Părinții care cresc copii inteligenți și dezvoltați multilateral evită întotdeauna aceste 4 fraze. Ce spui în schimb

11 Aug. 2021, 10:39
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Aug. 2021, 10:39 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Modul în care vorbim cu copiii noștri despre utilizarea tehnologiei poate avea un impact uriaș asupra capacității lor de a deveni adulți inteligenți și dezvoltați multilateral. În acest sens, un expert în educație tehnologic recomandă părinților să renunțe la aceste fraze și să folosească altele.

1. „Ești dependent de telefonul tău.”

Această afirmație poate fi cea mai comună dintre toate, dar este un mesaj confuz pentru un copil. În majoritatea cazurilor, dispozitivul în sine nu creează dependență, ci o anumită aplicație sau site web care, atunci când este utilizat continuu, poate crea dezechilibre sau chiar dependență.

Pentru a reformula această afirmație, spuneți care este preocuparea reală. Este problema că copilul tău nu participă la activități din lumea fizică pe care le consideri importante?

Dacă da, în loc să comunicați că aveți o problemă cu timpul pe care îl petrec pe un dispozitiv, reformulați cu un motiv imperios pentru a face altceva.

Exemple de enunțuri reformulate:

„Se pare că nu ai făcut încă niciun exercițiu azi.”
„Am observat că nu ai petrecut timp cu familia de când ai ajuns acasă de la școală; hai să facem asta  puțin, astfel încât să putem echilibra modul în care îți petreceți ziua. ”

2. „Joci acel joc de prea mult timp.”

Această declarație se concentrează, de asemenea, pe cantitatea de timp pe care o petrec copiii dvs. pentru o singură activitate digitală. Și este problematic, deoarece nu abordează ceea ce nu este în regulă cu activitatea.

S-ar putea chiar să observe că, dacă ar fi urmărit un film – și pe un ecran – pentru aceleași două ore, probabil că nu ai spune nimic.

Reîncadrarea echilibrului digital cere părinților să evalueze calitățile jocului. Dacă simțiți că jocul are mai puțină valoare decât alte activități digitale, atunci spuneți-i despre asta.

Exemple de enunțuri reformulate:

„Se pare că acest joc vă atrage mai multă atenție decât merită, dat fiind faptul că se bazează în cea mai mare parte pe repetare și noroc”.

Declarația de mai sus ar putea conduce la o conversație despre valoarea diferitelor aplicații instalate pe dispozitiv și dacă acestea oferă un randament mai bun al atenției investite. Părinții ar putea întreba ceva de genul: „Ce alte activități mai vrei să faci în telefonul tău în timpul care ți-a mai rămas?”

3. „Nu mai sta toată ziua la computer.”

Acesta este un mesaj deosebit de confuz, dacă sugestia pentru o activitate de înlocuire este de a citi o carte.

Se pare că citirea unei cărți este chiar mai puțin activă decât utilizarea unui dispozitiv. Nu spun că cititul nu este o activitate bună pentru ca un copil să găsească echilibru în acel moment. Doar că motivul prezentat, „opriți șederea”, nu are sens pentru un copil căruia i se oferă o activitate alternativă care implică la fel de mult să stea în jur.

De asemenea, este complet posibil ca copilul tău să citească o carte pe dispozitivul său în primul rând. Scopul este de a fi cât mai specific.

Exemple de enunțuri reformulate:

Dacă îngrijorarea este că nu petrece suficient timp citind, este o conversație excelentă. S-ar putea să discutați despre importanța de a vă asigura că există timp pentru citit de pe un dispozitiv, la un moment dat în fiecare zi.
Dacă îngrijorarea este necesitatea activității fizice, reformularea ar fi mai puțin despre neutilizarea computerului și mai mult despre găsirea unui moment adecvat pentru a merge la o plimbare cu bicicleta sau o alergare.

4. „Trebuie să interacționezi cu oameni reali.”

A spune unui copil să „lasă telefon pentru a petrece timp cu oamenii” este o afirmație care nu are sens pentru cineva care se angajează cu mai mulți oameni prin intermediul telefonului lor decât sunt atunci când este de pe telefon.

Unul dintre principalele avantaje ale participării la lumea virtuală este că ne permite să interacționăm cu o varietate mai mare de oameni decât am putea doar în lumea fizică.

Încă o dată, reformularea cere părinților să se întrebe mai întâi ce se simte dezechilibrat.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 22:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Sept. 2021, 22:04 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Carlos Ghosn vrea să clarifice lucrurile în memoriile sale ce urmează să fi publicate săptămâna aceasta: nu mai este acţionar la constructorul auto japonez Nissan Motor Co. şi este nerăbdător să îşi vândă participaţia pe care o deţine la grupul auto francez Renault SA, transmite Bloomberg.

Fostul CEO al alianţei Renault-Nissan, un fugar urmărit de justiţia japoneză, a devenit mai pesimist cu privire la perspectivele alianţei în ultimele 11 luni care au trecut de la publicarea primei sale cărţi în limba franceză. Într-un capitol ce acoperă pachetul său salarial, Ghosn susţine că a dovedit loialitate şi încredere în companiile pe care le-a condus prin faptul că a păstrat acţiunile pe care le deţinea şi după arestarea sa în luna noiembrie 2018, scrie Agerpres.

“Nu mai sunt acţionar la Nissan, mulţumesc lui Dumnezeu”, a spus Ghosn într-un interviu realizat la Beirut, oraşul unde trăieşte după ce a fugit din Japonia la finele lui 2019 pentru a evita un proces în care este acuzat de diverse nereguli financiare.

Alianţa Renault-Nissan, înfiinţată în 1999 când Carlos Ghosn a fost trimis de Renault să salveze Nissan, care la acea dată era în pragul falimentului, este “condamnată” din cauza luptelor interne pentru putere, susţine fostul preşedinte director general.

Ghosn a precizat că mai are o participaţie la Renault via acţiunile pe care Guvernul francez le-a sechestrat în cadrul unei investigaţii în derulare privind rezidenţa fiscală.

“Nu fac acest lucru pentru că nu am încredere în echipa managerială. Este pentru că nu am altă alegere”, precizează Ghosn.

Valoarea de piaţă combinată a celor două companii a scăzut cu aproape 30 de miliarde de dolari după arestarea lui Carlos Ghosn. Nissan a înregistrat doi ani consecutivi de pierderi şi anul trecut a prezentat un plan de relansare care presupune închiderea unor linii de producţie şi sacrificarea cotei de piaţă pentru profitabilitate. La rândul său Renault a luat şi el măsuri drastice după plecarea lui Ghosn, eliminând mii de locuri de muncă şi reducând capacitatea de producţie după ce anul trecut a înregistrat pierderi record.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală