Pericol uriaş la graniţele Moldovei! Secretarul general al NATO, îngrozit de ce ar putea face Vladimir Putin

19 Feb. 2022, 19:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Feb. 2022, 19:32 // Actual //  bani.md

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a vorbit din nou despre situația explozivă dintre Rusia și Ucraina. Oficialul a atras atenția că niciodată nu a mai văzut în Europa o asemenea desfășurare de forțe militare.

O desfășurare militară de forțe cum nu s-a mai pomenit în Europa de multe decenii. Constatarea a fost făcută, astăzi, de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Oficialul i-a trimis o scrisoare, joi, lui Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, căruia i-a cerut să participe la o serie de discuții ce ar avea rolul de-a dezamorsa situația din Ucraina, care dă în clocot, potrivit evz.ro.

Secretarul general al NATO este foarte îngrijorat de atitudinea Rusiei

Liderul NATO a declarat că i-a transmis lui Lavrov să accepte mai multe discuţii în formatul Consiliului NATO-Rusia, care s-a reunit în luna ianuarie pentru a discuta în mod oficial cererile Moscovei pentru ca aliaţii să-şi retragă trupele din Europa de Est.

Totodată, Stoltenberg a declarat la Conferinţa de Securitate de la Munchen că nu există semne de retragere a Rusiei de la graniţele Ucrainei, în ciuda afirmaţiilor Rusiei din această săptămână, şi că riscul unui conflict este real, deoarece continuă mobilizarea militară a Moscovei, notează Reuters.

„Am invitat Rusia şi toţi aliaţii NATO la întâlniri în cadrul Consiliului NATO-Rusia. Şi mi-am reiterat invitaţia în scrisoarea pe care i-am trimis-o joi ministrului Lavrov.

Suntem extrem de îngrijoraţi pentru că vedem că ei continuă să se consolideze, continuă să se pregătească. Şi nu am mai văzut niciodată în Europa, de la sfârşitul Războiului Rece, o concentrare atât de mare de trupe pregătite de luptă”, a afirmat secretarul general al NATO, cel care a conchis:

„Acest pericol este acum combinaţia dintre această consolidare militară masivă, cu o retorică foarte ameninţătoare, prezentând cereri pe care ştiu că nu le putem îndeplini şi spunând că, dacă nu le îndeplinim, vor fi consecinţe militare.”

Pentru a face o nouă demonstrație de forță, Rusia a efectuat o serie de exerciții nucleare strategice

În acest context extrem de tensionat, Rusia a efectuat sâmbătă dimineața mai multe exerciții nucleare strategice. Au fost prezenți la acest eveniment și președintele Vladimir Putin, și liderul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, după cum au informat oficialii de la Kremlin.

Agenția Reuters a remarcat că este vorba de o nouă etalare de forţă din partea Rusiei. În ultimele luni, militarii ruşi au efectuat o serie de exerciţii, în cadrul cărora efective de peste 150.000 au fost concentrate la frontiera ucraineană, în nord, sud şi est. Agenţia citată reaminteşte că Vladimir Putin şi alţi oficiali ruşi de rang înalt menţionează adesea faptul că Rusia este, alături de Statele Unite, una din cele mai mari puteri nucleare din lume.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 13:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 13:56 // Actual //  Ursu Victor

Rubla s-au depreciat brusc pe piața Forex vineri, după înăsprirea sancțiunilor americane care au vizat 50 de bănci rusești, inclusiv Gazprombank, care a devenit un „hub” pentru tranzacțiile cu gaze. Potrivit datelor LSEG, cursul dolarului a crescut aproape cu 3 ruble în doar câteva ore, atingând valoarea de 103,74 ruble, cel mai înalt nivel din martie 2022. Euro a depășit pentru prima dată 108 ruble în ultimele șase săptămâni, aproape atingând recordul anual.

Cursul yuanului pe Bursa din Moscova, unde tranzacțiile cu valute internaționale au fost oprite din cauza sancțiunilor, s-a apropiat de pragul de 14 ruble, un nivel nevăzut din octombrie anul trecut. La ora 13:45 MSK, moneda chineză era cotată la 13,99 ruble, cel mai mare nivel în ultimul an.

Noile sancțiuni impuse de Ministerul american de Finanțe sunt considerate cele mai semnificative de la primăvara anului 2022, când Sberbank și VTB au fost excluse din sistemul financiar global, a declarat expertul în domeniul sancțiunilor, George Voloshin.

Gazprombank, a treia bancă de stat după volmul activelor, fusese unul dintre ultimele „poduri financiare” între Rusia și restul lumii, menținând accesul la SWIFT și efectuând tranzacții în euro. Cu toate acestea, potrivit analiștilor de la banca de investiții „Sinara”, „plățile UE pentru resursele energetice prin Gazprombank vor deveni, cel mai probabil, imposibile” până la sfârșitul anului 2024, când va expira licența temporară a Ministerului de Finanțe al SUA. Rezervele de valută ale companiilor rusești, care au fost depozitate în afacere în loc să fie transferate pe conturile rusești, ar putea fi și ele afectate, potrivit „Digital Broker”, existând riscul să fie influențate zeci de miliarde de dolari din veniturile din valută ale afacerilor stocate în străinătate.

Noile sancțiuni ar putea provoca din nou probleme cu lichiditatea valutară, avertizează profesorul Evgheni Kogan de la Școala Superioară de Economie (VȘE). „Dacă rundele anterioare de sancțiuni au vizat plățile pentru importuri, acum Ministerul de Finanțe al SUA și-a îndreptat atenția asupra exporturilor rusești, și, o dată cu acestea, asupra fluxului de valută în țară.” Pachetul de sancțiuni include, de asemenea, un avertisment pentru băncile străine care lucrează cu „alternativa SWIFT” a Rusiei — Sistemul de Mesaje Financiare al Băncii Rusiei (SPFS). Aceasta înseamnă că „interacțiunile financiare cu contrapartidele ruse vor deveni mai complicate”, susțin analiștii de la Alfa Bank.

„Veniturile din exporturi ar putea scădea temporar, ceea ce face ca rubla să se deprecieze probabil în următoarele luni”, preconizează Kogan, având în vedere că dolarul ar putea ajunge la 105 ruble, iar yuanul ar putea atinge 15 ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală