună pentru ca un copil să găsească echilibru în acel moment. Doar că motivul prezentat, „opriți șederea”, nu are sens pentru un copil căruia i se oferă o activitate alternativă care implică la fel de mult să stea în jur.

De asemenea, este complet posibil ca copilul tău să citească o carte pe dispozitivul său în primul rând. Scopul este de a fi cât mai specific.

Exemple de enunțuri reformulate:

Dacă îngrijorarea este că nu petrece suficient timp citind, este o conversație excelentă. S-ar putea să discutați despre importanța de a vă asigura că există timp pentru citit de pe un dispozitiv, la un moment dat în fiecare zi.
Dacă îngrijorarea este necesitatea activității fizice, reformularea ar fi mai puțin despre neutilizarea computerului și mai mult despre găsirea unui moment adecvat pentru a merge la o plimbare cu bicicleta sau o alergare.

4. „Trebuie să interacționezi cu oameni reali.”

A spune unui copil să „lasă telefon pentru a petrece timp cu oamenii” este o afirmație care nu are sens pentru cineva care se angajează cu mai mulți oameni prin intermediul telefonului lor decât sunt atunci când este de pe telefon.

Unul dintre principalele avantaje ale participării la lumea virtuală este că ne permite să interacționăm cu o varietate mai mare de oameni decât am putea doar în lumea fizică.

Încă o dată, reformularea cere părinților să se întrebe mai întâi ce se simte dezechilibrat.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău