Momentul adevărului! Papa de la Roma, îngrijorat de Ucraina. Capul Mitropoliei Moldovei a „luat apă în gură”

25 Ian. 2022, 12:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Ian. 2022, 12:53 // Actual //  Lupu Eduard

Duminică, 23 ianuarie, Papa Francisc de la Roma și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu tensionarea situației care riscă să provoace o lovitură la adresa păcii din Ucraina și să pună la îndoială securitatea continentului European, se arată în scrisoarea deschisă a lui Oazu Nantoi, care și-a exprimat nedumerirea în legătură cu poziția Mitropoliei Moldovei și mitropolitului Vladimir Cantarean.

Adresându-se către credincioșii din piața Sfântul Petru, Papa Francisc a lansat un apel ca ziua de mâine, 26 ianuarie, să fie ziua rugăciunii pentru pace și a chemat la dialog pentru detensionarea situației. Dar care este poziția Mitropoliei Moldovei în legătură cu criza din jurul Ucrainei  și a riscului iminent a unui conflict cu multiple jertfe umane care ar putea să ne afecteze și pe noi cetățenii Republicii Moldova”, a spus Nantoi.

Nantoi și-a exprimat nedumerirea de ce Mitropolia Moldovei tolerează acțiunile antistatale ale arhiepiscopului de Tiraspol și Dubăsari, Sava Volokov

Dle Nicolae Cantarean suntem ambii pământeni, născuți în Ucraina. Eu nu înțeleg de ce Mitropolia Moldovei tolerează acțiunile antistatale ale arhiepiscopului de Tiraspol și Dubăsari, Sava Volokov, care este și membrul sinodului bisericii ortodoxe din Moldova. Clerul din stânga Nistrului stă la cheremul regimului de acolo care sfidează Constituția Republicii Moldova și drepturile omului. La 19 octombrie 2017, acest arhiepiscop a semnat, cu Oleg Obrucicov așa zisul ministru al Apărării din stânga Nistrului, acordul de colaborare care prevede inclusiv educația patriotică a militarilor din trupele paramilitare ale aceluiași regim. Nu e cazul să ne prefacem, singura menire a acestor trupe este apărarea regimului de la Tiraspol iar educația patriotică presupune că respectivele trupe să tragă cu sânge rece în cetățenii Republicii Moldova”, a mai spus Nantoi.

În scrisoare, Nantoi susține că dl Nicolae Cantarean, la 25 octombrie 2018, a fost decorat cu Ordinul Prietenei de către președintele Putin.

Azi ne aflăm în anul 2022, iar noi cetățenii Moldovei avem nevoie de pace. Consider că este de obligația Mitropoliei să contribuie la situația din stâna Nistrului prin luarea atitudinii față de riscul declanșării unui conflict în țara vecină și să vină cu un apel de solidaritate în baza valorilor creștine. Azi e momentul să ne convingem că Mitropolia Moldovei este cu poporul Republicii Moldova și nu este o extensiune a bisericii ortodoxe ruse”, a mai punctat Nantoi.

 

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău