Operațiunea dezarticulată și haotică a rușilor din Ucraina. Comanda e la Kremlin sau într-un buncăr din Siberia

22 Mart. 2022, 12:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Mart. 2022, 12:03 // Actual //  Lupu Eduard

Americanii n-au reușit nici până acum să afle cine este comandantul militar responsabil de conducerea invaziei ruse în Ucraina, scrie CNN.

O explicație poate avea legătură cu secretomania rușilor, care încearcă să ascundă orice informație despre invadarea țării vecine.

Ar mai fi însă și o altă variantă, care ar explica și aparenta stângăcie și dezorganizare a trupelor lui Putin: nu există un comandant militar suprem, ci doar o mulțime de generali care primesc ordine direct de la Kremlin, se descurcă cum știu și cum pot, ba chiar intră în competiție și se încurcă reciproc.

Ipoteza este lansată de postul american CNN, care citează mai multe surse militare la curent cu evenimentele din Ucraina și a apelat la expertiza unor foști comandanți ai armatei SUA în Europa, generalii Ben Hodges și Mark Hertling, precum și a generalului David Petraeus, fost comandant al trupelor SUA din Afganistan, al ISAF și fost director al CIA.

Fără un comandant de top, la nivelul întregului teatru de operațiuni, la sol în sau în apropierea Ucrainei, unitățile din diferitele districte militare rusești, care operează în diferite părți ale Ucrainei, par mai degrabă să concureze pentru resurse decât să-și coordoneze eforturile, cred experții militari americani citați de CNN.

Mai mult, unitățile care participă la diferite ofensive rusești în Ucraina nu au reușit să se conecteze, spun aceste surse, și, de fapt, par să acționeze independent, fără un design operațional global, fără o strategie unitară.

De altfel, forțele ruse par să aibă și mari probleme de comunicare. Soldații și comandanții au folosit uneori telefoane mobile comerciale (inclusiv luate de la civili) și alte canale nesigure pentru a vorbi între ei, făcând comunicațiile lor mai ușor de interceptat și ajutând Ucraina să găsească ținte sigure pentru contraatacuri.

A rezultat o operațiune dezarticulată și uneori haotică, ce i-a luat prin surprindere pe oficialii americani și occidentali. Probabil și la Kremlin cineva a fost extrem de surprins.

Lipsa organizării centrale are, de asemenea, implicații pentru eforturile Rusiei de a-și reaproviziona forțele. Moscova încă se chinuie să aprovizioneze cu hrană, combustibil și muniție trupele din teren, la mare distanță. Fără un comandant de teatru operațional, alocarea strategică a resurselor limitate s-ar putea dovedi o mare provocare.

„Aceasta este treaba comandantului forței comune: să aloce prioritățile”, spune generalul Ben Hodges. „Cine are prioritate la combustibil, muniție sau capacitate specială (ex. sprijin aerian etc.)”.

Din informațiile disponibile, armata rusă din Ucraina ar fi condusă de circa 20 de generali, dintre care 6 au fost deja lichidați de trupele ucrainene, plus un al șaptelea care ajunge contraamiral post-mortem și alți comandanți de rang mai mic uciși în luptă.

Lipsa unui comandant militar suprem al forțelor ruse de pe frontul din Ucraina și toate implicațiile enumerate mai sus ar putea avea o explicație foarte simplă: comanda rămâne strict politică, nu militară, e la Kremlin sau într-un buncăr din Siberia, la „liderul suprem” civil, care joacă șah cu „pioni-generali” pe harta Ucrainei, așa cum poate. Însă rămâne treptat fără „piese”.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău