Polonia va majora importurile de cărbune și va introduce noi tipuri de subvenții

19 Iul. 2022, 11:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iul. 2022, 11:52 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Polonia va introduce noi tipuri de subvenţii în domeniul cărbunelui pentru consumatori şi va majora importurile. Astfel se va asigura că va avea suficient combustibil în sezonul rece, transmite Reuters. Măsurile au fost luate în contextul creșterii prețurilor și a problemelor cu Rusia.

Polonia a interzis în aprilie importurile de cărbune din Rusia, ca răspuns la invadarea Ucrainei, deși este dependentă de cărbunele din Rusia.

Luna aceasta, cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est a introdus subvenţii pentru a menţine preţurile pentru cumpărătorii care achiziţionează cantităţi reduse la nivelul de anul trecut. Retailerii sunt reticenţi să participe la schemă deoarece plăţile nu compensează creşterea preţurilor pe piaţă.

„Nu există interes din partea companiilor private pentru a participa la sistemul de subvenţii, prin urmare lucrăm la noi soluţii pentru a compensa preţul ridicat al cărbunelui pentru consumatori”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Piotr Muller.

Acesta a adăugat că noile măsuri ar putea fi adoptate marţi.

În urma unei decizii neobişnuite, premierul Mateusz Morawiecki a ordonat companiilor de stat să importe 4,5 milioane de tone de cărbune până la finalul lunii octombrie, pentru a furniza combustibil gospodăriilor, în urma deficitului cauzat de sancţiunile impuse Rusiei.

În mod obişnuit, importurile de cărbune din Rusia erau folosite de gospodării şi de termocentralele din oraşele mai mici.

În 2021, Polonia a importat peste opt milioane de tone de cărbune din Rusia, dar, din cauza scăderii producţiei interne, deficitul ţării se ridică la 11 milioane de tone.

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:32 // Actual //  Lupu Eduard

Generalul australian Mick Ryan, expert în strategie militară a realizat o analiză privitoare la metodele folosite de Serghei Surovikin, generalul „Armaggedon”, pus de Putin în fruntea campaniei militare ilegale din Ucraina.

Reputatul ofițer australian încearcă să atragă atenția că analiza superficială a acțiunilor armatei ruse poate fi dăunătoare în tentativa de a înfrânge militar Moscova.

„O mare parte din relatările despre Ucraina se concentrează pe „ruși” ca pe o masă amorfă. Realitatea este că, chiar și în instituțiile militare inadecvate în ofensivă, există organizare, control și comandă de la vârf. Comandanții militari contează.

În proiectarea viitoarelor operațiuni, liderii și planificatorii militari ucraineni nu se vor uita doar la capacitățile militare și dispoziția în teren a trupelor rusești. Ei vor evalua modul în care filozofia de comandă a lui Surovikin ar putea avea impact asupra viitoarelor operațiuni ucrainene.

Ca atare, trebuie să-l înțelegem pe comandantul inamicului. Dacă îi deslușim stimulentele și motivațiile, îi putem anticipa strategia și planurile. Mecanismele prin care să fie înfrânt sau care să prevină acțiuni militare eficiente rusești în Ucraina pot fi apoi construite”, își începe expunerea generalul Mick Ryan.

Surovikin comandă o armată epuizată, are probleme de moral și a fost uzată constant în ultimele 9 luni. În timpul iernii, ofițerul rus specializat în Siria în distrugerea infrastructurii civile și uciderea cetățenilor de rând, unde și-a câștigat supranumele de „generalul Armageddon”, va trebui să apere teritoriul deja ocupat ilegal și „va face tot ce poate să-și păstreze forța, să reconstituie unități distruse și să construiască o rețea logistică rezistentă”.

„Surovikin va căuta o mai bună aliniere între obiectivele politice ale lui Putin și capacitatea militară a forțelor armate ale Rusiei. Aceste două lucruri au fost prost aliniate de la începutul războiului; această nealiniere a jucat un rol important în performanța slabă a armatei ruse.

Obiectivele politice ale lui Putin în luna februarie a acestui an au fost mult mai mari decât au fost capabile să atingă micile forțe terestre și aeriene ruse, prea dezagregate. Concentrarea puterii de luptă în Donbas la jumătatea anului 2022 a fost o demonstrație că rușii au înțeles acest lucru.

Dar vedem, mai nou, un fel de „întâlnire la mijloc” între politică și armată. Din punct de vedere politic, Rusia mobilizează oamenii și industria pentru a oferi o capacitate militară mai mare pentru operațiunile militare ucrainene.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău