O țară neutră din Europa a făcut miliarde în Rusia: SUA și-au pierdut răbdarea și acum o lovesc decisiv

06 Iul. 2024, 06:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Iul. 2024, 06:55 // Actual //  Lupu Eduard

Timp de mai bine de patru luni, trimișii americani au transmis avertismente din ce în ce mai stridente către o țară neutră din Europa, pentru a anula un acord despre care au spus că are legături cu unul dintre cei mai puternici oligarhi ai Rusiei. În mai, Statelor Unite și-au pierdut răbdarea privind tranzacțiile băncii Raiffeisen din Austria legate de Rusia, unde a făcut miliarde de dolari și au amenințat-o că îi va împiedica accesul la dolari.

Ulterior, sub presiune, Raiffeisen Bank a cedat și a anulat acordul de a cumpăra un pachet de acțiuni la firma austriacă Strabag, care îi aparține oligarhului rus Oleg Deripaska, aflat pe lista de sancțiuni a SUA, potrivit Reuters.

Austria și Raifeissen rămân sub o mare presiune din partea Statelor Unite și a UE, pentru ca banca să se retragă din Rusia, în ciuda anulării acordului de cumpărare a acțiunilor Strabag.

Raiffeisen nu a ținut cont de avertismentele din partea autorităților europene de reglementare în urmă cu mai bine de un an, potrivit cărora Washingtonul a jucat un joc cu risc ridicat în privința afacerilor sale din Rusia.

Amenințarea Washingtonului de a o penaliza pe Raiffeisen nu a fost retrasă și continuă să monitorizeze îndeaproape banca, relațiile sale cu Rusia și eventualele încălcări ale sancțiunilor.

Washingtonul are puterea de a amenda băncile pentru încălcarea sancțiunilor sau de a le tăia accesul la fondurile în dolari. A lovit banca franceză BNP Paribas, de exemplu, cu o penalizare de 9 miliarde de dolari în 2014 pentru încălcarea sancțiunilor SUA asupra Sudanului, Iranului și Cuba.

„Raiffeisen și Austria se joacă cu focul”, a spus Nina Tomaselli, un parlamentar austriac de la Verzii, care fac parte din coaliția de guvernământ a țării. „Fie că ne place sau nu, America are în mână biciul”.

În timp ce multe guverne occidentale au evitat Rusia, unii politicieni austrieci au fost reticenți în a rupe legăturile cu o țară încă mulțumită pentru că a permis reabilitarea Austriei în 1955 după cel de-Al Doilea Război Mondial. În schimb, Austria s-a angajat să rămână neutră.

Austria se bazează în continuare foarte mult pe gazul rusesc, în timp ce Viena a acționat ca un hub pentru numerar de la Rusia și foștii vecini ai săi sovietici printr-o rețea financiară construită după căderea comunismului.

Dar supraveghetorii europeni ai lui Raiffeisen doresc acțiuni imediate. Oficialii BCE au participat la o reuniune a consiliului de supraveghere al băncii în iunie pentru a-i îndemna pe creditor să acționeze rapid, iar autoritatea de reglementare i-a cerut să prezinte în următoarele săptămâni ce pași va lua.

Raiffeisen a spus că banca a redus volumul de împrumuturi și plăți în Rusia și a luat măsuri pentru a reduce depozitele, din care are 14 miliarde de euro (15 miliarde de dolari) sunt acolo.

Rusia a devenit un generator de bani și mai mare pentru bancă de la începutul războiului din Ucraina în 2022 – reprezentând aproximativ jumătate din profiturile grupului în primele trei luni ale acestui an – deoarece taxele pentru plățile în străinătate au crescut.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Iul. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Administraţia Naţională (AN) Apele Române a anunţat vineri că România a solicitat majorarea debitului de apă eliberată din barajul Stânca-Costeşti, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s, pentru o perioadă de 7 zile.

”În urma solicitării părţii române, grupul operativ tehnic de la acumularea Stânca-Costeşti a aprobat şi executat majorarea debitului evacuat din acumulare, de la 38 mc/s la circa 60 mc/s pentru o perioadă de 7 zile. Partea română şi cea din Republica Moldova vor monitoriza situaţia debitelor afluente (care intră în acumulare) în vederea pregătirii manevrelor ulterioare,” a transmis ANM Apele Române, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că reparaţia conductei prizei de rezervă de la barajul Stânca-Costeşti a fost finalizată, asigurând astfel resursele de apă necesare atât pentru alimentarea cu apă a judeţului Botoşani, cât şi pentru irigaţiile deservite de această sursă.

Din cauza secetei severe, mai multe zone din România se confruntă cu probleme în furnizarea apei, în peste 290 de localităţi fiind impuse restricţii. Majorarea debitului de apă evacuată din barajul Stânca-Costeşti este o măsură esenţială pentru a face faţă acestei situaţii critice şi pentru a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi agricultură.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău