Orange Moldova blochează Promsvyazbank: O nouă lovitură împotriva planurilor lui Șor în Găgăuzia

12 Aug. 2024, 21:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
12 Aug. 2024, 21:41 // Actual //  bani.md

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a dispus blocarea accesului la site-urile băncii rusești Promsvyazbank, care oferă lunar ajutor financiar pentru peste 30 de mii de pensionari și angajați din sectorul public din Găgăuzia. Decizia a fost comunicată de operatorul de telefonie mobilă și internet Orange Moldova.

Conform notificării cu numărul E/8151 din 8 august 2024, emisă de SIS, Orange Moldova a blocat accesul utilizatorilor săi la mai multe pagini web și adrese IP ale Promsvyazbank. Verificările efectuate de corespondentul TASS confirmă că site-ul Promsvyazbank nu mai funcționează în Moldova, cu un mesaj tehnic din partea furnizorului care indică lipsa conexiunii la serverul www.psbank.ru.

Anterior, bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, a acuzat președintele Maia Sandu și partidul său de guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), că încearcă să anuleze acordul dintre autoritățile găgăuze și Promsvyazbank, prin care peste 30 de mii de pensionari și angajați bugetari primesc lunar un ajutor financiar de 2000 de lei (aproximativ 115 USD). Guțul a subliniat că acest ajutor extern ajunge direct la persoanele aflate în nevoie, fără a trece prin intermediari sau a fi supus diverselor taxe și comisioane, cum se întâmplă în restul Moldovei.

Amintim că anul trecut, Evghenia Guțul, reprezentanta partidului „Șor”, a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, promițând să întărească relațiile regiunii cu Rusia și criticând politica de confruntare a Chișinăului față de Moscova. Deși autoritățile centrale au încercat să declare alegerile ilegale și au deschis dosare penale împotriva lui Guțul, aceasta a beneficiat de sprijinul parlamentului autonomiei și a fost învestită în funcție. În pofida acestui fapt, președintele Maia Sandu a refuzat să semneze decretul de numire a lui Guțul ca membru al guvernului, iar parlamentul a adoptat legi care reduc finanțarea autonomiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO