Ministrul Energiei, Victor Parlicov a venit cu o reacție în privința colaborării cu fostul șef de la Naftogaz, Andriy Kobolyev, care anterior a reușit să câștige un arbitraj de 4,6 miliarde de dolari cu Gazprom.
Potrivit lui, din start, vreau să atrag atenția că această informație a apărut în spațiul public pe un canal anonim de Telegram din Federația Rusă, fiind apoi preluat de presa din Ucraina și Republica Moldova. Înainte de aceasta însă, după aceeași manual, a fost aruncat în spațiul public un prim fake, în publicația rusă Kommersant, legat de 153 de milioane de dolari pe care le-ar fi oferit Chișinăul din pretinsa datorie a Moldovagaz față de compania mamă, Gazprom. De fapt, era vorba de aceleași 8,6 milioane de dolari din propunerea noastră, doar că cifra s-a luat în lei moldovenești, exact așa cum a fost inclusă în textul propunerii, ceea ce denotă că propunerea noastră a fost „scursă” în presa rusă. Acesta a fost urmat de atacuri cibernetice asupra site-urilor companiilor și instituțiilor din domeniul energetic.
„Dacă e să urmăm logica aceluiași manual de dezinformare, trebuie să ne așteptăm și la alte diversiuni informaționale legate de sectorul de gaze din Republica Moldova, inclusiv în raport cu companiile care au efectuat auditul datoriei pretinse de Gazprom de la Moldovagaz. De altfel, deja am primit întrebări de la presa ucraineană dacă nu ar fi Kobolyev rudă cu Veaceslav Platon, care avea același nume de familie în calitate de cetățean ucrainean”, a punctat Parlicov.
Parlicov susține că Andriy Kobolyev ne-a consultat și ne consultă în continuare în procesele legate de unbundling in sectorul gazier sau separarea operatorilor de transport de furnizorii gazelor, auditul pretinsei datorii a Moldovagaz și relația cu Gazprom, dar și facilitarea tranzitului gazelor prin Republica Moldova spre depozitele subterane din Ucraina, inclusiv colaborarea în privința stabilirii tarifelor și punctelor de intrare-ieșire comune. Expertiza sa este prețioasă pentru noi, totuși, Andrii Kobolyev nu este angajat sau plătit pentru sprijinul acordat nouă, iar deciziile oricum sunt luate de autoritățile publice din Republica Moldova.
„Aceste atacuri informaționale denotă o reacție bolnăvicioasă a Federației Ruse la reușitele noastre în ceea ce ține de diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze și finalizarea procesului de unbundling, precum și sugerează că Gazprom nu are argumente în raport cu rezultatele auditului datoriei pe care o pretinde de la Moldovagaz”, a mai spus Parlicov.