O țară UE, lovitură pentru Putin: Schimbare neașteptată față de Moscova, îngheață conturile rușilor

25 Apr. 2023, 08:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2023, 08:02 // Actual //  Lupu Eduard

Odată cu începutul invaziei ordonate de Putin în Ucraina din 2022, țările Uniunii Europene au impus Rusiei mai multe pachete de sancțiuni.

Însă, anumite state unde oligarhii ruși s-au refugiat nu au trecut la astfel de măsuri imediat. Dar acum, Cipru a anunțat că și-a schimbat strategia față de Moscova, înghețând conturile a mii de ruși care trăiesc în această țară.

Cipru, stat membru al Uniunii Europene, a luat măsuri represive împotriva persoanelor și entităților care, potrivit SUA și Marea Britanie, i-au ajutat pe oligarhii ruși să eludeze sancțiunile introduse în timpul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit Barrons.

Informația a fost confirmată de comisarul Pavlos Uoannou din ministerul de Finanțe din Cirpu. Ziarul cipriot Phileleftheros a raportat că cel mai mare creditor al insulei, Bank of Cyprus, a „informat 4.000 de clienți care au un pașaport rusesc și sunt nerezidenți ai țărilor UE că conturile lor vor fi închise”.

O parte mare a diasporei ruse trăiește în Cipru. Marea Britanie și SUA au impus sancțiuni asupra a 13 cetățeni ciprioți și companii despre care spun că i-au ajutat pe oligarhii ruși să evite sancțiunile și să-și ascundă activele financiare după invazia Ucrainei din februarie 2022.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Constantinos Letymbiotis, a declarat săptămâna aceasta că Nicosia s-a angajat să îi judece pe toți ciprioții acuzați de SUA și Marea Britanie că au permis oligarhilor să eludeze sancțiunile impuse în urma războiului.

Săptămâna aceasta, șeful Băncii Centrale a Ciprului, Constantinos Herodotou, i-a spus președintelui țării, Nikos Christodoulides, că băncile cipriote au înghețat conturile celor avizați de sancțiuni.

Potrivit acestuia, în ultimii ani, autoritățile au închis 43.000 de companii și 123.000 de conturi bancare „suspecte”. Doar 2,2% din toate depozitele bancare de pe insulă aparțin în prezent rușilor, a spus el.

După invazia din Ucraina și mobilizarea Moscovei, aproape un milion de ruși și zeci de oligarhi au fugit din Rusia, ca într-un adevărat exod. Printre destinațiile preferate au fost Kazahstan, Emiratele Arabe Unite, Bali, Turcia, Armenia, Argentina, Georgia, Serbia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău