Planeta se înarmează. Cheltuielile militare globale cresc în ritm fără precedent din 1988

28 Apr. 2025, 13:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
28 Apr. 2025, 13:04 // Actual //  Ursu Victor

Cheltuielile militare mondiale au atins în 2024 cel mai ridicat nivel de după sfârșitul Războiului Rece, ajungând la 2.718 miliarde de dolari, potrivit unui raport publicat de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI). Față de anul anterior, cheltuielile pentru apărare au crescut cu 9,4% în termeni reali, înregistrând cel mai accentuat avans anual de cel puțin din 1988 încoace.

Aceasta este a zecea creștere consecutivă a bugetelor militare la nivel mondial, cu o acumulare de 37% între 2015 și 2024, arată analiza SIPRI. În 2024, ponderea cheltuielilor militare în PIB-ul global a urcat la 2,5%. Tendința de creștere a fost observată în toate regiunile lumii, cu accent deosebit în Europa și Orientul Mijlociu, pe fondul războiului din Ucraina și al conflictului din Gaza. Cele mai mari salturi anuale în cheltuieli s-au înregistrat în Israel (+65%) și Rusia (+38%).

Raportul SIPRI arată că cinci țări concentrează 60% din cheltuielile militare mondiale: SUA (37%), China (12%), Rusia (5,5%), Germania (3,3%) și India (3,2%), totalizând peste 1,6 trilioane de dolari. În 2024, cheltuielile militare au reprezentat, în medie, 7,1% din cheltuielile guvernamentale globale, iar cheltuielile militare pe cap de locuitor au atins cel mai ridicat nivel din 1990 – 334 de dolari.

Statele Unite au cheltuit 997 miliarde de dolari pentru apărare în 2024, urmate de China cu 314 miliarde de dolari. Rusia a alocat 149 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 7,1% din PIB-ul său, în timp ce Ucraina a devenit al optulea cel mai mare cheltuitor militar, cu 64,7 miliarde de dolari (34% din PIB), o creștere anuală de 2,9%.

În Europa, cheltuielile militare totale au crescut cu 17%, ajungând la 693 miliarde de dolari. Toate țările europene și-au majorat bugetele de apărare, cu excepția Maltei.

De asemenea, în 2024, cheltuielile militare ale statelor membre NATO au depășit 1,5 trilioane de dolari, reprezentând 55% din totalul mondial. Cele 32 de state europene membre NATO au cheltuit împreună 454 miliarde de dolari pentru apărare, iar 18 dintre acestea au atins pragul de 2% din PIB alocat apărării – față de 11 state în 2023.

Într-un raport anterior, publicat în martie 2025, SIPRI a estimat că exporturile de armament ale Rusiei au scăzut drastic în urma invaziei din Ucraina, cu un declin de 47% în 2024 comparativ cu 2022. În ultimii cinci ani, vânzările externe de arme rusești s-au redus cu 64%, iar cota Rusiei pe piața globală de armament a coborât la 7,8%.

Realitatea Live

28 Apr. 2025, 09:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
28 Apr. 2025, 09:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Lanțul american de restaurante fast-food McDonald’s a dezmințit oficial informațiile potrivit cărora ar intenționa să revină în Rusia. „Poziția noastră este clară și rămâne neschimbată”, se arată într-un comunicat al companiei publicat pe pagina filialei sale din Ucraina, pe rețeaua X (fostul Twitter).

Declarația vine după ce s-a aflat că McDonald’s a depus o cerere de reînnoire a mărcilor comerciale în Rusia, fapt ce a alimentat speculații privind o posibilă revenire pe piața rusă. Compania a explicat însă că acțiunea are scopul de a proteja proprietatea intelectuală, nu de a relua activitatea.

„Proprietatea intelectuală este unul dintre cele mai valoroase active ale noastre. McDonald’s își reînnoiește în mod regulat drepturile asupra mărcilor comerciale în întreaga lume, inclusiv în țările unde nu desfășoară activitate, pentru a proteja brandul”, a precizat compania.

McDonald’s a reamintit că a fost una dintre primele corporații internaționale care au condamnat agresiunea militară împotriva Ucrainei și care și-au închis operațiunile din Rusia, anunțând vânzarea rețelei în mai 2022. „Această decizie reflectă valorile noastre și rămânem fideli acestora”, a subliniat McDonald’s.

Activele McDonald’s din Rusia au fost vândute omului de afaceri din Kemerovo, Aleksandr Govor, care anterior administra restaurantele McDonald’s în Siberia prin franciză. Ulterior, restaurantele au fost rebranduite sub numele „Vkusno – i Tochka” („Gustos – și atât”).

Presa a relatat însă că beneficiarul real al tranzacției ar fi Arsen Kanokov, senator din partea Kabardino-Balkariei și fondatorul companiei „Sindikа”, apropiat de liderul cecen Ramzan Kadîrov. Deși, oficial, Kanokov nu are voie să dețină afaceri, compania familiei sale controlează numeroase active importante în Rusia, inclusiv fostele lanțuri Starbucks și OBI. În consiliul de administrație al „Vkusno – i Tochka” două din cele cinci locuri sunt ocupate de reprezentanți ai „Sindika”.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi