Impulsionate de pandemia de COVID-19, o sumedenie de oraşe americane recurg la o nouă armă în lupta împotriva sărăciei: cash-ul, scrie Reuters, citat de Ziarul Financiar.
Cel puţin 16 oraşe şi comitate din SUA fac plăţi fără nicio condiţie către unii locuitori cu venituri reduse, iar cel puţin alte 31 de alte autorităţi locale intenţionează să pornească pe acest drum în lunile următoare.
Prin comparaţie, majoritatea programelor antisărăcie din SUA oferă beneficii pentru anumite nevoi, cum ar fi alimente sau chirie şi cer beneficiarilor să aibă o slujbă sau să caute una.
Susţinătorii noii scheme spun că cei care primesc ajutoarele, şi nu birocraţii, ştiu cel mai bine pe ce să-şi cheltuiască banii.
Michael Tubbs a creat primul program de „venit de bază“ al SUA în 2019 în timp ce era primar al Stockton, California.
Plăţile cash au fost un pilon al plasei de siguranţă din SUA în mare parte a secolului XX, dar au căzut în dizgraţie pe fondul criticilor potrivit cărora acestea încurajează oamenii să nu mai muncească. În ultimii ani, conceptual de venit universal de bază (UBI) a câştigat teren.
În SUA, pachetele de susţinere pentru gospodării şi familii au inclus 500 miliarde dolari pentru guverne de stat şi locale, iar cel puţin 16 guverne locale folosesc aceşti bani pentru a institui programe UBI pentru locuitorii cu venituri mici. Altele obţin fonduri de la Mayors for a Guaranteed Income, un grup înfiinţat de Tubbs, sau de la organizaţii filantropice.
Noile programe sunt reduse ca amploare, deservind mai multe sute de familii şi având drept ţintă numai locuitorii cu venituri reduse. Susţinătorii programelor speră că aceste eforturi vor convinge în ultimă instanţă Washingtonul să creeze un program naţional UBI.
În Europa, Catalonia a făcut primul pas în călătoria sa către UBI, potrivit themayor.eu.
În noiembrie, guvernul Cataloniei a anunţat că a aprobat crearea unui program temporar care ar servi drept precursor al unui program UBI în regiunea autonomă.
Programul va fi proiectat şi implementat pe o bază limitată pentru grupuri vulnerabile.
Guvernul vrea ca venitul universal de bază să devină realitate cândva în 2023.
Tot în Europa, un nou studiu relevă că venitul universal de bază ar reduce sărăcia din Ţara Galilor la jumătate, notează itv.com.
Studiul, realizat de think tank-ul Autonomy, a găsit că UBI ar reduce ratele totale ale sărăciei din Ţara Galilor cu 50%, iar sărăcia din rândul copiilor s-ar diminua cu 64%, la sub 10%.