Oportunitate pentru întreprinderile sociale! Detalii despre Programul Național pentru Antreprenoriat Social

15 Nov. 2021, 16:20
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
15 Nov. 2021, 16:20 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) din Republica Moldova a organizat prima sesiune de informare despre Antreprenoriatul Social, din seria celor zece planificate. În cadrul evenimentului de astăzi, 15 noiembrie 2021, au fost oferite și primele detalii despre Programul Național pentru Antreprenoriat Social, care va veni și cu o componentă de finanțare.

Evenimentul a fost deschis de către Iulia Costin, director general ODIMM, care a salutat deschiderea antreprenorilor de a-și asuma activități sociale și a accentuat importanța acestora pentru economia Republicii Moldova și societatea în care trăim. Totodată, a prezentat rezultatele sesiunii de webinare și ateliere de lucru care s-au desfășurat pe parcursul săptămânilor precedente.

„În Republica Moldova Antreprenoriatul Social este la o etapă incipientă de dezvoltare. Prima noțiune a fost reglementată în legislația națională în anul 2017, în Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi. Totuși, în pofida acestui fapt, sute de companii din Republica Moldova desfășoară activități sociale deși nu sunt înregistrate ca și întreprinderi sociale.  Din anul 2018, ODIMM face parte din proiectul transnațional Finance4SocialChange, unde, alături de 14 țări, lucrăm la dezvoltarea acestei activități economice.  În Republica Moldova, antreprenoriatul social, poate deveni un domeniu economic care va genera impact în soluționarea problemelor societății în care activăm, inclusiv grație suportului partenerilor și finanțatorilor externi care oferă, inclusiv asistență tehnică și financiară. Suntem în strânsă colaborare cu Ministerul Economiei care în curând va promova Programul național de finanțare și mentorat pentru întreprinderile sociale.”, a declarat Iulia Costin, director general ODIMM.

Programul naţionalul pentru dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova, care va îngloba un plan de acțiuni pentru dezvoltarea antreprenoriatului social precum și un Program de Finanțare și Mentorat pentru Întreprinderile Sociale, este elaborat cu suportul GIZ. Acesta are drept scop catalizarea și creșterea nivelului de interes pentru acest tip de antreprenoriat.

„Antreprenoriatul social este important pentru întreaga societate din două perspective – contribuie la creșterea economică prin dezvoltarea afacerilor și, concomitent, ajută la rezolvarea unor probleme sociale, inclusiv prin integrarea persoanelor din grupurile vulnerabile în activități economice. Astfel, putem spune că întreprinderile sociale produc profit economic și social. Antreprenoriatul social se dezvoltă activ atât în țările UE, unde contribuie semnificativ la formarea PIB-ului, cât și în țările din regiune, fiind un model de business tot mai atractiv prin faptul că îmbină aspirațiile antreprenorului de a excela în afaceri cu dorința de a schimba spre bine comunitățile. Întreprinderile sociale sunt un instrument foarte eficient pentru combaterea sărăciei și reducerea inechităților. Susținem eforturile instituțiilor de stat, dar și altor parteneri de dezvoltare în promovarea antreprenoriatului social și asigurarea creșterii acestui sector important.” a declarat Olesea Ghedrovici, manager componenta de politici, proiectul MEPA, GIZ, în cadrul evenimentului.

De menționat că Program naţionalul de finanțare și mentorat pentru întreprinderile sociale, prevede următoarele etape:

  1. Promovare
  2. Formare profesională
  3. Aplicare la competiții
  4. Finanțare
  5. Sustenabilitate.

În detaliu, despre fiecare etapă, a vorbit Finodora Marcu, Specialist superior Centrul de Formare Antreprenenorială Direcția Consultanță și Formare Antreprenorială ODIMM.

În cadrul sesiunii de informare și-au prezentat experiența și co-fondatorul companiei Edujoc, cea mai recentă întreprindere socială din Republica Moldova, cât și Victor Nistorica, participant al sesiunilor de webinarii și ateliere de lucru desfășurate de către ODIMM în cadrul campaniei de informare și de promovare a antreprenoriatului social din Republica Moldova.

Înregistrarea evenimentului poate fi urmărită pe acest link: https://bit.ly/30rK5mT

Campanie inițiată  și susținută de Proiectul transnațional Finance4SocialChange, cofinanțat din fondurile Uniunii Europene (FEDER, IPA, ENI). Scopul proiectului este promovarea impactului social și stimularea dezvoltării companiilor interesate de soluționarea problemelor comunitare. ODIMM este partener, alături de alte 19 instituții din 15 țări din regiunea Dunării.

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 14:24 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 23 aprilie, a intrat în vigoare Convenția dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii și fraudei fiscale cu privire la impozitele pe venit, semnată la Chișinău la 15 iunie 2022. Prevederile acestei Convenții se aplică începând cu 1 ianuarie 2025, anunță Ministerul de Externe.

Implementarea Convenției marchează un pas semnificativ în dezvoltarea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Franța. Eliminarea dublei impuneri pentru persoanele fizice și juridice va consolida legăturile economice dintre cele două țări și va spori atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii francezi. Cadru legal și fiscal propice va fi un factor important pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova.

Convenția are drept scop, de asemenea, consolidarea sistemelor financiare și fiscale din cele două țări. Prin coordonarea acțiunilor și schimbul eficient de informații în domeniul fiscal, se va contribui la avansarea dialogului economic moldo-francez și la realizarea proiectelor investiționale de interes comun. Această cooperare va consolida în continuare relațiile bilaterale și va crea oportunități noi pentru ambele țări în ceea ce privește dezvoltarea economică și comercială.

Prin intrarea în vigoare a acestei Convenții, se întăresc bazele unei colaborări mai strânse între Republica Moldova și Franța în domeniul fiscal și economic, consolidând încrederea reciprocă și promovând un mediu de afaceri favorabil și transparent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău