O țară UE, lovitură pentru Putin: Schimbare neașteptată față de Moscova, îngheață conturile rușilor

25 Apr. 2023, 08:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Apr. 2023, 08:02 // Actual //  bani.md

Odată cu începutul invaziei ordonate de Putin în Ucraina din 2022, țările Uniunii Europene au impus Rusiei mai multe pachete de sancțiuni.

Însă, anumite state unde oligarhii ruși s-au refugiat nu au trecut la astfel de măsuri imediat. Dar acum, Cipru a anunțat că și-a schimbat strategia față de Moscova, înghețând conturile a mii de ruși care trăiesc în această țară.

Cipru, stat membru al Uniunii Europene, a luat măsuri represive împotriva persoanelor și entităților care, potrivit SUA și Marea Britanie, i-au ajutat pe oligarhii ruși să eludeze sancțiunile introduse în timpul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit Barrons.

Informația a fost confirmată de comisarul Pavlos Uoannou din ministerul de Finanțe din Cirpu. Ziarul cipriot Phileleftheros a raportat că cel mai mare creditor al insulei, Bank of Cyprus, a „informat 4.000 de clienți care au un pașaport rusesc și sunt nerezidenți ai țărilor UE că conturile lor vor fi închise”.

O parte mare a diasporei ruse trăiește în Cipru. Marea Britanie și SUA au impus sancțiuni asupra a 13 cetățeni ciprioți și companii despre care spun că i-au ajutat pe oligarhii ruși să evite sancțiunile și să-și ascundă activele financiare după invazia Ucrainei din februarie 2022.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Constantinos Letymbiotis, a declarat săptămâna aceasta că Nicosia s-a angajat să îi judece pe toți ciprioții acuzați de SUA și Marea Britanie că au permis oligarhilor să eludeze sancțiunile impuse în urma războiului.

Săptămâna aceasta, șeful Băncii Centrale a Ciprului, Constantinos Herodotou, i-a spus președintelui țării, Nikos Christodoulides, că băncile cipriote au înghețat conturile celor avizați de sancțiuni.

Potrivit acestuia, în ultimii ani, autoritățile au închis 43.000 de companii și 123.000 de conturi bancare „suspecte”. Doar 2,2% din toate depozitele bancare de pe insulă aparțin în prezent rușilor, a spus el.

După invazia din Ucraina și mobilizarea Moscovei, aproape un milion de ruși și zeci de oligarhi au fugit din Rusia, ca într-un adevărat exod. Printre destinațiile preferate au fost Kazahstan, Emiratele Arabe Unite, Bali, Turcia, Armenia, Argentina, Georgia, Serbia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Dec. 2024, 17:10
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Dec. 2024, 17:10 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Exporturile de gaze naturale prin conducte din Rusia către Europa au crescut în noiembrie cu aproape 9%, ajungând la 2,75 miliarde de metri cubi, conform datelor furnizate de Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport Gaze (ENTSOG) și Gazprom. Această creștere se datorează în principal fluxurilor mai mari pe cele două rute principale: TurkStream și coridorul ucrainean.

Conform ENTSOG, livrările prin TurkStream au fost, în medie, de 49,4 milioane de metri cubi pe zi, în comparație cu 42,7 milioane de metri cubi în noiembrie 2023. Astfel, volumul total transportat prin această rută a crescut cu 15,6%, atingând 1,48 miliarde de metri cubi în luna noiembrie. În același timp, fluxurile zilnice de gaze prin coridorul ucrainean au fost de 42,3 milioane de metri cubi, echivalentul a 1,27 miliarde de metri cubi pentru întreaga lună, cu 1,9% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pe ansamblul perioadei ianuarie-noiembrie 2024, exporturile totale de gaze rusești către țările europene au crescut cu aproape 15% față de 2023, atingând un volum de 29,3 miliarde de metri cubi. Experții estimează că, până la sfârșitul anului, exporturile totale de gaze către Uniunea Europeană și țările Balcanilor de Vest vor crește cu 25%, de la 24 miliarde la 30 miliarde de metri cubi.

Creșterea exporturilor este atribuită, în principal, unei baze scăzute de comparație din prima jumătate a anului 2023 și preocupării statelor europene de a-și asigura rezervele de gaze în eventualitatea opririi tranzitului prin Ucraina după 2024.

În prezent, gazele naturale din Rusia ajung în Europa prin două rute majore. Prima este reprezentată de TurkStream, care transportă gazul către Bulgaria, Serbia și mai departe către România, Grecia, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, precum și Ungaria. A doua rută este coridorul ucrainean, prin care sunt alimentate Slovacia și regiunea transnistreană din Moldova. Din Slovacia, gazul ajunge ulterior în Austria și parțial în Italia. Ambele rute transportă anual volume similare, de aproximativ 14-15 miliarde de metri cubi fiecare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală