Parlamentul Estoniei, ţară membră NATO, a votat în favoarea introducerii „no-fly zone” deasupra Ucrainei

14 Mart. 2022, 22:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Mart. 2022, 22:02 // Actual //  Lupu Eduard

Estonia este prima naţiune membră NATO care solicită în mod oficial implementarea unei zone de interdicţie a zborurilor pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Parlamentul Estoniei a cerut luni statelor membre ONU „să ia măsuri imediate pentru a stabili o zonă de excludere aeriană” deasupra Ucrainei. Scopul este să prevină noi victime civile pe măsură ce războiul pe mai multe fronturi al Rusiei împotriva Ucrainei continuă.

Estonia este prima naţiune membră NATO care solicită în mod oficial implementarea unei zone de excludere a zborurilor deasupra Ucrainei, transmite Fox News. 

„Riigikogu (Parlamentul Estoniei) îşi exprimă sprijinul faţă de apărătorii şi poporul statului Ucrainei în lupta lor împotriva Federaţiei Ruse care a declanşat un război criminal şi solicită să arate sprijinul absolut Ucrainei în războiul său pentru a-şi apăra libertatea, suveranitatea şi integritatea teritorială”, a declarat luni parlamentul Estoniei. 

Parlamentul Estoniei  „subliniază” că „agresiunea neprovocată şi activităţile militare ale Rusiei constituie o crimă împotriva păcii fără termen de prescripţie şi că toate crimele de război care au fost comise vor trebui pedepsite”.

„Riigikogu cere statelor membre ONU să ia măsuri imediate pentru a stabili o zonă de excludere a zborurilor  ca să prevină noi apariţia de noi victime”, susţine parlamentul estonian.

Parlamentul îndeamnă toate parlamentele naţionale din celelalte state membre NATO să procedeze în manieră similară şi să susţină impunerea de sancţiuni suplimentare împotriva Federaţiei Ruse, precum şi împotriva Republicii Belarus care participă la agresiunea împotriva Ucrainei. 

Parlamentul Estoniei a cerut, de asemenea, „impunerea imediată a unui embargo comercial cuprinzător asupra Federaţiei Ruse şi Republicii Belarus, care ar limita capacitatea statelor agresoare de a duce război”.

 

De ce no-fly zone este o „declaraţie de război”

Riigikogu cere statelor să închidă spaţiul aerian şi porturile pentru aeronavele şi navele Federaţiei Ruse şi cere membrilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să voteze pentru excluderea Federaţiei Ruse din calitatea de membru al Consiliului Europei şi solicită statelor membre să adopte imediat o decizie relevantă.

Riigikogu invită  statele membre UE/NATO să susţină cererea oficială a Ucrainei pentru statutul de stat candidat la UE şi solicită să acorde Ucrainei o şansă pentru aderarea la NATO. 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Statelor Unite şi aliaţilor occidentali să implementeze o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

Ucraina nu este membră a NATO, deci nu este supusă prevederii articolului 5 din Alianţa NATO care spune că atunci când o ţară membră este atacată, toate ţările membre vor lua măsuri pentru a ajuta.

Preşedintele american Joe Biden a exclus existenţa unei zone de excludere a zborului deasupra Ucrainei, spunând că aplicarea acesteia ar pune SUA şi NATO în confruntare directă cu Rusia şi ar extinde conflictul la scară europeană, iar un confllict NATO-Rusia nu înseamnă decât Al Treilea Război Mondial.

Jens Stoltenberg, secretar NATO, a declarat cu ceva timp în urmă că „O zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei va duce cel mai probabil la un război deplin între NATO şi Rusia”. 

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a ameninţat că Al Treilea Război Mondial nu va fi decât nuclear.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 16:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 16:37 // Actual //  Lupu Eduard

Creşterea economiei americane a încetinit până la 1,6% în ritm anual în primul trimestru din 2024, comparativ cu un avans de 3,4% înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut, potrivit unei estimări preliminare publicate joi de Departamentul american al Comerţului, transmite Reuters.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau, în medie, la o creştere a Produsului Intern Brut de 2,4%, estimările variind între 1% şi 3,1%.

În primele trei luni ale acestui an, creşterea economiei americane a fost susţinută în principal de cheltuielile de consum. Acestea au urcat cu 2,5%, după un avans de 3,3% în ultimul trimestru al anului trecut. Investiţiile fixe şi cheltuielile guvernamentale la nivel local şi la nivelul statelor au ajutat şi ele la creşterea economiei, în timp ce diminuarea investiţiilor private şi majorarea importurilor au avut un efect negativ asupra PIB-ului.

Săptămâna trecută, Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit estimările referitoare la avansul economiei americane în acest an, până la 2,7%, de la 2,1% cât prognoza în luna ianuarie, graţie performanţelor peste aşteptări în ceea ce priveşte numărul noilor locuri de muncă şi cheltuielile de consum. În primele trei luni ale acestui an economia americană a creat, în medie, 276.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună, faţă de o medie de 212.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună din trimestrul octombrie-decembrie 2023.

Până acum, economia americană a dezminţit scenariile pesimiste vehiculate la finele lui 2022, după campania agresivă de majorare a dobânzilor Rezervei Federale.

În prezent, SUA performează mult mai bine decât alte economii avansate, graţie faptului că firmele şi-au refinanţat datoriile, iar consumatorii au profitat de dobânzile mici de dinaintea debutului ciclului de înăsprire a politicii monetare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău