Sprijin financiar pentru femeile producătoare din Republica Moldova. 13 antreprenoare vor primi vouchere

22 Mart. 2022, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
22 Mart. 2022, 12:22 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Femeile din Republica Moldova sunt încurajate să lanseze afacere în domeniul producției. 13 antreprenoare din țară vor primi un sprijin financiar sub formă de vouchere în valoare de până la 30 000 MDL fiecare. Banii sunt oferiți pentru dezvoltarea antreprenorială, care să contribuie la crearea mai multor oportunități de angajare pentru alte femei, la reducerea inegalităților și la dezvoltarea durabilă a mediului.

Sprijinul este oferit prin intermediul platformei „Ia Moldova Acasă” în parteneriat cu Asociația Obștească „Legal Tech”, care implementează proiectul în colaborare cu UN Women Moldova, cu sprijinul financiar al Suediei.

Voucherele vor fi oferite în contextul apelului de propuneri lansat pentru femeile producătoare locale în cadrul proiectului „Sprijin femeilor producătoare locale în dezvoltarea afacerilor, pentru creșterea durabilă și reziliența pe fonul pandemiei COVID-19”.

Din cele 27 de femei participante la concurs au fost selectate 13 femei producătoare care vor beneficia de sprijin.

Printre afacerile ce vor beneficia de finanțare sunt producătoare de miere de albini, lumânări artizanale din ceară naturală, mure, zmeură și alte pomușoare, pistil din fructe și alte tipuri de fructe uscate, brânzeturi și carne, precum și meșteșugărițe de bijuterii și săpun hand made.

„Sunt sesizabile progresele în ceea ce privește eforturile naționale în dezvoltarea cadrului de politici și instrumente financiare care asigură suportul necesar pentru abilitarea economică a femeilor producătoare din mediul rural. Pe lângă acest efort național, Suedia continuă să acorde suport prin diverse proiecte de dezvoltare economică, inclusiv cele dedicate în mod special femeilor antreprenoare. Încercăm să completăm eforturile statului și prin această asistență, să le dăm posibilitate femeilor producătoare să acceseze diferite fonduri și noi oportunități.” a declarat Excelența Sa, Katarian Fried, Ambasadoarea Suediei la Chișinău.

Sprijinul financiar vine ca răspuns la necesitățile și principalele provocări în dezvoltarea durabilă a afacerilor, identificate de femeile antreprenoare – procesatoare și producătoare. Astfel, voucherele vor fi folosite pentru dezvoltarea și consolidarea serviciilor de marketing și promovare, dezvoltarea și promovarea identității vizuale, design-ul de etichete și ambalaje, proiectarea și adaptarea utilajului existent.

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău