Peste 300.000.000 lei – Veniturile din 2020, înregistrate de un Moldovean. Câți milionari avem în țară

28 Mai 2021, 13:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
28 Mai 2021, 13:13 // Actual //  Otilia Cotruța

Numărul persoanelor care au primit în 2020 venituri de peste un milion de lei a ajuns la 2962 de lei, ceea ce este mai mult de 0,1% din numărul total al populației Republicii Moldova. Potrivit datelor preliminare publicate de Biroul Național de Statistică, în Republica Moldova Numărul populaţiei cu reședință obișnuită este de 2,640 milioane de persoane. 

„Au fost identificate 2 962 persoane cu venituri de peste 1 milion lei fiecare, pentru perioada fiscală 2020, venitul total obținut de aceste persoane este de 9 694,4 mln. lei, și impozit reținut în sumă de 611,1 mln. lei.”, se arată în cadrul unui comunicat al Serviciului Fiscal de Stat.

Cea mai mare sumă a venitului declarat de către o persoană fizică în anul 2020 în baza Declarației a fost de 339,67 mln. lei. Cea mai tânără persoană din această categorie are 18 ani, cea mai vârstnică –  97 ani.

Pentru perioada anului 2020, s-au înregistrat în total venituri în sumă de 397,5 miliarde lei și total cheltuieli în sumă de 371,8 miliarde lei. Comparativ cu anul 2019 veniturile sunt în diminuare cu 35,8 miliarde lei, iar cheltuielile au scăzut cu 28,8 miliarde lei, potrivit datelor prezentate de către agenții economici.

Datele din Declarația cu privire la impozitul pe venit, relevă că principalele ramuri ale economiei naționale care au înregistrat impozit pe venit calculat au fost: comerțul, industria prelucrătoare, construcţiile, activităţile financiare şi de asigurări, dar și domeniul de tehnologii informaționale și comunicații.

Realitatea Live23 Iun. 2021, 16:35
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iun. 2021, 16:35 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Alexandra Dines, soţia lui Daniel Dines, cel mai bogat român şi unul dintre fondatorii companiei Uipath, este preşedintele boardului UiPath Foundation, organizaţie care şi-a publicat astăzi raportul de activitate pentru anul 2020, scrie Ziarul Financiar.

”Dintotdeauna motivaţia mea a fost aceea de a participa activ la bunăstarea şi creşterea societăţii româneşti. Am avut intenţia de a construi şcoli şi spitale, de a creşte nivelul educaţional din România. Orice organizaţie care vrea să ajute este curajoasă deoarece operează într-un sistem legal care se autosabotează”, a declarat, într-un raport, Alexandra Dines, preşedintele boardului UiPath Foundation, fundaţie creată de cel mai valoros start-up din IT pornit din România.

Licenţiată în design şi arte aplicate a Universitatea Tibiscus din Timişoara, Alexandra Dines face, de 11 ani, activitatea de freelancing în domeniul graphic design. Ea a lucrat în graphic design pentru companiile Deskover (companie precursoare a UiPath), UiPathşi Honeywell, potrivit profilului său de pe reţeaua de socializare de business LinkedIn.

Din decembrie 2018 este preşedintele consiliului de administraţie al UiPath Foundation, organizaţie care susţine copiii din medii vulnerabile ”să-şi atingă potenţialul şi să se dezvolte alături de comunităţile lor, prin accesul egal la educaţie şi prin dezvoltarea competenţelor secolului al 21-lea”.

”Din 2019 până în prezent, UiPath Foundation a susţinut peste 25.000 de copii care provin din familii vulnerabile din România şi India să aibă acces la educaţie de calitate şi peste 3.000 de profesori din România care au beneficiat de activităţi de formare care vizează îmbunătăţirea competenţelor digitale, a leadership-ului în şcolile vulnerabile, precum şi a competenţelor secolului al XXI-lea. Aproximativ 12.450 de copii au participat la activităţi educaţionale derulate în 6 comunităţi din România şi India şi peste 15.000 de ore au fost petrecute, în 2020, la meditaţiile la limba română, matematică şi limba engleză de copiii înscrişi în Future Acceleration Program în România. copiilor din comunităţile vulnerabile.”, se arată în comunicatul transmis de UiPath Foundation.

UiPathFoundation a fost fondată de compania UiPathîn ianuarie 2019. Potrivit datelor publicate în bilanţul de la Ministerul de Finanţe, fundaţia a avut venituri de 23,2 milioane de lei în 2020 şi un număr mediu de 10 angajaţi.

UiPath Foundation este condusă operaţional, din funcţia de director executiv, de Raluca Negulescu-Balaci, care ocupă acest rol de la finalul anului 2018.

Soţul Alexandrei Dines, Daniel Dines, este a devenit cel mai bogat român odată cu listarea UiPath la Bursa de la New York. În prezent, UiPath are o capitalizare de piaţă de peste 35 de miliarde de dolari.