Planul energetic al Guvernului, desființat de Slusari: Bani europeni pentru regimul separatist

27 Ian. 2025, 18:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
27 Ian. 2025, 18:11 // Actual //  Ursu Victor

Alexandr Slusari, membru al Consiliului Energocom, a declarat recent că multe aspecte ale strategiei guvernului pentru achiziționarea gazului și gestionarea crizei energetice au rămas neclare și contestate. Într-o conferință de presă, Slusari a exprimat îngrijorare față de modul în care guvernul gestionează suportul financiar european pentru regiunea transnistreană, în special în ceea ce privește achizițiile de gaze și energia electrică.

„Uniunea Europeană a oferit un grant de 30 de milioane de euro pentru achiziționarea gazului pentru Transnistria pentru 10 zile, dar în pofida ultimelor promisiuni ale domnului Recean, ajungem din nou la un acord cu Cuciurgan și administrația separatistă, de data aceasta pe banii europeni”, a afirmat Slusari. El a subliniat contradicțiile în planul guvernului, în special legate de compania ungară MOL, despre care premierul a spus că ar trebui să intervină în tranzacțiile de gaz. „Cine a decis acest lucru? Noi știm că toți au agreat că tranzacția trebuie să treacă prin Moldova Gaz, dar iată că un alt intermediar a fost ales, iar întrebare este de ce. Este vorba de o firmă-căpușă selectată arbitrar?”, a întrebat Slusari.

De asemenea, Slusari a criticat politica de prețuri și de susținere a regimului separatist.

„De ce UE nu finanțează direct procurarea gazului pentru consumul uman din Transnistria și, în schimb, continuăm să plătim pentru energia de la MGRES, care este deținută de Inter RAO?”, a adăugat el. Potrivit acestuia, guvernul ar trebui să găsească soluții pe termen lung, care să reducă dependența de Cuciurgan și să sprijine consolidarea capacităților energetice interne ale Moldovei.

Slusari a propus, de asemenea, subvenționarea procurării energiei electrice din România și creșterea energiei regenerabile ca soluție viabilă pentru perioada până la 10 februarie și pentru dezvoltarea unui plan de reziliență energetică pe termen lung.

„Eu nu am văzut multă logică în planul guvernamental. Am rămas doar cu mai multe suspiciuni rezonabile”, a încheiat Slusari, subliniind incertitudinea în privința viitoarelor măsuri și a susținerii financiare din partea UE.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Mai 2025, 17:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Mai 2025, 17:33 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a semnat cel de-al treilea acord de ajutor de stat pentru investiții în 2025, în valoare de peste 72 de milioane de lei. Sprijinul financiar a fost acordat companiei „Gido PARK” pentru dezvoltarea unei fabrici de piese prefabricate din beton armat în extravilanul satului Ratuș, raionul Criuleni.

Potrivit autorităților, proiectul va beneficia de o cofinanțare din partea statului de peste 43,6 milioane de lei, dintre care circa 11 milioane vor fi oferite sub formă de grant, iar restul, sub formă de facilități fiscale, inclusiv scutirea parțială de la plata impozitului pe venit. Noua unitate va produce componente prefabricate pretensionate destinate sectorului industrial, comercial și infrastructurii rutiere.

„Acest proiect demonstrează clar angajamentul nostru de a sprijini investițiile cu impact real asupra economiei naționale și a comunităților locale. În Criuleni, dezvoltăm nu doar infrastructură industrială, ci și locuri de muncă și oportunități de creștere pe termen lung”, a declarat viceprim-ministra și ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor, prezentă la semnarea acordului alături de fondatorul companiei, Gheorghe Dosca.

Implementarea proiectului este planificată pe o durată de 13 luni, cu începere în iunie 2025, și presupune crearea a cel puțin 40 de noi locuri de muncă. Autoritățile afirmă că investiția acoperă un deficit semnificativ pe piața locală a produselor prefabricate, contribuind astfel la reducerea importurilor și consolidarea bazei industriale interne.

„Gido PARK” este activă în domeniul construcțiilor comerciale și industriale din 2014, având în portofoliu proiecte majore pentru branduri cunoscute precum Linella, Paninella, Andy’s Pizza sau Alcores Design.

Potrivit datelor guvernamentale, sectorul construcțiilor a contribuit în 2024 cu 7,9% la formarea PIB-ului național. Sprijinul pentru investiții în acest sector este considerat o prioritate strategică, în contextul politicii guvernamentale de stimulare a industriilor cu valoare adăugată și dezvoltare regională echilibrată.

Mecanismul de ajutor de stat pentru investiții, instituit de Guvern, presupune finanțare combinată: 25% sub formă de grant nerambursabil și 75% prin scutiri fiscale. Acesta este destinat companiilor care activează în industrii considerate strategice, inclusiv materiale de construcție, electronică, textile, farmaceutică și industria alimentară.

În următorii trei ani, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării își propune să sprijine cel puțin 150 de investiții, cu un buget total planificat de 2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!