Oportunitățile de export pe piața din Republica Turcia, analizate în cadrul “Export Morning”

30 Sept. 2021, 18:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
30 Sept. 2021, 18:13 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Cel de-al 13-lea eveniment din seria Export Morning, a fost dedicat Republicii Turcia – Poarta spre două continente, care se află în top 7 parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Evenimentul a avut ca scop, analiza particularităților pieței turcești și oportunitățile de cooperare bilaterală.

La eveniment au participat în calitate de speakeri, reprezentanți ai guvernului și ai corpului diplomatic din Republica Moldova și Republica Turcia, dar și specialiști în domeniul exporturilor și manageri de la firmele din R. Moldova.

Anastasia Ungureanu, Șef Direcție Promovare Export, Agenția de Investiții “Invest Moldova” a relatat despre misiunea evenimentului Export Morning, dar și despre importanța pieței din Turcia pentru Republica Moldova.

“Astfel de programe ne permit să cunoaștem și să apreciem nivelul de pregătire a antreprenorilor autohtoni și să le oferim o platformă interactivă pentru discuții și schimb de bune practici – cu prezentarea de informații tehnice legate de export, studii de piață relevante, soluții concrete de înlăturare a barierelor din calea exportatorilor. Credem cu sinceritate, că parteneriatul dintre Moldova și Turcia are potențial de creștere, deoarece Turcia este o piață strategică pentru produsele moldovenești.” a menționat Anastasia Ungureanu.

La eveniment a participat și Sergiu Gaibu, Ministru al Economiei din R. Moldova care a declarat că, una dintre prioritățile Guvernului Republicii Moldova este de a consolida relațiile comerciale moldo-turcești.

“Acesta este o oportunitate perfectă pentru a realiza un schimb de idei, bune practici, informații, oportunitățile investiționale și tehnicile de promovare a exportului la o piață specifică, în cazul dat cum este piața Turciei. Una din prioritățile Guvernului Republicii Moldova este crearea unui climat economic favorabil, transparent, să asigurăm și atragerea investițiilor, dar și realizarea reformelor structurale. În acest sens, avem un pas important în consolidarea relațiilor comerciale moldo-turcești, care cu siguranță va contribui la amplificarea comerțului bilateral. Astfel renegocierea unor prevederi ale Acordului de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Turcia este un obiectiv pe care ne dorim să-l îndeplinim.” a declarat Ministrul Sergiu Gaibu.


La rândul său, Dmitri Croitor, Ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Turcia, a vorbit despre deschiderea pieței turceși pentru produsele moldovenești

“Republica Moldova și Republica Turcia sunt parteneri strategici, iar majorarea schimburilor comerciale între ambele țări, până la 1 mlrd. USD a fost setată drept o prioritate absolută, la nivel de președinți. Mă bucur să constat că schimburile comerciale între țările noastre, înregistrează o creștere constantă de-a lungul anilor. În acest sens, vreau să folosesc această ocazie pentru a încuraja agenții economici din țara noastră, să examineze oportunitățile existente pentru exportul produselor moldovenești pe piața turcească.”

Participanții la eveniment au avut posibilitatea să afle mai multe informații despre caracteristicile, oportunitățile și riscurile ce țin de exporturile în Republica Turcia.  De asemenea, ei au analizat profilul consumatorului turcesc, care sunt necesitățile și cerințele acestuia, dar și cele mai importante condiții pe care trebuie să le îndeplinească orice companie pentru a putea accesa piața Turciei.

Evenimentul “Export Morning”, organizat de Agenția de Investiții “Invest Moldova” este un program dedicat creșterii competențelor și competitivități companiilor autohtone în vederea unui export eficient dar și orientarea acestuia pe piețele strategice ale Republicii Moldova. Fiecare destinație de export este prezentată prin prisma descrierii amănunțite a piețelor de nișă, a vânzărilor pe piețele B2B și B2C, a profilării concurenților, dar și a istoriilor de succes.

Realitatea Live

22 Ian. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Ian. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Tensiunile de la granița de este a Ucrainei cresc de la o zi la alta, în condițiile în care dialogul diplomatic dintre Rusia și NATO a eșuat. Or, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu anunță că va merge, în perioada 24 – 25 ianuarie, la Bruxelles.

În cadrul vizitei voi discuta prioritățile de cooperare cu NATO, precum și chestiuni care vizează fortificarea dialogului politic cu Uniunea Europeană. În cadrul programului, mă voi întâlni cu Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului European pentru Acțiune Externă și alți reprezentanți ai instituțiilor europene”, anunță Popescu.

Popescu susține că va avea întrevederi cu David McAllister, președintele comisiei pentru afaceri externe al Parlamentului European, europarlamentarii români Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, vicepreședintele grupului Renew Europe și Siegried Mureșan, președinte al comisiei parlamentare de asociere UE-Moldova, vicepreședintele grupului Partidului Popular European (Creștin Democrat) și alți europarlamentari – reprezentanți ai diferitor grupuri parlamentare.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău