Piața imobiliară s-a oprit din clocot! Prețurile stagnează pentru a treia lună consecutiv

15 Aug. 2022, 10:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Aug. 2022, 10:30 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile la apartamente vechi  și noi s-au oprit din creștere și se mențin stabile pentru a treia lună consecutiv (mai- iulie), potrivit ultimelor date ale Bursei Imobiliare Lara.

Prețul mediu la apartamentele vechi a fost în luna iulie de 670 euro metrul pătrat. Cele mai scumpe locuințe sunt cele cu o odaie din sectorul Centru al Capitalei – 928 euro metrul pătrat. La Rîșcani metrul pătrat a costat 873 euro. Iar cele mai ieftine apartamente sunt la Otovasca – 698 euro.

Prețul apartamentelor cu două odăi a variat de la 638 la 835 euro metrul pătrat, iar cele cu trei și patru camere 478 – 585 euro metru pătrat.

În ceea ce privește apartamentele noi, prețul mediu a fost în luna iulie de 805 euro metrul pătrat. La fel, ca și în cazul apartamentelor vechi, cele mai scumpe sunt în Centrul Capitalei – 1080 euro metrul pătrat urmate de cele de la Rîșcani – 936 euro, Botanica și Buiucani – 819 euro. Iar cele mai ieftine locuințe sunt cele de la Otovasca – 538 euro metrul pătrat.

Experții imobiliari sunt de părere că temperarea ritmului de creștere a prețurilor la apartamente e o tendință pe termen scurt, iar în toamnă ne-am putea aștepta la reluarea scumpirii locuințelor. Pe termen lung, numărul tranzacțiilor imobiliare va fi mare în municipiul Chișinău, unde vor avea loc multe procurări de apartamente în scopuri investiționale. În Republica Moldova, piața imobiliară se concentrează exclusiv în municipiul Chișinău. În afara capitalei, practic, piață imobiliară nu există.

Stagnarea prețurilor la apartamente se explică și prin diminuarea achiziției locuințelor cu ajutorul creditelor imobiliare, care în luna iunie curent au însumat 301 mil. de lei. Cauza reducerii creditelor se datorează majorării dobânzilor. Rata media a crescut cu 50%, la 9,3%.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău