Polonia aprobă construirea primelor sale centrale nucleare. Când va fi dat în funcțiune primul reactor

03 Nov. 2022, 09:54
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Nov. 2022, 09:54 // Actual //  MD Bani

Guvernul polonez a adoptat o hotărâre prin care aprobă construirea primelor sale centrale nucleare, contractul pentru primul centrală fiind atribuit companiei americane Westinghouse Electric, informează dpa.

Acest acord se bazează pe un acord din 2020 între Washington şi Varşovia privind utilizarea comercială a energiei nucleare.

Amplasamentul centralei nucleare Lubiatowo-Kopalino este pe coasta Mării Baltice, în Voievodatul Pomerania, la nord-vest de Gdansk. Aici urmează să fie construite trei reactoare cu apă sub presiune AP1000, primul fiind programat pentru a fi dat în funcţiune începând cu 2033.

O a doua centrală nucleară este, de asemenea, programată să fie construită în cadrul unui proiect între „o companie coreeană şi firme poloneze”, a spus Morawiecki.

Până în prezent, nu există informaţii despre un posibil al treilea proiect în centrul Poloniei, deşi Franţa şi-a exprimat interesul de a participa.

În anii 1980, construcţia unei centrale nucleare, proiectate de sovietici, a fost începută în apropiere de Gdansk, dar nu a fost niciodată finalizată din cauza protestelor.

În prezent, centralele electrice pe cărbune satisfac aproximativ 70% din necesarul de electricitate al Poloniei.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 18:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 18:01 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În Republica Moldova, se pregătește o posibilă abolire a regulii care impune autorizarea Băncii Naționale pentru deținerea a peste 1% din acțiunile băncilor. Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a dezvăluit această intenție într-un interviu acordat Reuters. Potrivit declarațiilor sale, regula actuală, introdusă ca măsură temporară pentru creșterea transparenței și îmbunătățirea guvernanței în urma fraudei masive din sistemul bancar al țării în 2014-2015, ar putea fi eliminată în acest an, pe măsură ce țara își propune să extindă piețele de capital.

Anca Dragu a subliniat că regula este considerată o măsură dură și restrictivă, temporară până când Banca Națională va putea implementa alte instrumente pentru asigurarea integrității sistemului bancar. Aceasta a menționat că există motive să se creadă că măsura a avut un impact pozitiv și că perioada sa temporară se apropie de final.

În cadrul eforturilor de reformare a sistemului bancar, BNM colaborează cu experți de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul Monetar Internațional pentru dezvoltarea unei legislații care să permită eliminarea acționarilor neprietenoși de pe piață. Abolirea regulei care limitează deținerea acțiunilor la 1% va facilita planurile de a oferi public acțiuni ale celei mai mari bănci din țară, maib, prin intermediul unei oferte publice inițiale la Bursa de Valori București.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău