Parlamentul a votat noua componență a CEC, cu excepția candidaților opoziției

16 Sept. 2021, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 14:06 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Deputații majorității parlamentare au numit astăzi în funcție cinci membri ai Comisiei Electorale Centrale (CEC) propuși de PAS și candidatul președintei țării. Candidații opoziției nu au fost aprobați, scrie Realitatea.md.

Referitor la candidații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), nu s-au prezentat în sala plenului în timpul numirii noilor membri CEC, precum nici deputații BCS, fapt ce nu a fost posibilă învestirea acestora în funcție.

Candidatul Partidului Șor, nu a întrunit numărul necesar de voturi, deși nu a fost expusă public nici o obiecție față de activitatea și integritatea acestuia de până acum.

Noii membri ai CEC, propuși de majoritatea parlamentare sunt:

  • Alexandr Berlinschi – votat cu 58 de voturi
  • Angelica Caraman – votat cu 59
  • Sergiu Gurduza – votat cu 59
  • Ludmila Lupașcu – votat cu 59
  • Alexandru Musteață – votat cu 59

Pretendentul la mandatul de membru al CEC, propus de Partidul Șor, care nu a obținut votul de încredere al Parlamentului este Banaru Vadim.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor i-a înaintat pe Postolache Vasile, Miron Vitalie și Enciu Lilian.

Conform legii, președintele țării are dreptul la numirea unui candidat. Maia Sandu l-a desemnat pe Pavel Postică, iar Parlamentul l-a învestit astăzi în funcție.

Precizăm că, potrivit repartizărilor, majorității parlamentare i-a revenit 5 mandate pentru CEC, iar opoziției 3.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Oct. 2021, 18:05 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală a semnat ordinul, iar prin urmare elevii din Chișinău, Bălți și UAT Găgăuzia vor reveni în sălile de clasă abia din data de 8 noiembrie.

Se întâmplă după ce membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au recomandat ministerului să examineze această posibilitate în contextul în care situația epidemiologică din aceste teritorii este una alarmantă.

„Conform Ordinului nr.1474, semnat astăzi de către ministrul Anatolie Topală, organele locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ) vor emite ordine de prelungire a vacanței pentru instituțiile din teritoriul administrat, dacă fac parte din zonele în care este stabilit pragul de alertă roșu. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării atenționează conducătorii instituțiilor de învățământ vizate să stabilească, în perioada extinsă a vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor. Angajații, ai căror prezență nu este obligatorie în instituția de învățământ, își vor desfășura activitățile la distanță. La fel, în instituțiile de învățământ extrașcolar nu vor fi desfășurate activități cu prezența fizică a copiilor. Potrivit aceluiași Ordin, orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la finele semestrului I, iar modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ, în funcție de capacitatea instituțională, resursele didactice disponibile și regimul de activitate. Totodată, precizăm că instituțiile de învățământ care nu se află în zonele aflate sub incidența pragului de alertă roșu vor continua activitatea cu prezență fizică a elevilor de la 1 noiembrie”, anunță MEC.

Amintim că, într-o hotărâre a CNESP din data de 26 octombrie, era menționat faptul că membrii comisiei recomandă Ministerului Educației și Cercetării examinarea posibilității extinderii vacanței de toamnă 2021 pentru instituțiile de învățământ din localitățile unde este stabilit cod roșu de alertă epidemiologică.

Vacanța elevilor a început în data de 23 octombrie și va dura până în data de 31 octombrie.

În perioada vacanţei de toamnă, în instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi extraşcolar publice și private nu se desfăşoară activităţi cu prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice.

 

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie