Vești bune de la autorități: Se evidențiază primele semnale de revigorare a economiei naționale

08 Iun. 2021, 15:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
08 Iun. 2021, 15:40 // Actual //  Otilia Cotruța

După un an cu provocări majore, când economia Republicii Moldova a fost afectată puternic de condiții climatice extreme și criza pandemică, evoluțiile recente din principalele sectoare economice, conform datelor statistice publicate de Biroul Național de Statistică, reflectă primele semnale de revigorare a economiei naționale.

Acestea atestă o relansare a cererii interne și externe, înviorarea activității economice și investiționale, precum și creșterea volumului tranzacțiilor comerciale.

Sectorul Industrial

În cadrul unui comunicat emis de Ministerul Economiei și Infrastructurii se scrie că , sectorul industrial a revenit pe un trend ascendent în trimestrul I 2021, după evoluțiile negative continui, generate de consecințele pandemiei. În ianuarie-martie 2021, volumul producției industriale a crescut cu 3%.

Impact major

Sectorul energetic a avut cel mai mare impact pozitiv asupra creșterii sectorului industrial (+24,2%), precum și unele ramuri ale industriei prelucrătoare: industria ușoară (+13,7%), fabricarea de mobilă (+26,6%), produse din minerale nemetalice (+15,7%), mașini, utilaje și echipamente (+32,9%) etc. Totuși, industria alimentară și o parte din ramurile industriei constructoare de mașini rămân în declin, fiind afectate în continuare de consecințele secetei și ale pandemiei.

Evoluția comerțului

Evoluția comerțului cu amănuntul și a comerțului cu servicii prestate populației indică o îmbunătățire a cererii din partea populației. În ianuarie-martie 2021, comerțul de bunuri cu amănuntul a înregistrat o creștere de 6,6% (în prețuri comparabile), iar comerțul cu servicii de piață prestate populației – cu 31,1%.

A fost în creștere și volumul serviciilor prestate întreprinderilor (+3,4%), și comerțul cu autovehicule (+14,4%) (în prețuri curente).

Rămâne în scădere doar comerțul cu ridicata (-4,8%), deși în luna martie s-a înregistrat o creșterea a acestuia cu 8%.

Volumul investițiilor

Volumul investițiilor în active imobilizate a crescut esențial în I trimestru al anului 2021 (+14,8%). S-au majorat semnificativ investițiile în mașini și utilaje (+21%), mijloace de transport (+51%), precum și în construcții inginerești (+11,4%).

Această evoluție a fost determinată de situația creditară favorabilă, creșterea investițiilor publice și a celor finanțate din surse străine. Totodată, investițiile în clădirile rezidențiale și nerezidențiale rămân în scădere (-5,7%).

Comerț extern

Ca rezultat al relansării cererii externe din partea țărilor partenere, s-au majorat exporturile cu 5,6% în trimestrul I 2021. Totodată, restabilirea cererii interne față de bunuri din partea agenților economici și a populației a condus la creșterea importurilor cu 13,6%. Soldul negativ al balanței comerciale s-a majorat  cu 21,5%.

Salariul

Câștigul salarial mediu lunar brut al unui salariat din economia națională în trimestrul I 2021 a constituit 8468,6 lei și s-a majorat în termeni nominali cu 10,9% față de trimestrul I 2020.

În termeni reali salariul s-a majorat cu 10%. Exprimat în valută străină acesta a constituit circa 401 Euro sau 484 dolari SUA.

În sfera bugetară câștigul salarial mediu lunar a constituit 7463 lei, fiind în creștere cu 5,3%, iar în sectorul real – 8839,8 lei și s-a majorat, respectiv cu 12,8% (în termeni nominali).

Realitatea Live

17 Sept. 2021, 18:02
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Sept. 2021, 18:02 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Conferința transfrontalieră WINET a reunit comunitatea industriei vitivinicole din Republica Moldova, România și Bulgaria, dar și speakeri din țări precum Franța, Marea Britanie, Italia, Elveția și Germania. Participanții la eveniment au făcut schimb de cunoștințe și experiență, dar și au discutat despre strategii de dezvoltare și colaborare între industriile din cele trei țări participante.

Conferința a avut drept invitați reprezentanți ai guvernului și instituțiilor de stat din cele trei țări, precum și ai corpului diplomatic, echipelor de implementare a proiectului, producătorilor și altor actori din industrie. În deschidere Elena Oleinic-Slivinschi, Directorul Adjunct al Agenției de Investiții “Invest Moldova”, lider de proiect  și-a exprimat mândria pentru rezultatele obținute de partenerii proiectului și speranța că vinificatorii din cele trei țări vor profita la maxim de oportunitatea de colaborare oferită.

„Înseamnă mult pentru R. Moldova și pentru echipa Agenției pe care o reprezint onoarea de a fi implementatorul principal al acestui proiect, care are ca principal obiectiv sporirea cooperării și a comerțului în sectorul vitivinicol între cele trei țări partenere, Moldova, România și Bulgaria. Această platformă facilitează legăturile dintre producători, vânzători, ONG-uri și alte instituții, prin angajarea în activități comune în timpul proiectului. Afirm cu mândrie, că actorii din industria noastră vitivinicolă s-au dovedit a fi rezilienți, inovativi și creativi în determinarea lor de a dezvolta piața și produsele din domeniu. A face parte din acest proiect este o oportunitate extraordinară pentru vinificatorii din R. Moldova, acesta oferind nu doar o platformă foarte eficientă pentru a stabili parteneriate și a dezvolta relații comerciale, dar și posibilitatea de a afla ce tehnologii și inovații aplică partenerii din celelalte două țări participante în afacerile lor.” a declarat Elena Oleinic – Slivinischi, liderul de proiect.

Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale, Sergiu Gherciu, a ținut să  sublinieze o dată în plus importanța sectorului vitivinicol pentru economie și să asigure actorii din această industrie de susținerea deplină din partea guvernului.

“Conferința vine cu o tematică determinată de conjunctura ce ține de digitalizarea și promvarea vinului în perioada covid, depășirea provocărilor crizei pandemice pentru sector, dar și cooperarea pe piața vinului în regiunea Mării Negre, cu accente sporite pe inovație.  Sectorul vitivinicol ramâne o ramură importantă strategică a economiei naționale, iar importanța acestuia este vădită prin ponderea în sectorul produsului intern brut. Acest sector a devenit deja o carte de vizită a R. Moldova. Industria vinicolă se află într-un trend ascendent, cotinuând să cucerească piața mondială prin acțiuni de promovare, prin efortul sectorului de a fabrica produse de calitate cu suportul comunităților dar și datorită politicilor statale promovate de-a lungul timpului. Prin urmare, actualul minister poziționează sectorul vitinicol – ca un sector prioritar pe agenda de guvernare.” a declarat Sergiu Gherciu.

Speakerii intenaționali printre care Pau Roca, Directorul General al Organizației Internaționale a Viei și Vinurilor, Dr. Caroline Gilby, Master of Wine, Joe Fattorini, scriitor și prezentator al The Wine Show, Alexandre Mondoux, Profesor de Economie și Management, Universitatea de Științe Aplicate din Elveția de Vest și mulți alții, au abordat subiecte de importanță majoră pentru sector și au discutat despre potențialele evoluții în industrie la nivel mondial.

WINET – proiect transfrontalier, finanțat de Uniunea Europeană, a fost lansat în 2019, având drept scop sporirea colaborării și comerțului între țările bazinului Mării Negre, Moldova, România și Bulgaria și cuprinde astăzi peste 175 de membri. Agenția de Investiții “Invest

Moldova” este principalul implementator al proiectului WINET.

P.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală