Mai puțini refugiați pe teritoriul Republicii Moldova. Pleacă spre alte destinații

14 Mart. 2022, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Mart. 2022, 17:08 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Guvernul Republicii Moldova anunță că numărul refugiaților din Ucraina aflați în Republica Moldova a început să scadă. Potrivit informațiilor, începând cu 8 martie 2022, țara noastră înregistrează o scădere a numărului de refugiați din țara vecină.

„Dacă pe 08.03.2022, Centrul Unic de Gestionare a Crizei anunța despre un număr de 128.759 de refugiați, astăzi, 14.03.2022, numărul total al cetățenilor din țara vecină este de 102.836.”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Conform comunicatului, tendința de scădere se datorează efortului de a ajuta cetățenii din Ucraina să ajungă în țări ale Uniunii Europene. În prezent, refugiații sunt transportați pe cale rutieră, feroviară și aeriană către alte destinații. Astfel, în perioada 8-13 martie (ora 18.00) au fost efectuate 242 de curse cu autocarele și transportate peste 8.000 de persoane. Alte peste 4.000 de persoane din Ucraina au ajuns în România cu trenurile comerciale și cursa specială Căușeni – Chișinău – Iași, organizată de Centrul Unic de Gestionare a Crizei. De asemenea, în perioada 8-14 martie 2022 au fost organizate curse aeriene spre Israel, Bulgaria, Turcia și Germania, destinații spre care au călătorit peste 1400 de refugiați.

De asemenea, cetățenii ajunși în Moldova din Ucraina continuă să plece spre alte destinații și cu automobilele personale sau sunt ajutați de cetățenii Republicii Moldova să treacă frontiera cu România.  

Dintre cei 102.836 de refugiați aflați azi în Republica Moldova, 48.405 sunt copii. În țară activează 96 de centre de plasament autorizate, 2 – adăposturi de urgență și centre organizate de Ministerul Afacerilor Interne. Mai mulți refugiați sunt cazați în pensiuni, hoteluri și casele cetățenilor Republicii Moldova. În centrele de plasament autorizate mai sunt peste 4.000 de locuri disponibile.

 

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 07:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 07:58 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se va întâlni marţi la Washington cu liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, în timp ce republicanii blochează un important pachet de ajutor pentru Ucraina, a declarat duminică o sursă din Congres, citată de AFP.

„Speaker-ul Johnson se va întâlni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, marţi, la Capitoliu”, a afirmat sursa, într-un moment în care membrii republicani ai Congresului cer concesii semnificative în privinţa politicii migratorii a Statelor Unite în schimbul votului lor pentru adoptarea unui pachet de ajutor.

Preşedintele Joe Biden, îl va primi marţi la Casa Albă pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre „nevoile urgente ale Ucrainei”, a făcut cunoscut duminică purtătoarea de cuvânt a administraţiei americane, Karine Jean-Pierre.
„În contextul în care Rusia îşi intensifică atacurile cu rachete şi drone împotriva Ucrainei, cei doi lideri vor discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei şi despre importanţa vitală a sprijinului continuu al SUA în acest moment critic”, a declarat Karine Jean-Pierre, în timp ce Congresul american blochează adoptarea unui nou ajutor pentru Ucraina.

Miercuri, Congresul de la Washington a eşuat în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari cerut cu insistenţă de preşedintele Joe Biden, conţinând fonduri pentru Ucraina şi Israel.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău