Petrolul, prins între pene de curent și tensiuni geopolitice: prețurile rămân stabile după un salt spectaculos

19 Nov. 2024, 10:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Nov. 2024, 10:28 // Actual //  Ursu Victor

Prețurile petrolului s-au menținut stabile marți, după o creștere semnificativă înregistrată luni, determinată de oprirea producției la câmpul petrolier Johan Sverdrup din Norvegia și de îngrijorările investitorilor cu privire la o posibilă escaladare a războiului dintre Rusia și Ucraina, notează Reuters.

Futures-urile pentru țițeiul Brent, cu livrare în ianuarie, au scăzut cu 2 cenți, ajungând la 73,28 dolari pe baril până la ora 07:30 GMT. În același timp, futures-urile pentru țițeiul West Texas Intermediate (WTI) din SUA, cu livrare în decembrie, au scăzut cu 3 cenți, fiind cotate la 69,13 dolari pe baril. Contractele WTI pentru ianuarie au scăzut cu 6 cenți, ajungând la 69,11 dolari pe baril.

Luni, ambele tipuri de țiței au înregistrat o creștere de peste 2 dolari pe baril, după ce compania norvegiană Equinor a anunțat oprirea producției la câmpul petrolier Johan Sverdrup, cel mai mare din Europa de Vest, din cauza unei pene de curent. Lucrările de reluare a producției sunt în desfășurare, însă nu este clar când aceasta va fi reluată, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei.

De asemenea, producția la cel mai mare câmp petrolier din Kazahstan, Tengiz, operat de compania americană Chevron, a fost redusă cu 28%-30% din cauza unor reparații. Ministerul Energiei din Kazahstan a precizat că lucrările de reparație ar urma să fie finalizate până sâmbătă.

„Oprirea producției la câmpul Johan Sverdrup, cu o capacitate de 755.000 de barili pe zi, și reducerea producției la câmpul Tengiz au contribuit la o înăsprire suplimentară a ofertei globale,” au precizat analiștii ING într-o notă.

Situația este agravată de tensiunile geopolitice dintre Rusia și Ucraina, mai ales după ce Statele Unite au permis Ucrainei să efectueze atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei. Această decizie marchează o schimbare semnificativă a politicii Washingtonului, potrivit oficialilor americani.

Rusia a lansat duminică cel mai mare atac aerian asupra Ucrainei din ultimele trei luni, provocând distrugeri majore asupra infrastructurii energetice. Kremlinul a avertizat că decizia SUA de a sprijini astfel de atacuri ar putea crește riscul unei confruntări directe cu NATO.

Investitorii rămân prudenți, analizând evoluțiile din conflictul Rusia-Ucraina, a declarat Toshitaka Tazawa, analist la Fujitomi Securities.

Între timp, comercianții au început să treacă de la contractele WTI pentru decembrie la cele pentru ianuarie, înainte de expirarea contractului pe 22 noiembrie. Luni, WTI a trecut pentru prima dată în contango din februarie, ceea ce înseamnă că livrările pentru ianuarie sunt tranzacționate la un preț mai mare decât cele pentru decembrie, un indiciu că oferta se relaxează ușor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Nov. 2024, 15:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Nov. 2024, 15:58 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană a înregistrat progrese semnificative în balanța comercială cu țările din afara blocului comunitar în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Reducerea importurilor și o creștere moderată a exporturilor au contribuit la diminuarea dezechilibrului general.

Totuși, China rămâne un partener comercial problematic, cu un deficit în creștere rapidă. Potrivit datelor Eurostat, deficitul comercial al UE în raport cu China a ajuns la 30,4 miliarde de euro în septembrie 2024, față de 24,4 miliarde în aceeași lună din 2023. Aceasta reprezintă o creștere de 6 miliarde de euro, determinată de majorarea importurilor cu 12,5%, până la 47,5 miliarde de euro, și de scăderea exporturilor cu 4,2%, la 17 miliarde de euro.

Pe lângă China, Uniunea Europeană înregistrează deficite comerciale semnificative cu Norvegia, Coreea de Sud, India și Japonia. Cu toate acestea, cu excepția Coreei de Sud, toate aceste dezechilibre s-au diminuat în septembrie 2024 comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent.

În contrast, UE a continuat să înregistreze excedente comerciale importante cu Statele Unite (18,4 miliarde euro), Marea Britanie (15,4 miliarde euro) și Elveția (5 miliarde euro). Excedentul cu SUA a crescut semnificativ, impulsionat de o majorare cu 8,9% a exporturilor și o reducere cu 4,9% a importurilor.

În perioada ianuarie-septembrie 2024, exporturile extra-UE au crescut ușor, cu 0,9%, ajungând la 1.922,1 miliarde de euro, în timp ce importurile au scăzut cu 5,7%, la 1.803,3 miliarde de euro. Aceste evoluții au contribuit la o îmbunătățire a balanței comerciale generale, dar creșterea rapidă a deficitului cu China rămâne un semnal de alarmă pentru politica comercială a blocului comunitar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău