O vară superbă pentru Spania! Veniturile din turism au depășit nivelul din 2019

11 Oct. 2022, 17:45
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Oct. 2022, 17:45 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Spania, a doua destinaţie turistică mondială înaintea pandemiei, a cunoscut în acest an o „vară superbă”, în condiţiile în care veniturile au depăşit nivelul anterior pandemiei, în pofida pierderilor provocate de inflaţie, a anunţat marţi organizaţia patronală din sectorul turistic spaniol, Exceltur, transmite AFP.

„O vară superbă 2022 s-a încheiat în termeni de venituri, dar nu şi în termeni de marje sau de rezultate ale firmelor, în majoritatea destinaţiilor din Spania, unde veniturile sunt mai mari decât în 2019”, se arată într-un comunicat de presă al Exceltur.

Revenirea din turism a fost atât de bună încât acest sector a „susţinut economia spaniolă în trimestrul al treilea”, când a fost responsabil pentru „72,2% din creşterea Produsului Intern Brut spaniol”, precizează Exceltur.

Numărul de turişti străini a crescut în timpul verii, atingând 17,9 milioane de vizitatori, dar rămâne sub nivelul anterior pandemiei (20 milioane de vizitatori), potrivit unor cifre publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică din Spania (INE).

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Printre regiunile importante ale sectorului turistic estival din Spania, Insulele Baleare şi Insulele Canare au înregistrat o creştere a veniturilor din turism de 10,1%, respectiv 8,7%, comparativ cu 2019, urmate de regiunile din interior precum Rioja din nordul Spaniei (+9,2%) şi Castilia şi Leon (nord-vest) (+5%).

Cu toate acestea, „rezultatele înregistrate de firmele din turism în vara lui 2022 au fost afectate de o creştere importantă a costurilor”, a regretat Exceltur, într-un context de inflaţie crescută. Dificultăţile înregistrate în recrutarea de personal au afectat şi ele marjele operatorilor din turism.

Continuarea, în lunile următoare, a acestui scenariu macroeconomic fragil şi a contextului geopolitic provocat de invazia rusească din Ucraina nelinişteşte Exceltur, care se teme că în trimestrul patru sectorul turistic ar putea suferi o diminuare a veniturilor cu 1,3% comparativ cu anul 2019.

Cu toate acestea, graţie rezultatelor excelente din timpul verii, Exceltur estimează că PIB-ul turistic spaniol se va apropia la finele lui 2022 de nivelul anterior pandemiei, cu 154 de miliarde de euro, adică 99,4% din nivelul înregistrat în 2019.

Realitatea Live

02 Feb. 2023, 13:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Feb. 2023, 13:59 // Actual //  Lupu Eduard

Fabrica de lactate de la Bălți, Incomlac controlată de Vladimir Jardan unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa lactatelor din Republica Moldova își extinde afacerile în România.

Una dintre cele mai vechi și mai mari fabrici de produse lactate din județul Suceava, SC Bucovina SA, din localitatea Șcheia, a fost preluată de o companie din Republica Moldova, SC Incomlac SA. Compania din Moldova a achiziționat 61,2125% din acțiunile totale ale Bucovina SA, devenind astfel acționarul majoritar al fabricii de lactate sucevene, scrie monitorulsv.ro.

În ceea ce-i privește pe candidații propuși pentru funcția de administrator al SC Bucovina SA, în vederea alegerii noului Consiliu de Administrație, pe listă se regăsesc patru nume. Noul acționar majoritar a făcut trei propuneri pentru Consiliul de administrație, primul fiind actualul director executiv al companiei din Republica Moldova, Viorel Cibota. Acesta are vârsta de 42 de ani, are domiciliul în Republica Moldova, are specializări de economist și manager în comerț, iar din anul 2002 și până în prezent a lucrat doar în cadrul SC Incomlac SA. A doua propunere este Vitalie Cojuhari, în vârstă de 44 de ani, tot din Republica Moldova, membru al Consiliului de Administrație al SC Prodlacta SA, iar a treia propunere este Elena Jardan, în vârstă de 43 de ani, din Săcele, în prezent director financiar al Prodlacta.

SC Bucovina SA este unul dintre producătorii importanți din industria alimentară din regiunea Moldovei. Firma a fost înființată în anul 1991 și are ca obiect de activitate fabricarea produselor lactate și a brânzeturilor, produsele sale constând în principal din lapte de consum, produse proaspete, unt, înghețată, lapte praf, smântână, brânzeturi. Compania deține o fabrică de produse lactate și înghețată în comuna Șcheia, iar în orașul Fălticeni are o fabrică de lapte praf, unt și brânzeturi.

Noul acționar majoritar al fabricii sucevene, SC Incomlac SA, anunță că este cea mai mare întreprindere de produse lactate din Republica Moldova. Ultimele date relevă un profit de 1,2 milioane de lei, cu peste 40% mai puțin față de anul 2020.

Incomlac face parte din grupul de companii JLC controlat de milionarul Vladimir Jardan, care mai deține în România, la Brașov fabrica de lactate Prodlacta.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău