Oraşele americane testează o nouă cale de a combate sărăcia: săracii primesc bani necondiţionat

22 Dec. 2021, 10:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Dec. 2021, 10:14 // Actual //  bani.md

Impulsionate de pandemia de COVID-19, o sumedenie de oraşe ame­ricane recurg la o nouă armă în lupta împotriva sărăciei: cash-ul, scrie Reuters, citat de Ziarul Financiar.

Cel puţin 16 oraşe şi comitate din SUA fac plăţi fără nicio condiţie către unii locuitori cu venituri reduse, iar cel puţin alte 31 de alte autorităţi locale intenţionează să pornească pe acest drum în lunile următoare.

Prin comparaţie, majoritatea programelor antisărăcie din SUA oferă beneficii pentru anumite nevoi, cum ar fi alimente sau chirie şi cer beneficiarilor să aibă o slujbă sau să caute una.

Susţinătorii noii scheme spun că cei care primesc ajutoarele, şi nu birocraţii, ştiu cel mai bine pe ce să-şi cheltuiască banii.

Michael Tubbs a creat primul program de „venit de bază“ al SUA în 2019 în timp ce era primar al Stockton, California.

Plăţile cash au fost un pilon al plasei de siguranţă din SUA în mare parte a secolului XX, dar au căzut în dizgraţie pe fondul criticilor potrivit cărora acestea încurajează oamenii să nu mai muncească. În ultimii ani, conceptual de venit universal de bază (UBI) a câştigat teren.

În SUA, pachetele de susţinere pentru gospodării şi familii au inclus 500 miliarde dolari pentru guverne de stat şi locale, iar cel puţin 16 guverne locale folosesc aceşti bani pentru a institui programe UBI pentru locui­torii cu venituri mici. Altele obţin fon­duri de la Mayors for a Guaranteed Income, un grup înfiinţat de Tubbs, sau de la organizaţii filantropice.

Noile programe sunt reduse ca amploare, deservind mai multe sute de familii şi având drept ţintă numai locuitorii cu venituri reduse. Susţinătorii programelor speră că aceste eforturi vor convinge în ultimă instanţă Washingtonul să creeze un program naţional UBI.

În Europa, Catalonia a făcut primul pas în călătoria sa către UBI, potrivit themayor.eu.

În noiembrie, guvernul Cataloniei a anunţat că a aprobat crearea unui program temporar care ar servi drept precursor al unui program UBI în regiunea autonomă.

Programul va fi proiectat şi implementat pe o bază limitată pentru grupuri vulnerabile.

Guvernul vrea ca venitul universal de bază să devină realitate cândva în 2023.

Tot în Europa, un nou studiu relevă că venitul universal de bază ar reduce sărăcia din Ţara Galilor la jumătate, notează itv.com.

Studiul, realizat de think tank-ul Autonomy, a găsit că UBI ar reduce ratele totale ale sărăciei din Ţara Galilor cu 50%, iar sărăcia din rândul copiilor s-ar diminua cu 64%, la sub 10%.

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO