O țară neutră din Europa a făcut miliarde în Rusia: SUA și-au pierdut răbdarea și acum o lovesc decisiv

06 Iul. 2024, 06:55
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Iul. 2024, 06:55 // Actual //  bani.md

Timp de mai bine de patru luni, trimișii americani au transmis avertismente din ce în ce mai stridente către o țară neutră din Europa, pentru a anula un acord despre care au spus că are legături cu unul dintre cei mai puternici oligarhi ai Rusiei. În mai, Statelor Unite și-au pierdut răbdarea privind tranzacțiile băncii Raiffeisen din Austria legate de Rusia, unde a făcut miliarde de dolari și au amenințat-o că îi va împiedica accesul la dolari.

Ulterior, sub presiune, Raiffeisen Bank a cedat și a anulat acordul de a cumpăra un pachet de acțiuni la firma austriacă Strabag, care îi aparține oligarhului rus Oleg Deripaska, aflat pe lista de sancțiuni a SUA, potrivit Reuters.

Austria și Raifeissen rămân sub o mare presiune din partea Statelor Unite și a UE, pentru ca banca să se retragă din Rusia, în ciuda anulării acordului de cumpărare a acțiunilor Strabag.

Raiffeisen nu a ținut cont de avertismentele din partea autorităților europene de reglementare în urmă cu mai bine de un an, potrivit cărora Washingtonul a jucat un joc cu risc ridicat în privința afacerilor sale din Rusia.

Amenințarea Washingtonului de a o penaliza pe Raiffeisen nu a fost retrasă și continuă să monitorizeze îndeaproape banca, relațiile sale cu Rusia și eventualele încălcări ale sancțiunilor.

Washingtonul are puterea de a amenda băncile pentru încălcarea sancțiunilor sau de a le tăia accesul la fondurile în dolari. A lovit banca franceză BNP Paribas, de exemplu, cu o penalizare de 9 miliarde de dolari în 2014 pentru încălcarea sancțiunilor SUA asupra Sudanului, Iranului și Cuba.

„Raiffeisen și Austria se joacă cu focul”, a spus Nina Tomaselli, un parlamentar austriac de la Verzii, care fac parte din coaliția de guvernământ a țării. „Fie că ne place sau nu, America are în mână biciul”.

În timp ce multe guverne occidentale au evitat Rusia, unii politicieni austrieci au fost reticenți în a rupe legăturile cu o țară încă mulțumită pentru că a permis reabilitarea Austriei în 1955 după cel de-Al Doilea Război Mondial. În schimb, Austria s-a angajat să rămână neutră.

Austria se bazează în continuare foarte mult pe gazul rusesc, în timp ce Viena a acționat ca un hub pentru numerar de la Rusia și foștii vecini ai săi sovietici printr-o rețea financiară construită după căderea comunismului.

Dar supraveghetorii europeni ai lui Raiffeisen doresc acțiuni imediate. Oficialii BCE au participat la o reuniune a consiliului de supraveghere al băncii în iunie pentru a-i îndemna pe creditor să acționeze rapid, iar autoritatea de reglementare i-a cerut să prezinte în următoarele săptămâni ce pași va lua.

Raiffeisen a spus că banca a redus volumul de împrumuturi și plăți în Rusia și a luat măsuri pentru a reduce depozitele, din care are 14 miliarde de euro (15 miliarde de dolari) sunt acolo.

Rusia a devenit un generator de bani și mai mare pentru bancă de la începutul războiului din Ucraina în 2022 – reprezentând aproximativ jumătate din profiturile grupului în primele trei luni ale acestui an – deoarece taxele pentru plățile în străinătate au crescut.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Ian. 2025, 17:10
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  bani.md
14 Ian. 2025, 17:10 // Uncategorized //  bani.md

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a organizat prima ședință din acest an în format de dialog public-privat, dedicată măsurilor de suport pentru antreprenori în contextul situației energetice. Acest eveniment, desfășurat pe platforma Dialogului Pro-Industrie al CCI a RM, vine să răspundă celor mai actuale provocări pentru mediul de afaceri, și a avut ca scop prezentarea măsurilor de sprijin din partea statutului în contextul situației energetice.

Președintele CCI a RM, Sergiu Harea, a menționat că, în urma numeroaselor solicitări din partea companiilor, Camera a inițiat, începând cu 1 ianuarie, mai multe discuții cu cabinetul  prim-ministrului și a  prezentat o serie de propuneri concrete pentru sprijinirea sectoarelor afectate, precum industria alimentară și de procesare, industria ușoară și industriile orientate spre export.

În cadrul ședinței Dumitru Alaiba, viceprim-ministru, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării precum și Viorel Garaz, secretar de stat în cadrul aceluiași minister, au prezentat antreprenorilor măsurile de sprijin oferite de stat în contextul situației energetice.

Astfel, peste 170 de antreprenori din toate regiunile țării, conectați online și prezenți fizic la ședință, au fost informați despre programul de compensații la energia electrică destinat agenților economici.

Acest program prevede compensarea a până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică pentru o perioadă de 3 până la 6 luni, în funcție de resursele disponibile și necesități. Potrivit Viceprim-ministrului Dumitru Alaiba, sprijinul va fi acordat pentru aproximativ 10.000 de companii, în special celor din sectoarele de producție a alimentelor, cum ar fi laptele, carnea, ouăle și pâinea. Totodată, programul va fi extins către alte industrii esențiale, precum producția de încălțăminte, îmbrăcăminte, mobilă și componente electrice.

Acele sectoare care creează locuri de muncă și oferă oamenilor o sursă de trai aici, acasă, trebuie să fie capabile să concureze nu doar pe piața internă, ci și pe cea externă, menținându-și competitivitatea. Din acest motiv, este esențial să vă sprijinim în procesul de adaptare. În ultima perioadă, asistăm la o reconfigurare a economiei, iar noi lucrăm treptat pentru a o alinia regulilor de joc recunoscute și acceptate la nivel global. Pentru a susține antreprenorii noștri, vom lansa acest mecanism de compensare a costurilor cu energia electrică pentru următoarea perioadă de 3-6 luni”, a declarat Viceprim-ministrul Dumitru Alaiba.

De asemenea în cadrul sedintei Viorel Garaz, secretar de stat Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării  a  prezentat primul mecanism de ajutor de stat dedicat investițiilor, care include:

  • Schema de ajutor de stat regional pentru investiții realizate în Republica Moldova;
  • Schema de ajutor de stat regional pentru întreprinderile din zonele economice libere.

Prin acest program, antreprenorii vor beneficia de restituirea a până la 60% din investițiile realizate pentru extinderea și dezvoltarea afacerilor, dintre care:

  • 25% reprezintă granturi nerambursabile;
  • 75% reprezintă scutiri de 50% la impozitul pe venit.

Președintele CCI a RM, Sergiu Harea, a încurajat antreprenorii să investească în eficiența energetică, subliniind importanța programului EUREM, organizat anual din 2011 în colaborare cu Camera de Comerț din Potsdam (Germania). Acest program de instruire standardizat în domeniul eficienței energetice face parte din rețeaua europeană pentru managerii energetici.

Pe parcursul discuțiilor, participanții au adresat întrebări relevante despre implementarea măsurilor de sprijin și au venit cu propuneri concrete pentru a reduce impactul negativ asupra producătorilor.

Această ședință subliniază angajamentul CCI a RM de a facilita un dialog deschis și constructiv între autorități și mediul de afaceri. În 2025, Camera de Comerț planifică organizarea mai multor evenimente de informare și promovare a producătorilor autohtoni, pentru a susține dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova.

Această sesiune face parte din campania de informare desfășurată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în cadrul proiectului „Moldova ASSIST: Îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate și a coeziunii sociale”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală