Oportunitate pentru întreprinderile sociale! Detalii despre Programul Național pentru Antreprenoriat Social

15 Nov. 2021, 16:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Nov. 2021, 16:20 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) din Republica Moldova a organizat prima sesiune de informare despre Antreprenoriatul Social, din seria celor zece planificate. În cadrul evenimentului de astăzi, 15 noiembrie 2021, au fost oferite și primele detalii despre Programul Național pentru Antreprenoriat Social, care va veni și cu o componentă de finanțare.

Evenimentul a fost deschis de către Iulia Costin, director general ODIMM, care a salutat deschiderea antreprenorilor de a-și asuma activități sociale și a accentuat importanța acestora pentru economia Republicii Moldova și societatea în care trăim. Totodată, a prezentat rezultatele sesiunii de webinare și ateliere de lucru care s-au desfășurat pe parcursul săptămânilor precedente.

„În Republica Moldova Antreprenoriatul Social este la o etapă incipientă de dezvoltare. Prima noțiune a fost reglementată în legislația națională în anul 2017, în Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi. Totuși, în pofida acestui fapt, sute de companii din Republica Moldova desfășoară activități sociale deși nu sunt înregistrate ca și întreprinderi sociale.  Din anul 2018, ODIMM face parte din proiectul transnațional Finance4SocialChange, unde, alături de 14 țări, lucrăm la dezvoltarea acestei activități economice.  În Republica Moldova, antreprenoriatul social, poate deveni un domeniu economic care va genera impact în soluționarea problemelor societății în care activăm, inclusiv grație suportului partenerilor și finanțatorilor externi care oferă, inclusiv asistență tehnică și financiară. Suntem în strânsă colaborare cu Ministerul Economiei care în curând va promova Programul național de finanțare și mentorat pentru întreprinderile sociale.”, a declarat Iulia Costin, director general ODIMM.

Programul naţionalul pentru dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova, care va îngloba un plan de acțiuni pentru dezvoltarea antreprenoriatului social precum și un Program de Finanțare și Mentorat pentru Întreprinderile Sociale, este elaborat cu suportul GIZ. Acesta are drept scop catalizarea și creșterea nivelului de interes pentru acest tip de antreprenoriat.

„Antreprenoriatul social este important pentru întreaga societate din două perspective – contribuie la creșterea economică prin dezvoltarea afacerilor și, concomitent, ajută la rezolvarea unor probleme sociale, inclusiv prin integrarea persoanelor din grupurile vulnerabile în activități economice. Astfel, putem spune că întreprinderile sociale produc profit economic și social. Antreprenoriatul social se dezvoltă activ atât în țările UE, unde contribuie semnificativ la formarea PIB-ului, cât și în țările din regiune, fiind un model de business tot mai atractiv prin faptul că îmbină aspirațiile antreprenorului de a excela în afaceri cu dorința de a schimba spre bine comunitățile. Întreprinderile sociale sunt un instrument foarte eficient pentru combaterea sărăciei și reducerea inechităților. Susținem eforturile instituțiilor de stat, dar și altor parteneri de dezvoltare în promovarea antreprenoriatului social și asigurarea creșterii acestui sector important.” a declarat Olesea Ghedrovici, manager componenta de politici, proiectul MEPA, GIZ, în cadrul evenimentului.

De menționat că Program naţionalul de finanțare și mentorat pentru întreprinderile sociale, prevede următoarele etape:

  1. Promovare
  2. Formare profesională
  3. Aplicare la competiții
  4. Finanțare
  5. Sustenabilitate.

În detaliu, despre fiecare etapă, a vorbit Finodora Marcu, Specialist superior Centrul de Formare Antreprenenorială Direcția Consultanță și Formare Antreprenorială ODIMM.

În cadrul sesiunii de informare și-au prezentat experiența și co-fondatorul companiei Edujoc, cea mai recentă întreprindere socială din Republica Moldova, cât și Victor Nistorica, participant al sesiunilor de webinarii și ateliere de lucru desfășurate de către ODIMM în cadrul campaniei de informare și de promovare a antreprenoriatului social din Republica Moldova.

Înregistrarea evenimentului poate fi urmărită pe acest link: https://bit.ly/30rK5mT

Campanie inițiată  și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

01 Dec. 2021, 16:45
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2021, 16:45 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Hai să celebrăm Ziua Națională a României cu o reuniune caldă! HiSky oferă reduceri de -10 euro la TOATE zborurile. Tot ce trebuie să faci, e să introduci promocode-ul „1DECEMBRIE” atunci când faci rezervarea, iar discountul va apărea automat la finalul acesteia.

După cum știi deja, operăm zboruri de linie din Cluj (spre Dublin, Chișinău și Lisabona), din Satu Mare (spre Paris), din Iași (spre Dublin), din Chișinău (spre Cluj, Dublin, Frankfurt, Moscova, Paris și Milano) iar luna aceasta începem cursele din Târgu Mureș (spre Milano, Londra și Paris) și din Baia Mare (spre Milano și Londra).

„Ziua Națională a României este o sărbătoare specială și în această zi toți cei plecați peste hotare își reamintesc cu dor de identitate și rădăcini. Noi am vrut să dăm o continuitate acestor sentimente de mândrie națională și am decis să oferim românilor de pretutindeni un motiv în plus pentru a reveni acasă. Aici, cu siguranță îi așteaptă oameni dragi”, a declarat Iulian Scorpan cu ocazia campaniei dedicată Zilei Naționale a României.

Oferta este valabilă pentru biletele cumpărate în perioada 1-5 decembrie.

Toate biletele sunt disponibile pe www.hisky.aero și la agențiile partenere.

HiSky este o companie aeriană certificată în România și R.Moldova. Operează zboruri de linie și zboruri charter de pe 7 aeroporturi internațioanale (Chișinău, Cluj, Iași, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, si Oradea), spre 15 destinații importante din Europa, Asia și Africa. HiSky are o flotă compusă din două Airbus A320 (YR-BEE, YR-SKY) cu 180 de locuri și un Airbus A319 (ER-SKY) cu 144 de locuri. Vârsta medie a celor trei aeronave HiSky este de 11 ani. Serviciile sau orice alte informații despre HiSky pot fi consultate pe site-ul www.hisky.aero.

P.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei