Piața asigurărilor! Accidentele, în topul primelor brute subscrise 

22 Iun. 2023, 20:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Iun. 2023, 20:45 // Actual //  Lupu Eduard

Companiile de asigurări din Republica Moldova au subscris, în primul trimestru al anului curent, riscuri aferente estimate la peste 664,2 milioane de lei, volum în creștere cu 36,9%, față de perioada similară a anului trecut, potrivit informațiilor Comisiei Naționale a Pieței Financiare. 

Cele mai mari creșteri ale subscrierilor au fost înregistrate la asigurările de accidente (+128,5%), de răspundere civilă avia (+1092,9%), de răspundere civilă auto, inclusiv RCA internă (+46,5%) și Carte Verde (+29,1%). În același timp, diminuări de prime au înregistrat următoarele clase de asigurări: de vehicule de cale ferată (-87,7%), alte asigurări de bunuri (-93,6%), asigurări de pierderi financiare (-81,4%).

Piața asigurărilor continuă să fie dominată de asigurările generale, care dețin o pondere de aproximativ 96,2% din volumul total de prime (638,7 mil. lei), în timp ce asigurărilor de viață le revine o cotă de 3,8% (25,5 mil. lei).

În același timp, volumul total al despăgubirilor achitate de către companiile de asigurări, în primul trimestru 2023, a însumat 234,7 mil. lei, în creștere cu 26,9%, față de perioada similară a anului 2022. Daunele achitate pentru asigurările generale au constituit 220,4 mil. lei (+26,2%), iar pentru asigurările de viață – 14,3 mil. lei (+38,6%).

La situația din 31 martie 2023, activele totale ale companiilor de asigurări din Republica Moldova au constituit peste 4,4 mlrd lei, în creștere cu 18,9% față de perioada similară a anului precedent. Activele admise la acoperirea rezervelor tehnice și marja de solvabilitate minimă au reprezentat 81,3% (circa 3,6 mlrd lei) din totalul activelor, fiind majorate cu 22,0% comparativ cu primul trimestru al anului 2022. În același timp, rezervele tehnice ale pieței de asigurări au crescut cu 30,3% și au constituit aproximativ 2,5 mlrd lei.

La 31 martie 2023, pe piața asigurărilor din Republica Moldova activau 9 societăți de asigurare, supravegheate de CNPF. 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Apr. 2024, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2024, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Apple facilitează, în sfârșit, repararea iPhone-urilor de către utilizatori cu ajutorul unor piese folosite, relatează The Verge. Într-o actualizare de joi, compania a anunțat că, în această toamnă, proprietarii unor modele “selecționate” de iPhone vor putea să-și repare dispozitivele cu piese originale folosite, păstrându-și întreaga funcționalitate.

Atunci când repară un telefon, Apple le cere utilizatorilor de iPhone să treacă printr-un proces numit împerechere de piese, care îi face să potrivească numărul de serie al dispozitivului lor cu cel al unei piese noi vândute de Apple. În cazul în care un utilizator a înlocuit o piesă cu o componentă aftermarket sau uzată, iPhone-ul ar afișa notificări supărătoare care spun că Apple nu este în măsură să verifice piesa nou instalată. În cazul senzorilor Face ID și Touch ID, este posibil ca piesa să nu funcționeze deloc.

Această modificare ar trebui să elimine aceste notificări pentru piesele folosite, deoarece Apple spune că “calibrarea pentru piesele Apple originale, noi sau folosite, va avea loc pe dispozitiv după ce piesa este instalată”. De asemenea, înseamnă că utilizatorii și atelierele de reparații nu vor mai trebui să furnizeze numărul de serie al dispozitivului pe care îl repară atunci când comandă majoritatea pieselor din Self Service Repair Store.

Schimbarea se va aplica la lansare pentru ecrane, baterii și camere foto. Apple spune că “viitoarele” versiuni de iPhone vor veni cu suport pentru senzorii biometrici utilizați, cum ar fi Face ID sau Touch ID.

În același timp, Apple devine mai serioasă și în ceea ce privește urmărirea componentelor iPhone folosite.Compania a anunțat că își va extinde funcția Activation Lock, care ar trebui să împiedice hoții să folosească un dispozitiv pierdut sau furat, la piesele iPhone. “Dacă un dispozitiv aflat în reparație detectează că o piesă compatibilă a fost obținută de la un alt dispozitiv cu Activation Lock sau Lost Mode activat, capacitățile de calibrare pentru acea piesă vor fi restricționate”, spune Apple.

Dacă ajungi să îți repari iPhone-ul cu o piesă folosită, dispozitivul va stoca aceste informații în secțiunea Piese și istoric service din aplicația Setări din iOS. Apple nu specifică ce modele de iPhone vor fi suportate în această toamnă, dar compania a declarat pentru TechCrunch că va fi vorba de iPhone 15 și mai târziu.

“Cu această ultimă extindere a programului nostru de reparații, suntem încântați să adăugăm și mai multe opțiuni și mai multă comoditate pentru clienții noștri, contribuind în același timp la prelungirea duratei de viață a produselor noastre și a pieselor acestora”, spune John Ternus, vicepreședintele senior al departamentului de inginerie hardware al Apple, într-un comunicat.

Chiar dacă Apple nu și-a extins încă aprobarea pentru piesele iPhone de pe piața secundară, schimbarea este uriașă pentru atelierele de reparații și pentru cei care se ocupă de bricolaj, care au fost nevoiți să se confrunte cu plata unei prime mai mari pentru piesele iPhone noi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău