Pentru Europa de Est, 2023 a fost anul victoriilor contra scumpirilor uriaşe, al primilor paşi în coborârea dobânzilor

31 Dec. 2023, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Dec. 2023, 14:44 // Actual //  bani.md

În timp ce Fed este abia la stadiul de a semnaliza, fără a promite clar, că 2024 va aduce scăderi de dobânzi în SUA, iar BCE se chinuie să respingă presiu­nile pieţelor pentru a începe relaxarea politicii monetare în zona euro, băncile centrale din economiile mari est-europene sunt deja in­tra­te adânc pe terenul riscant al iefinirii credi­tării. Băncile centrale ale Ungariei, Poloniei şi Cehiei au tăiat dobânzile, cu toate că regiunea are cele mai puternice inflaţii din UE. Ieftinirea creditului va continua, notează Ziarul Financiar.

Banca centrală a Ungariei a încheiat 2023 cu a opta reducere consecutivă de dobândă. A fost prima din Europa care a dat startul scăderii preţului creditării. Dar a făcut-o în paşi mici, prea mici pentru a fi pe placul guvernului chel­tuitor de la Budapesta. Dobânda de referinţă este la 10,75%, iar inflaţia s-a retras rapid sub 10%, ajungând la 7,7% în noiembrie. Banca cen­trală a Poloniei a pornit în forţă ciclul scăderilor de dobânzi chiar înainte de alegerile generale din octombrie, ca­re s-au dovedit fatale pentru par­tidul care a stat la guvernare opt ani, Lege şi Justiţie (PiS). Gu­vernatorul băncii centrale este aliat şi prieten cu liderul PiS.

După alegeri, au urmat două şedinţe lunare de politică mo­netară în care instituţia a sur­prins pieţele şi n-a mai umblat la  do­bânzi, lăsând referinţa la 5,75%. Motivul invocat sunt incertitudinile pe care le aduce în politica economică schimbarea guvernului. Inflaţia a urcat uşor în noiembrie, la 6,6%. În 2023, marea necunoscută a pieţelor a fost ce va face banca centrală a Cehiei. Cu schimbările făcute înainte de plecare de către preşedintele populist şi prorus Miloš Zeman în condu­ce­rea instituţiei, era de aşteptat ca deciziile acesteia să fie influenţate politic.

Însă banca centrală a avut o abordare prudentă, punând pe primul loc lupta cu inflaţia şi necedând presiunilor pieţelor, care cereau scă­deri de dobânzi, sau ispitei de a ieftini cre­ditarea pentru a impulsiona creşterea econo­mică. În cele din urmă şi banca naţională a Cehiei a tăiat dobânzile, în chiar ultima lună a anului, aşa cum se aştepta toată lumea, scopul fiind de a impulsiona creşterea unei economii care a căpătat reputaţia de bolnavul regiunii. Iar scăderea dobânzii de referinţă a fost mică, de 25 de puncte de bază, la 6,75%.

Inflaţia încă mare, de 8%, justifică pru­denţa. De altfel, Cehia a întrecut Ungaria şi a ajuns să aibă cea mai puternică inflaţie din UE. Comparat cu rezultatele din zona euro, tot blocul est-european al Uniunii este campion la inflaţie, în sens negativ, cu tot progresul făcut anul acesta în lupta cu scumpirile. Spre compa­raţie, inflaţia medie din zona euro s-a situat în noiembrie la 2,4%. Belgia se confruntă deja cu inflaţie negativă.

Ca un rezumat, se poate spune că 2023 a fost un an dificil pentru băncile centrale est-europene, aşa cum a fost şi pentru instituţii mai puternice, cum sunt BCE şi Federal Reserve. În 2024 presiunile şi incertitudinile s-ar putea să fie mai mici. Inflaţia nu mai este aşa de mare. De aceea, analiştii prognozează că anul viitor va aduce noi scăderi de dobânzi. În Ungaria, spun specialiştii de la ING, banca centrală s-ar putea chiar să accelereze ritmul tăierilor, încu­rajată de revenirea economică şi de încetinirea puternică a inflaţiei. Unul din oficialii băncii centrale maghiare a indicat la începutul lunii trecute că în februarie dobânda principală ar putea fi dusă sub 10%.

La începutul acestui an a fost la 18%. Inflaţia ar ajunge la ţinta de 4-5,5% urmărită de instituţie abia în 2025. În noiembrie anul trecut era de 23%. În Polonia, Grzegorz Maliszewski, economistul şef al Bank Millennium, crede că până în martie banca centrală nu va mai umbla la dobânzi. La fel cred şi colegii de la alte bănci, notează Bloomberg. Guvernatorul Adam Glapinski a oprit reducerile de dobânzi după ce PiS a pierdut majoritatea parlamentară.

Bancherul, în conflict deschis cu noul premier, Donald Tusk, a citat riscuri bugetare noi şi a spus că probabil nu va imprima vreo nouă direcţie politicii monetare până când nu-i vor fi clare politicile noului guvern şi până când banca nu va avea pregătite noile proiecţii privind inflaţia, care vor fi publicate în martie. Instituţia sa mizează pe faptul că între timp încetinirea economiei globale va ajuta la domolirea inflaţiei. Riscul ca economiile altor state să intre în recesiune este menţionat şi de banca centrală maghiară ca factor care-i poate influenţa strategia. Instituţia vorbeşte şi de riscuri geopolitice, de sancţiunile impuse de Occident Rusiei, de posibilitatea producerii unui nou şoc pe pieţele energiei şi materiilor prime, aşa cum o demonstrează atacurile asupra vapoarelor din Marea Roşie, şi de incertitudinile economice create de războaiele din Gaza şi Ucraina.

Banca centrală maghiară menţionează riscul ca economiile altor state să intre în recesiune ca factor care-i poate influenţa strategia. Instituţia vorbeşte şi de riscuri geopolitice, de sancţiunile impuse de Occident Rusiei, de posibilitatea producerii unui nou şoc pe pieţele energiei şi materiilor prime, aşa cum o demonstrează atacurile asupra vapoarelor din Marea Roşie, şi de incertitudinile economice create de războaiele din Gaza şi Ucraina.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Administrația portuară a Siriei a semnat un memorandum cu gigantul logistic din Emiratele Arabe Unite, DP World, cel mai mare operator portuar din lume, pentru dezvoltarea portului Tartus, a anunțat televiziunea de stat siriană. Investiția planificată se ridică la 800 de milioane de dolari și vizează modernizarea terminalelor și serviciilor logistice, transformând Tartus într-un „nod cheie al comerțului regional și internațional”.

Acordul cu DP World vine după ce guvernul sirian a anulat parteneriatul anterior cu Rusia privind administrarea civilă a portului Tartus. În ianuarie, publicația Al-Watan relata că noul executiv de la Damasc a reziliat acordul semnat în 2019, care prevedea o concesiune pe 49 de ani. Conform directorului vamal din Tartus, Riad Joudi, portul era practic inactiv din cauza taxelor ridicate și a problemelor tehnice.

Acordul cu DP World mai prevede amenajarea de zone economice speciale și construcția de noi terminale și centre de tranzit în diverse regiuni ale Siriei.

Deocamdată, Rusia păstrează controlul asupra bazelor sale militare din Siria, iar autoritățile ruse au declarat că mențin contactul cu noua conducere siriană pentru toate „chestiunile de actualitate”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că dialogul cu Damascul continuă.

Aceasta nu este singura inițiativă a Siriei privind modernizarea infrastructurii portuare: la 1 mai, guvernul sirian a semnat un alt acord, în valoare de 230 de milioane de euro, cu compania franceză CMA CGM pentru exploatarea portului Latakia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO