Obsesia lui Putin. De două decenii se gândește doar la asta

30 Iul. 2022, 11:08
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
30 Iul. 2022, 11:08 // Actual //  bani.md

Invitat în podcastul de la evz.eo „România lui Cristache”, istoricul Adrian Cioroianu, unul dintre puținii politicieni români care l-au cunoscut personal pe Vladimir Putin, este convins că războiul a început să fie configurat încă de acum două decenii.

“Războiul ăsta era în pregătire de foarte mult timp. Putem coborî înapoi în 2003, când pentru prima dată opțiunea războiului a figurat pe masa decidenților din Rusia, în paralel cu dezvoltarea unei piețe comune eurasiatice, condusă de Rusia. Acolo în 2004 a avut loc o revoluție portocalie, pe care evident Rusia a pus-o pe seama americanilor. Și noi am fost în aceeași situație. Nu am intrat în 1997 în NATO, Bill Clinton n-a vrut să forțeze mâna rușilor atunci.”, este opinia fostului ministru de externe al României în perioada 2007-2008. Acesta a mai remarcat faptul că steagul autointitulatei republici Donetsk a fost văzut pentru prima dată încă din 2005.

Obsesia lui Putin: Rușii, ucrainenii și bielorușii sunt același popor

În perioada în care conducea diplomația românească, Adrian Cioroianu a participat la marele summit din 2008 de la București, unde s-au întâlnit față în față cei mai puternici oameni ai planetei. Vladimir Putin a făcut atunci o declarație care i-a pus pe toți pe în gardă.

„În discuția, altfel amicală și deschisă, pe care a avut-o cu președintele american, cu doamna Merkel, cancelarul Germaniei, cu președintele României, bineînțeles, era Traian Băsescu, Putin a spus, ceea ce eu consider că el crede, că nu există Ucraina, că e un stat artificial. Și că jumătate din teritorii sunt teritorii rusești.”, a povestit fostul ministru de externe.

COVID-ul a amânat războiul?

„Occidentul cred că a făcut tot ce a depins de Merkel, de Sarkozy, de toți președinții, să tragă de timp. Opinia mea e că multe dintre concesiile care s-au făcut, inclusiv Nord Stream 2 erau menite să-l determine pe Putin să înțeleagă că poate fi o cale din care să câștige. Eu cred că au fost concesii care să-l determine pe Putin să nu înceapă războiul, plus că exista în subsidiar speranța Occidentului că nici Putin nu e de neînlocuit. Deci a fost o cursă de a câștiga timp.”, consideră istoricul Adrian Cioroianu care este convins că războiul a început mai târziu decât și-a dorit Putin.

„Atenție! Cred că nu era planificat în Februarie 2022. Era mai devreme. Ce să vezi… COVID. S-ar putea ca acest nenorocit de virus de care nu mai scăpăm, să fi amânat războiul.”, a concluzionat Adrian Cioroianu.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ