O rețea de benzinării din țară, amenințată să-și sisteze activitatea. Și alții ar fi în aceeași poziție

18 Iun. 2021, 13:59
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
18 Iun. 2021, 13:59 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

Compania Bemol nu exclude că după introducerea noii metodologii de calcul a prețurilor la combustibil în Moldova, va fi nevoită să-și suspende activitatea. Reprezentanții Bemol consideră că și alți jucători de pe piața petrolieră pot face același lucru, iar acest fapt ar putea duce la o lipsă de benzină și motorină în țară, scrie Newsmaker.md

“Pentru noi, perspectiva nu este deloc una bună (după introducerea noii metodologii), ori ieșim din business-ul petrolier, ori dăm în chirie afacerea unei companii mai mari. Poate că cineva își poate permite astfel de pierderi, dar nu compania noastră, nu avem o astfel de posibilitate”, a declarat BEMOL pentru Newsmaker, comentând noua metodologie de calcul a prețurilor la carburanți adoptată de Agenția Națională pentru Reglementare în energie (ANRE).

Reprezentanții companiei au mai adăugat că într-o situație similară s-ar putea pomeni și cei de pe piața angro. “Furnizorii spun că este posibil să nu își poată îndeplini obligațiile de furnizare și vor înceta importul. Cu siguranță există piețe cu condiții mai favorabile și vor vinde acolo. Am prevăzut de la bun început că cineva vrea cu adevărat să creeze un deficit de combustibil în Moldova“, spun petroliștii.

Amintim că, potrivit deciziei ANRE, începând cu 1 iulie, companiile care comercializează carburanți vor stabili prețurile angro și cu amănuntul pentru benzină, motorină și gaz, în baza unei noi metodologii. Prețurile vor fi calculate pe baza cotațiilor bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

Marja maximă pentru un litru de benzină și motorină în vânzările cu amănuntul a fost stabilită de ANRE la 2.33 lei, iar pentru un litru de gaz lichefiat – 1.98 lei. Pentru vânzările angro, marja maximă pentru o tonă de benzină și motorină este de 1.142 lei și 18 bani, iar pentru o tonă de gaz lichefiat — 451 lei și 58 bani. Marja de comercializare a produselor petroliere angro include costul livrării și depozitării combustibilului, în timp ce marja cu amănuntul include și costul întreținerii unei benzinării.

În același timp, BEMOL declară că, dacă prețurile actuale ale carburanților vor rămâne neschimbate pe piețele mondiale, prețurile cu amănuntul în Moldova ar putea scădea ușor după 1 iulie. “Acum lucrăm la zero. Cu noua metodologie, va fi necesar să se reducem prețul cu circa 80-90 de bani“, a menționat compania, adăugând că autoritățile se gândesc aparent să rezolve problema prețurilor carburanților ”din contul pierderilor” companiilor petroliere.

Realitatea Live

23 Iul. 2021, 17:53
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iul. 2021, 17:53 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Rețeau de socializare Intagram este foarte populară, în special printre tineri. La sigur urmărești și vedete, care vorbesc o altă limbă decât cele pe care le cunoști tu. În acest sens, Instagram introduce o nouă schimbare care te va ajuta să înțelegi mai ușor mesajul transmis de persoanele pe care le urmărești.

La sigur, te ciocnești cu siatuații când storiesurile nu sunt în engleză sau într-una din limbile de circulație internațională. Din această cauză nu înțelegi mesajul unui artist sau al unei persoane importante de interes pentru tine. Până aum, ceea ce trebuia să faciera să ieș din aplicație și să încerci să traduci ”ce a vrut să spună autorul”.

Acum, acest lucru nu mai este necesar. Instagram a introdus o nouă funcție care va traduce orice text străin și pe care îl vei putea vedea în Stories. Această nouă caracteristică este lansată la nivel global, astfel că toți acești peste 1 miliard de abonați se pot bucura de noua funcție.

Când aplicația detectează că vizualizezi o poveste într-o altă limbă, îți va afișa mesajul ”Vedeți traducerea”, în partea din stânga sus a aplicației. Tot ceea ce va trebui să faci este să atingi bannerul respectiv pentru a vedea textul în limba maternă.

Funcția poate traduce textul în peste 90 de limbi deși, momentan, aceasta nu poate funcționa la fel și cu audio. Inevitabil, asta înseamnă că sunt șanse să existe povești pe care să nu le înțelegi, atunci când cel pe care îl urmărești transmite un mesaj pe cale verbală.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală