Platformele Realitatea, atacate masiv în ultimele săptămâni. Circa 150.000 de tentative, timp de 14 zile

24 Apr. 2025, 15:12
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Apr. 2025, 15:12 // Actual //  MD Bani

Platformele grupului de presă Realitatea, online şi RLIVE TV, sunt ținta unui atac cibernetic masiv în ultimele săptămâni. Timp de 14 zile am identificat circa 150.000 de tentative de interferență cibernetică.

Am fost nevoiți să blocăm peste 30.000 de adrese  IP zilnic, care au generat un număr mare de atacuri combinate.

Atacurile vin din țări precum Vietnam, Iran, Rusia, Seychelles, Singapore, Olanda, SUA, Germania, Franța.

Pe 24 aprilie 2025, pentru prima dată a fost afectat prin atac cibernetic modulul de generare pentru crawl TV al RLIVE TV şi au fost plasate mesaje cu tentă politică și conținut denigrator.

Am sesizat instituțiile responsabile despre aceste incidente.

Acțiuni similare, abundente și intense au avut loc și anterior. Anul trecut, au existat 3 valuri mari de atacuri cibernetice, în martie-aprilie, august și septembrie-octombrie, pe care am reușit să le respingem cu succes.

Considerăm că efortul malign testează rezistența și reziliența noastră înaintea alegerilor parlamentare, care se vor desfășura pe 28 septembrie 2025.

Echipa noastră întreprinde măsuri, ca să implementeze diverse sisteme, pentru a contracara atacurile de acest gen, însă se pare că acest efort a devenit actualmente insuficient.

Pe interior, mobilizăm forțele, pentru a menține sistemele reziliente. Suntem conectați la sisteme anti-Ddos de la cei mai mari operatori naționali, dar şi internaționali. Acționăm constant, pentru a ne consolida securitatea cibernetică.

Departamentul IT lucrează în continuare, pentru a combate atacurile și a proteja spațiul informațional în care cred cititorii și telespectatorii noștri şi reziliența în fața atacurilor cibernetice care evoluează rapid.

Realitatea Live

24 Apr. 2025, 14:34
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
24 Apr. 2025, 14:34 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Tensiunile comerciale dintre Statele Unite și China escaladează din nou, de această dată cu impact direct asupra gigantului american Boeing. China a început să returneze avioanele comandate anterior, în semn de protest față de tarifele vamale impuse de administrația Trump. Două aeronave au fost deja retrimise către Boeing, iar o a treia urmează, a confirmat directorul general al companiei, Kelly Ortberg, notează BBC.

Este vorba de avioane de tip Boeing 737 MAX 8, destinate companiilor aeriene chineze, care au fost deja livrate dar nu au mai fost recepționate oficial. În total, China ar fi trebuit să primească 50 de astfel de aeronave în 2025, însă clienții chinezi au notificat producătorul că nu le vor mai prelua.

Conflictul comercial s-a acutizat după ce SUA a impus tarife de până la 145% pentru importurile din China, iar Beijingul a răspuns cu taxe de 125% pentru produsele americane. În ciuda declarațiilor optimiste ale președintelui Trump, care a sugerat că tarifele vor „scădea semnificativ, dar nu la zero”, consecințele sunt deja vizibile pentru cel mai mare exportator american.

Ortberg a declarat pentru CNBC că Boeing analizează posibilitatea de a redirecționa 41 dintre avioanele deja fabricate către alți clienți, întrucât cererea rămâne ridicată la nivel global. Alte 9 aeronave sunt încă în faza de planificare și ar putea fi redistribuite dacă Beijingul nu le va mai accepta.

„Nu vom continua să producem avioane pentru clienți care nu le vor primi”, a punctat CEO-ul Boeing, adăugând că în fiecare zi există contacte directe cu membri ai administrației Trump, inclusiv cu președintele în persoană, în încercarea de a găsi o soluție diplomatică.

Într-o convorbire cu investitorii, Ortberg a subliniat că lanțul de aprovizionare Boeing este, de asemenea, afectat de tarifele aplicate în Japonia și Italia, unde s-au introdus taxe universale de 10%. Directorul financiar al companiei, Brian West, a declarat că politica de liber schimb este „esențială pentru Boeing” și că vor continua colaborarea cu furnizorii pentru a menține producția.

După un an 2024 marcat de crize și de o grevă majoră a peste 30.000 de muncitori americani, Boeing a raportat pierderi mai mici în primul trimestru din 2025, ca urmare a creșterii livrărilor. Compania intenționează să crească ritmul de producție al modelului 737 MAX la 38 de unități pe lună până la sfârșitul anului.

Între timp, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat în fața FMI că există „o oportunitate semnificativă” pentru un acord comercial major între SUA și China, cu condiția ca Beijingul să fie dispus să reducă dependența economică de exporturile manufacturiere.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi