„Cât costă casa ta?” AEE a lansat un spot interactiv pentru a promova eficiența energetică în sectorul rezidențial

16 Sept. 2021, 13:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 13:19 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Plătești prea mult pentru consumul de energie? Nu știi care electrocasnice consumă mai mult? Agenția pentru Eficiență Energetică îți vine în ajutor. Instituția a lansat un sistem informativ interactiv pentru a explica modul în care electrocasnicele și diverse obiecte din locuință consumă energie, precum și pentru a oferi sfaturi cum să economisim pe facturile la energie.

Aplicația reprezintă o casă/un apartament la bloc, cu diverse echipamente click-abile și locatarii acestuia efectuând diverse acțiuni prin locuință. Sistemul informativ are denumirea de „Cât consumă casa ta?”.

„Prin această aplicație, Agenția țintește să vorbească în limbajul tinerilor de astăzi, oferind informații privind eficiența energetică în format infotainment, astfel încât prin joc, consumatorii să înțeleagă importanța unei atitudini grijulii față de consumul de energie”, a declarat directorul AEE, Alexandru Ciudin.

În Republica Moldova, sectorul rezidențial este cel mai energofag, acestuia revenindu-i cca 45% din consumul final de energie în țară. Spre deosebire, în Uniunea Europeană, consumul sectorului rezidențial reprezintă 26% din consumul total de energie în 2019.

Consumul de energie poate fi redus nu doar prin investiții majore în infrastructură sau izolarea termică a pereților, ci și prin alegerea informată și utilizarea conștientă a echipamentelor din locuință. Astfel, promovarea unui consum responsabil de energie va duce atât la beneficii pentru bugetul familiei, cât și la reducerea consumului de energie pe țară și, respectiv, a dependenței energetice a acesteia.

AEE are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 metri cubi (m.c.) de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie anul curent, în valoare de 12,27 lei (fără TVA) per 1 m.c.

Mecanismului de compensare, potrivit Ministerului Economi, sunt supuse și unele companii cu activități de bază, stabilite conform Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei (CAEM).

Agenții economici selectați după acest clasificator vor primi compensații, în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respective. Valoarea totală pentru un consumator noncasnic, pe o perioadă de o lună, nu trebuie să depășească suma de 1,5 milioane lei. Din suma compensată se va exclude compensarea doar pentru primii 500 m.c.

Depunerea ultimei cereri la compensații, trebuie să aibă loc până la data de 12 mai 2023.

Agenții economici pot solicita compensațiile pentru gaze prin intermediul ghișeului unic de raportare electronică: https://raportare.gov.md/, completând formularul de solicitare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău