O femeie va deveni pentru prima dată președinte la Federația engleză de fotbal. Cine este Debbie Hewitt

08 Iun. 2021, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Iun. 2021, 15:53 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Este pentru prima dată în istorie când o femeie va deveni președinte al Federației engleze de fotbal. Începând cu ianuarie 2022, femeia de afaceri, Debbie Hewitt va fi noul președinte al Federației.

Astăzi, 8 iunie, Federația Engleză de Fotbal (FA) a numit-o pe Debbie Hewitt președinte al forului începând din ianuarie 2022. Este prima femeia care va fi la cârma FA.

Greg Clarke, fostul președinte, a demisionat în noiembrie, după ce i-a numit pe fotbaliştii de culoare drept „coloraţi”, un termen jignitor în Marea Britanie.

El a folosit expresia „fotbalişti coloraţi” în timp ce vorbea despre modul în care unii internauți îi atacă pe jucătorii de culoare. Totul s-a întâmplat într-o audiere prin video în faţa Comisiei pentru Digital, Cultură, Media şi Sport (DCMS) a Camerei Comunelor, scrie The Guardian.

Cu toate că și-a cerut scuze, Clarke a părăsit și funcția de vicepreședinte al FIFA, ca urmare a incidentului.

Debbie Hewitt este o femeie de afaceri de succes, fiind președintele unui lanț de restaurante și a grupului Visa Europe.

De asemenea, Hewitt a petrecut șase ani în consiliul de administrație al The Restaurant Group plc, care deține Wagamama și Frankie și Benny’s. Ea va renunța la acest rol la preluarea poziției sale de FA.

„Am fost pasionată de fotbal încă de la o vârstă fragedă și sunt încântată de oportunitatea de a juca rolul meu în modelarea viitorului a ceva care înseamnă atât de mult pentru atât de mulți”, a spus Hewitt.

Decizia de numire a lui Hewitt vine după ce FA s-a confruntat cu proteste la scară largă generate de proiectul Super Ligii europene.

Realitatea Live19 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune despre noua metodologie aprobată de ANRE referitor la plafonarea prețurilor la carburanți, că este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite.

„Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov.

Astfel, în opinia expertului, noua metodologie de calcul va duce la instituirea unui monopol pe piață și-i va elimina pe petroliștii mici.

„Există riscul ca de pe piață să dispară petroliștii mici. Ei nu se vor încadra în marja stabilită de ANRE pentru că nu poți să pui pe aceeași balanță un agent economic care vinde o tonă de combustibil pe zi cu unul care vinde 10 tone. Dacă se dorește lichidarea petroliștilor mici, probabil, este o decizie bună”, a declarat Victor Parlicov.

Noua lege, promovată în Parlament de deputatul independent Alexandru Oleinic, prevede că prețurile la carburanți sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile-plafon stabilite de ANRE. Prețul-plafon este calculat de instituția regulatoare în fucție de cotațiile bursiere Platts, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. Periodicitatea de recalculare este de 14 zile.